söndag 1 maj 2011

En god förfalskning

Som nära anhörig till en vegetarian har jag jämt ögonen och öronen öppna för nya vego-recept. Emma pratade sig varm om dessa falska köttbullar som hon berättade att de brukar ha på julbordet. Eftersom potatismos är något av det bästa som finns (joho) så föll det sig ganska naturligt att prova dessa bullar och servera med mos, lingon och saltgurka.

Falska köttbullar
ca 30 små

1 1/2 dl mandelmjöl (eller malen mandel)
1 1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl stark riven ost
1/2 riven gul lök
3 ägg
1 msk vatten
salt
vitpeppar

vatten
2 buljongtärningar

Gör så här
Blanda mandel, ströbröd, ost och lök. Tillsätt ägg och vatten. Krydda med salt och peppar efter smak. Forma smeten till små runda bullar. Gör dem mindre än vanliga köttbullar, de sväller något vid kokningen.
Koka upp buljong i en stor kastrull, lägg i bullarna och låt dem koka i ca 8 minuter. Ta upp dem med hålslev och stek dem i smör så att de får en gyllenbrun yta.Konsistensen blev fast och med stuns utan att vara gummiaktig, och smaken var förträfflig! Det bästa substitutet för köttbullar, so far. Det kan verka lite meckigt att först koka och sedan steka, men det var lätt och tog inte alls så lång tid. Visst finns det en hel del olika "köttbulle"-varianter i vegofrysdisken, men det känns såhär i efterhand som att jämföra päron och äpplen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails