torsdag 28 april 2011

Halv åtta hos Johanna III

Efter två grymt lyckade omgångar av vår egen version av Halv åtta hos mig kände vi att det var dags att spice:a upp tävlingen lite. Vi bestämde oss för att det var tema-dags. Johanna visade oss förra veckan att det var ett bra beslut. När annars bjuds man på Ecuadoriansk afton? Kvällen bjöd på ny, spännande och god mat!

Vid ankomst slog vi oss ner i soffan och bjöds på Pisco Sour, en vanlig drink i Ecuador. En kryddig drink med syra, smaskens!

Pisco Sour
1 1/2 dl pisco
1 dl socker
1/5 dl nypressad citronjuice
1 äggvita
1 dl iskuber
några droppar Angostura bitter

Gör så här
Vispa samman pisco, socker, citron och äggvita. Krossa iskuberna (t ex i en handduk). Lägg is i glasen, häll över blandningen och droppa i angostura bitter.
Servera genast.


Förrätten bestod av två sorters empanadas, ecuadorianska piroger. Vi fick order om att hugga in med händerna, så som man gör i Ecuador och det var vi inte sena med att göra. Pirogerna var exemplariska, såg nästan ut som fejk. Båda pirogerna var smakrika på sitt eget sätt och var det inte för att jag visste att mer mat skulle komma hade jag kunnat äta mig mätt på dessa.

Empanadas de carne/empanadas de queso

Deg
(10 emapanadas)
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 st äggula(or)
1,75 dl mjölk
3 msk matolja, inte olivolja
1 st ägg till pensling, uppvispat

De carne-fyllning
(till 10 st)
350 gram nötfärs
2 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyftor
1 tsk chilipeppar, eller en färsk chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
0,5 tsk kumminfrön, eller malen kummin
3 msk olja
4 st ägg
10 st svarta oliver
20 st russin
salt
svartpeppar

de queso-fyllning
(till 10 st)
2,5 dl riven ost, lagrad
1 dl ricottaost, eller annan färskost

Gör så här

Deg: Blanda alla torra ingredienser. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.

Carne-fyllning: Koka äggen, de ska vara hådkokta. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin, lite karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter. Skär äggen i klyftor.
Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.

Queso-fyllning: Riv osten och blanda den med färskosten. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
Lägg en klick ostmassa på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.


Ungefär samtidigt som Johanna skulle servera huvudrätten nämnde hon att en av Ecuadors specialiteter var grillat marsvin. Tur att Johanna har haft en del marsvin när hon var liten och därmed blivit lite marsvins-blödig, för vi fick istället helstekt ecuadoriansk kyckling med risotto och blandade bönor.

Pollo con cacahuetes
- Marinerad kyckling med jordnötsfyllning
4 portioner

1 stor kyckling på 1 1/2-2 kg
2 3/4 dl torrt vitt vin
1 vitlöksklyfta
4 msk pressad citronsaft
1/2 tsk salt
1 msk finskuren gräslök
1 msk finhackad persilja
200 g stekt nötfärs, kryddad med färsk chili, lök, kummin och paprikapulver.
1 msk smör
1 krm peppar
1 krm riven muskotnöt
1 1/2 dl jordnötter
1 msk vatten
1/2 tsk salt
4 skivor bacon
1 dl hackad persilja

Du behöver också:
aluminiumfolie

Gör så här
Blanda samman vin och citronsaft. Pressa i vitlök och krydda med salt. Skär gräslöken smått. Hacka persiljan fint och rör ner den och gräslöken i marinaden. Lägg den tillsammans med kycklingen i dubbla plastpåsar eller i en trång bunke. Låt det marinera 24 timmar i kylskåpet.

Sätt ugnen på 175°. Ta upp kycklingen ur marinaden och torka av fågeln. Hacka jordnötterna fint eller stör dem i mortel. De kan också mixas. Rör ner vattnet . Tillsätt peppar, muskotnöt, köttfärs och salt. Fyll kycklingen med blandningen och lägg baconskivorna över bröstet. Svep aluminiumfolie om kycklingen och lägg den i en liten långpanna med bröstet upp.

Stek i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar. Öppna folien, höj värmen och stek tills kycklingen fått fin färg. Lägg upp kycklingen på en persiljebädd. Häll skyn över.

Vegetariskt alternativ
Quornfilé som marineras i samma marinad som kycklingen och steks tillsammans med jordnötsfyllningen (innan man blandar den med köttfärsen)

Risotto
4 dl Avorioris
2 schalottenlökar
1-2 msk smör
1 dl vitt vin
8-9 dl buljong
1-2 dl färskriven parmesanost
salt & peppar

Gör så här
Hacka schalottenlökarna fint. Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan i omgångar och under omrörning med buljongen. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Koka på svag värme i ca 20 minuter tills riset känns mjukt. Rör i den färskrivna parmesanosten och eventuellt en extra klick smör. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör: Häll av och blanda röda, vita och svarta bönor och servera till kycklingen och risotton.

Även här var bordsskicket ecuadorianskt: vi fick hugga in på kycklingen själva och ta för oss som vi ville. Kycklingen var saftig och mör, fyllningen satte pricken över i:et. Risotton var krämig och mycket god till kycklingen.


Vi fick ge oss till tåls lite med efterrätten, hur skulle den annars få plats? Senare på kvällen bjöd vi på Crème caramel de America del sur. Alltså inte Creme Caramel som är sur, utan Creme caramel från Sydamerika. Sur var det sista den var, den var söt, krämig och jag kunde inte vänta tills den svalnat ordenligt. Så jag fick helt enkelt ta två gånger.

Creme caramel de America del sur

2 dl strösocker
0,5 dl vatten

5 dl mjölk
6 st ägg
1 burk söt kondenserad mjölk, (397 g)
1 msk vaniljsocker
3 msk mörk rom

1 msk pistagenötter, hackade

Gör så här
Sätt ugnen på 175° och ställ samtidigt in en liten långpanna fylld med vatten (vattenbad) mitt i ugnen. Koka socker och vatten i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Koka tills det blir gyllenbrun caramel, 5-10 min, det tar längre tid i kastrull.

Häll caramellen i en liten avlång form, 1 liter - OBS! formen blir snabbt het. Vicka på formen så att caramellen kommer upp en bit på kanterna. Vispa ihop resterande ingredienserna till en smet och häll den i formen.

Grädda i vattenbad ca 50 min i mitten av ugnen. Lägg ett bakplåtspapper över formen så att ytan inte blir mörk. Låt sedan svalna. Var noga med att lossa kanterna innan efterrätten stjälps upp. Garnera eventuellt med lite grovhackade pistagenötter.


Som vanligt i Högsbo bjöds det på en lyckad middag med många goda smaker.
Men det bästa med middagen var nog hur vi fick äta saker man inte har haft en tanke på att göra själv. Vi fick oss en liten rundresa i Ecuador helt enkelt, tack Johanna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails