tisdag 19 april 2011

Frukost eller lunch? Både och!

Brunch. När jag tänker på denna företeelse tänker jag nästan enbart på sådan brunch man äter på lokal. Nu var det länge sedan en sådan utflykt genomfördes, men för ett par år sedan eller två var jag självutnämnd brunchexpert här i Götet. Hade avverkat de flesta ställen i centrala stan. Min allra första brunch gick av stapeln på brunchberömda Incontro. Italienskt tema och jag var i himlen. Nyhetens behag, eller faktiskt riktigt bra mat? Antagligen en kombo.

Hotell Liseberg Heden - check
Ritz - check
Bitter - check
Hagabadet - check
Soho - check
Egg & Milk - check

Alla dessa ställen har ju sin charm, och helt okej mat, men inget lämnade en Wow-känsla. Uppseglande på andra plats bästa brunchupplevelse kommer faktiskt Caleo. Anledningen heter brunchtallrik. Alltså en tallrik med godsaker, that's it. Vissa kanske skulle se det som ett minus i det här sammanhanget att det inte är buffé, men jag äter hellre mindre bra mat som lämnar en trevlig känsla än obegränsat utbud som lämnar en jag-ska-aldrig-äta-något-mer-någonsin-känsla. För det är väl inte bara jag som går illamående från brunchbufféer?

Hur som helst, det som ligger närmast i brunchväg är nuförtiden hemmavarianten. Kanske knytkalas? Söta sakers tema den här månaden är just brunch och med tanke på alla smarrigheter som brukar trilla in som bidrag känns brunch i Det Bruna Köket inte så långt borta.

Som sagt finnes ju den risken att man äter alldeles för mycket vid brunch. Hur kan man undvika detta om inte göra godsaker i miniformat? Mitt bidrag till brunch-kavalkad blir helt sonika Minipannacotta!

Minipannacotta med päron och kardemumma

20 st

5 dl vispgrädde
1 dl Gelésocker Multi
2 tsk malen kardemumma
2 halvor päron i sockerlag

2 dl lag från de inlagda päronen
1 dl Gelésocker Multi
grön karamellfärg
citronsaft
mörk choklad

20 st engångssnapsglas

Gör så här

Hacka päronhalvorna i små munsbitar, fördela hälften i de 20 engångsglasen.
Häll grädden, den första delen gelésocker och kardemumma i en kastrull. Låt koka upp och koka i 30 sekunder. Häll i ungefär 4 cl gräddkräm i varje glas. Ställ in i kylen och låt stelna, det går ganska fort i och med att portionerna är så små.

Blanda päronlagen och den andra delen gelésocker i en kastrull. Smaka av, om du tycker det blir alldeles för sött kan du tillsätta några droppar citronsaft. Droppa även i lite grön karamellfärg. Koka upp och låt koka i 30 sekunder. Fördela resten av päronen ovanpå den stelnade pannacottan. Häll sedan på ett par millimeter av den gröna gelén. Ställ in i kylen och låt gelén stelna. Innan servering strör du över lite riven mörk choklad.Dessa goding fungerar ju även som fika och dessert, och då kan du ju passa på att äta fler.

5 kommentarer:

 1. Jag älskar att bruncha, men Caleo har jag inte testat, trots att jag hört mycket gott om deras variant. Måste nog göra det snart!

  Din pannacotta ser riktigt mumsig ut och storleken är perfekt till en brunch ;-)

  SvaraRadera
 2. Brunchknytis var ju en toppenidé! Åh, det vill jag styra upp snart. Då får du komma med dina pannacottor! Älskar brunch..

  SvaraRadera
 3. Helena, det var länge sedan jag var på Caleo för brunch, men håller de samma stil kan jag verkligen rekommendera den!

  Cecilia, bara säg till så kommer jag löpande med famnen full av minipannacottor! Knytis är en underskattad idé rent allmänt tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Mmm mums vad gott. Detta ska jag nog testa till min födelsedags-brunch nästa söndag :)

  SvaraRadera
 5. Ja men det tycker jag absolut att du ska göra Rebecka!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails