tisdag 10 maj 2011

Pricken över i:t, grädden på moset, glasyren på kakan

En försomrig fredagskväll är musslor och räkor sällan nog, i alla fall inte för de tre små gottegrisarna (hört den sagan?).

Johanna hade ett värdefullt bagage med sig till aftonens sammankomst: en smarrig chokladkaka med glasyr. Att öppna kylväskan var som att öppna Pandoras ask.

Kladdkaka med fudgeglasyr

12 bitar
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl (210 g) vetemjöl
1 dl (45 g) kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

1 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl strösocker

2 msk ljus sirap

100 g mörk choklad, gärna 70 %

75 g rumsvarmt smör


Gör så här
Klä botten av en form, cirka 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter. Låt svalna lite.

Fortsätt med glasyren. Blanda vispgrädde, socker, sirap och chokladen bruten i mindre bitar i en liten kastrull. Låt koka upp och sedan puttra sakta i några minuter. Dra kastrullen från värmen och blanda ner smöret. Låt svalna lite och häll sedan glasyren över kakan i formen. Ställ in i kylen och låt stelna i minst 3 timmar. Lossa kakan ur formen genom att skära med en kniv längs dess kant. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.


För mig som är ytterst svag för allt med choklad, och ännu svagare för något chokladigt kladdigt var detta en dröm. Mättande javisst, men once you pop och så vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails