måndag 23 maj 2011

Vinna på att återvinna

Månadens tema hos Söta saker är återvinning. I vanlig ordning tänkte jag: vad kan jag baka? Idétorka direkt. Tills jag faktiskt började tänkte tvärtom istället. Vad är det som brukar åka i soporna?

Det visade sig vara ganska mycket, yoghurtrester, grönsaker som blivit gamla, bruna bananer. Trist men sant, oftast blir ju inte veckan som man hade tänkt sig, man äter inte det man trodde sig skulle äta och så har saker blivit oanvändbara. Eller?

Varje lördagsmorgon gör vi fruktsallad som vi har till helgfrukosten. En banan, en halv ananas, ett äpple och ett apelsin. Såklart det blir över. Burken står i kylen över helgen ett par dagar in i nästa vecka och någon gång kring onsdag så slängs resterna. Inte den här gången, bestämde jag mig för och det resulterade i en snabb söndagsefterrätt. Klassikern Gino fick besök av lite kokosflingor och istället för glass serverades den med vaniljkesella.

Gino för två

100 gram vit choklad
rester av fruktsallad, cirka 2 dl
2 msk kokosflingor
limezest av 1/2 lime

vaniljkesella

Gör så här

Sätt ugnen på grillvärme. Fördela din fruktsallad i två ugnsfast portionsformar. Riv eller hacka den vita chokladen, blanda med kokosflingor och limeskal. Toppa fruktsalladen med kokosblandningen. Gratinera i ugnen ett par minuter tills toppingen fått lite färg. Servera med en klick vaniljkesella.


Sött och gott, men kändes ändå ganska fräscht. Kokosflingorna gav lite crunch och vanlijkesellan blev ännu mer krämig av värmen från frukten. En sjysst efterrätt med liten arbetsinsats helt enkelt!

Nu återstår bara frågan, hur ska jag använda resterna från vaniljkesellan?

Söta saker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails