onsdag 13 april 2011

Sooo 2010

Är torsdag soppdag överlag, eller är det bara ärtsoppan som gäller? I vilket fall som helst bjöds det på soppa när vi fick torsdagsbesök från den stora ön i väst.

Förra våren fick den här soppan pris i tävlingen "Årets potatisstjärna". Varför undrar ni kanske, varför inte säger jag. Potatissoppa har man ju ätit innan och kanske inte låter så speciellt raffinerat, men citronen lägger verkligen en ytterligare dimension till soppan. Det blir fräscht utan att det blir för syrligt, och timjan ger soppan ett mustigt inslag. Originalreceptet hämtade jag här, men det fick sig en liten modifiering.

Potatissoppa med timjan och citron
till 4 inte-så-hungriga

½ kg mjölig potatis
1 medelstor gul lök
olivolja att steka i
2 ½ dl matlagningsgrädde
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk färsk timjan
1 liten citron, helst ekologisk
salt och nymald peppar

Dessa lite anspråkslösa ingredienser blev...
Gör så här
Skala och tärna potatisen i små tärningar, skala och finhacka den gula löken. Fräs löken i lite olivolja på låg värme så att den blir mjuk men utan att den tar färg. Tillsätt potatisen och rör runt så att potatisbitarna blandas med löken. Häll på matlagningsgrädden och låt koka upp, sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen mjuknat. Se upp så det inte bränns, rör om ofta! Blanda ihop grönsaksbuljongen av hett vatten och buljongtärningen. Tillsätt färsk hackad timjan och den heta buljongen till soppan, rör om så det blandas. Precis innan det är dags att servera finriver du citronskalet. Pressa citronen och smaka av soppan med det finrivna citronskalet, 2-3 msk citronsaft, salt och nymalen peppar.

...blev den här goa soppan! Bildkälla

Till soppan serverades bröd fyllda med lite ost, smör, salt och timjan. Bröden gjordes helt enligt Linneas recept, förutom att jag hade riven sueciaost istället för parmesan. Smarrigt värre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails