söndag 28 augusti 2011

Plötsligt händer det

Något lite oväntat hände mig idag. Eller ja, någon gång borde det hände någon eller hur? Jag var i affären i förmiddags för att inhandla diverse saker. Jag började plocka på mig mjölk, ägg och kesella. Ställde ifrån mig korgen vid fruktdisken för att botanisera lite, vidare till frysdisken. Tillbaka till korgen lade jag ner allt jag plockat på mig och zickzackade mig till kassan. När jag lade upp varorna på bandet plockade jag upp en mellanmjölk. Måste ha tagit fel tänkte jag och sprang tillbaka och bytte mot den vanliga lättmjölken. Där borde jag kanske anat oråd?

Väl hemma packade jag glad i hågen in mina varor och tänkte börja med en pajdeg. Hoppsan, måste ha glömt kesellan i affären. (Om ni fattar vad som har hänt nu, så är ni mer kvicktänkta än mig tydligen...). Tittade på äggen jag hade med mig hem. Inte eko där inte. Där ramlade polletten ner, någon gång mellan mejeridisken och fruktdisken har jag roffat åt mig någon annans korg!

Ingen skada skedd för min del, men jag är bara lite nyfiken på hur den andra parten reagerade? Har hon/han märkt det? Kanske börjar han/hon köpa eko-ägg? Vem var det som tog den andras korg först? Frågorna är många...

Så, om du som handlade på ICA Supermarket i Hängmattan idag runt 12-snåret har lidit några men av det som inträffade så ber jag om ursäkt.

Hur som helst, det var ju en paj jag skulle göra. Jag är ju en förespråkare av lunchlådor och paj kvalar lätt in i tio-i-topp-listan i den kategorin. Hos Sofie läste jag om en medelhavspaj som lät som något i min smak. Och jag vill ju inte vara sämre jag, så jag gjorde en egen variant inspirerad av Sofies. Lite fetaost och oliver, så fick pajen en grekisk touch.

Typ grekisk paj

2 dl vetemjöl
1/2 dl rågmjöl
1 dl matlagningsyoghurt/kesella
50 gram rumstempererat smör
2 msk vatten
en nypa salt

15 cocktailtomater
10 vitlöksklyftor
150 gram fetaost
1 zucchini
1 aubergine
2 röda lökar
1 paprika
20 små kärnfria svarta oliver
3 små ägg
2 1/2 dl mjölk
salt
peppar
ett knippe färsk basilika

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop vetemjöl, rågmjöl, yoghurt, smör, vatten och en nypa salt till en deg. Låt den vila i minst en halvtimme i kylen.

Halvera tomaterna och lägg tillsammans med vitlöksklyftorna, med skalet kvar, i en ugnssäker form. Salta och peppra och ställ in i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut dem ur ugnen och ploppa ut vitlöksklyftorna ur skalen. Dela dem i mindre bitar.

Klä en pajform med degen, klä kanten med aluminiumfolie och förgrädda pajskalet i 7 minuter. Undertiden skär du alla grönsaker i bitar (ca 1x1 cm) och förväller dessa med salt och peppar

Ta ut pajskalet, fyll det med de förvällda grönsakerna, toppa med tomaterna, vitlöken, fetaosten och oliverna. Rör ihop ägg, mjölk, salt, svartpeppar och finhackad basilika. Häll äggstanningen över pajen och grädda i ungefär 40 minuter.


Det blev fint som snus med den ugnsbakade vitlöken, den blir liksom mjuk och len och alldeles alldeles... god. Det är ett tips föressten, nästa gång du gör ugnsbakad potatis/rotfrukter så släng på ett gäng oskalade vitlöksklyftor. När det är klart kan du trycka ut ett göttans gott mos ur skalet. Mmm-mmm.

Pajen blev i ärlighetens namn lite väl blöt. Jag borde nog ha stekt på grönsakerna ännu lite längre.

Men nu undrar ni ju såklart, hur var det på wrestligen?? Jag har seriösa problem att bestämma mig om jag gillar det eller inte. Drama queens till män, klädda i trikåer, som låtsasbråkar. Jag väljer att se det som något som är kul att ha sett, men som jag nog inte skulle betala igen för att återuppleva. Hoppas ni haft en bra helg!

10 kommentarer:

  1. Tycker alltid att paj är godare dagen efter när den har fått stå till sig lite. Det vattniga är borta.

    Vad intressant att ta någon annans korg. Var det så likt när du plockade upp på bandet!? Kanske ett nytt sätt att shoppa och inspirera varandra?! Kanske något för nästa bloggträff??:)

    SvaraRadera
  2. Men guud, haha, rolig liten historia :)
    Och god paj!

    SvaraRadera
  3. Sv. Ja, det var nästan så att jag hade hunnit dricka hälften innan jag ens hade hällt upp den i glaset! ;)

    SvaraRadera
  4. Haha, det var kul! Och vilken fin paj!
    Och gällande min rulltårta - den var inte så fin egentligen. Men man kan ju välja lite hur man tar fotot :-)

    SvaraRadera
  5. Höhö, kundkorgs-swinging! ;-) Själv ställde jag in mjölken i vanliga skafferiskåpet igår, så du är i gott sällskap. :-)

    SvaraRadera
  6. Det hade kunnat vara nått ur ett Seinfeldavsnitt. :) Mycket fin paj och tack för receptet!

    SvaraRadera
  7. Nej men så tokigt det kan bli ;) Tänk att du inte märkte det förrän du kommit hem, det ÄR ganska vimsigt faktiskt *hihi*

    Pajen ser väldigt god ut i alla fall, den är så hög och fin =)

    SvaraRadera
  8. Sofie, du hade rätt den blev bättre dan efter. Nja alltså, 3/4 av korgen hade jag plockat själv, så... äh, inga ursäkter, jag är väl för snurrig! Nästa bloggträff: matbloggsduellen! :)

    Mårtenssons, det stämmer, sägs det... men jag hade gärna haft min kesella ;)

    Maria, ja denna historien roar de flesta, inklusive mig själv!

    Annika, tack pajen är jag supernöjd med med eller utan kesella i degen! Ha ha det stämmer, man kan finta bort lite fulheter med rätt foto!

    Helena, ja jag byter hellre kundkorg än... annat man kan swinga ;) Härligt att höra att jag inte är ensam iallafall..!

    Ann-Louise, JA det har du rätt i! Ha ha ha. Varsågod för receptet!

    Alexandra, he he guilty as charged :) Är mycket nöjd med pajens höjd faktiskt, blev bättre än vanligt.

    SvaraRadera
  9. Vad god den där pajen ser ut! Välfylld, vilket jag gillar!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails