lördag 24 mars 2012

Metamorfos

I söndags förmiddag hittade jag två förskrämda limear limes limefrukter i kylskåpet. Min första tanke var: "It's Margarita o'clock!", men efter en stunds tankeverksamhet bestämde jag mig för att göra något mindre spritbetonat av dem. Något sött och gott, som man kan använda till lite av varje, nämligen Lime curd. Jag hittade ett recept hos Kanel och vanilj som jag utgick från. Enkelt var det och snabbt gick det.

Lime curd
75 gram smör
3 ägg
100 gram strösocker
1 1/4 dl limesaft
rivet skal av 1 lime

Gör så här
Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda på låg värme under omrörning tills du får en konsistens ungefär som vaniljsås. Jag hade nog lite för hög temperatur för jag hittade små bitar av koagulerad äggvita i min curd. Det löstes snabb genom att sila curden genom en finmaskig sil. Låt curden svalna i kastrullen och häll upp på en rengjord glasbruk.


 
Vad man kan göra av den? Ja om man inte tycker att det räcker att småäta den med sked kan man: ha den på toast och kex, tillsätta en klick i mellanmålssmoothien, varva den med tjockyoghurt, blåbär och digestivekex till en enkel efterrätt:

 

eller ha den som fyllning i kakor av Hallongrotte-typ:


Vi har för övrigt världens bästa citruspress! En hävarmstyp, som pressar ut minsta droppe ur frukten. Chef'n Citruspress FreshForce, finns bland annat hos Bagaren och Kocken. Ska ni köpa en citruspress är det den ni borde ha. Basta. 

Nu sitter jag mest och väntar på att tiden ska gå. Ikväll blir det nämligen bowling och middag, vilket Emma fick av några av oss vänner i födelsedagspresent. Så länge svingar jag armen lite lätt här hemma för att värma upp. It's ON brudar. It's on like Donkey Kong.

16 kommentarer:

  1. Det är ju så gott och fyller köket med de ljuvligaste dofter när man gör det!

    Tack för tipset angående pressen, har letat en sån utan resultat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes, det borde du väl veta som hade curd-bonanza hos dig precis.
      Pressen är finfin!

      Radera
  2. Lime curd är verkligen användbart men också så himla gott att äta på en en bit rostat bröd. Men Margarita är ju också så himla gott. Framför allt en varm sommardag/kväll. Håller tummarna att du vinner bowlingen. Ha en bra kväll. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lime överlag, MUMS! Tack för lyckönskningarna, tyvärr hjälpte det inte...

      Radera
  3. Limecurd har jag haft i en marängtårta med grädde och jordgubbar. Det var himmelskt!

    Lycka till ikväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhå, låter perfekt. Får testa till sommaren.

      Radera
  4. Då hoppas vi att turen är på din sida ikväll, good luck!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tyvärr verkar jag inte vara lika skillad i bowling som ni är på quiz.

      Radera
  5. Tyckte väl att dina limefrukter såg riktigt torra ut (min första tanke var att du/fästmannen måste ha starka nypor minsann) men sedan läste jag om pressen fiffigt! Limecurd är gott men jag har aldrig ännu gjort det själv :O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pressen är magnifik, önskar jag vore så stark i nyporna :)

      Radera
  6. Det kittlar i smaklökarna! Den där varvade desserten - ja tack!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kittlar är nog rätt ord för limecurden. Sött och syrligt, gött!

      Radera
  7. Jag är helt såld för allt surt och syrligt för tillfället. En gång för länge sen gjorde jag citroncurd och jisses vad gott det blev. Limecurd låter faktiskt ÄNNU godare och måste testas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lätt att snöa in på, för det är ju galet gott. Testa!

      Radera
  8. Har testat lemoncurd och halloncurd, men lime- måste jag också testa, det är så himla gott, men av någon anledning tycker jag inte de är så goda på mackan, mer i desserter och bakverk.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails