lördag 29 mars 2014

Halv åtta hos Emma VI

För exakt en vecka sen var det som sagt säsongens sista halvåtta-middag. Vi hade en riktigt bra kväll, där en parmesansoppa lämnade det starkaste intrycket... Om denna soppa må jag förtälja en annan gång. Men mer halvåtta blir det: för jag har nämligen kvar att rapportera om den förra middagen, som Emma stod för.

En lördagskväll i februari tog jag färjan över älven, riktigt hungrig och rätt så törstig. Det är utmärkt det här med att träna dubbelpass på lördag förmiddag, för då känns det som om man kan gå all in på godsaker resten av helgen (som om det skulle jämna ut sig haha).

Vi kickade igång kvällen med en klassisk RomåCola, och blev sedan serverade en riktig god risotto med egenodlade bondbönor, saganaki och vitlöksbröd.


Huvudrätten kom i form av kidneybönsbiffar med rostade rotfrukter och ostsås. Mmmm. Ooost.

Min favorit för kvällen, och också för hela säsongen faktiskt, var desserten. Choklad med choklad + salt. Helt gudomligt!


Mjölkchokladmousse med chokladsorbet och saltkanderade nötter
4 port

mousse
1/2 vaniljstång
4 msk + 2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk honung
100 gram mjölkchoklad, finhackad

sorbet
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
1 krm salt
100 gram mild mörk choklad

nötter
1 dl blandade nötter
1 1/2 msk strösocker
1 krm salt
1 tsk pressad citron
1 tsk smör

Gör så här
mousse:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Värm 4 msk grädde, äggulor, honung och vaniljfrön i en kastrull under omrörning tills det sjuder. Ta kastrullen från plattan. Häll blandningen över chokladen och rör tills den har smält helt. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa 2 dl grädde fluffig och vänd ner i chokladblandningen. Ställ moussen i kylen minst en timme.

sorbet:
Koka upp vatten, socker, kakao, salt och låt koka i några minuter. Sänk värmen, ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör tills den har smält och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Sjud sakta under omrörning i fem minuter. Låt sedan svalna till rumstemperatur. Kyl sedan i kylen och kör i glassmaskin, alternativt frys den minst i 4 timmar. Rör i så fall om ibland.

nötter:
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna på en plåt i 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Smält socker, salt och citronsaft i en stekpanna på medelvärme och häll i nötterna. Rör om tills sockret är gyllenbrunt. Ta stekpannan från plattan och rör ner smöret. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka sedan grovt.

Servera chokladmoussen med en kula sorbet och en näve nötter.

Ja ni hör ju, klart det var en lyckad kväll. Tack Emma, det gjorde du riktigt bra!

Nu: SOLEN!

11 kommentarer:

  1. Vilken suverän middag! De där saltkanderade nötterna måste testas å de snaraste!

    SvaraRadera
  2. Hela menyn låter ljuvlig tycker jag!

    SvaraRadera
  3. Gott, gott, gott och gott. Men chokladsorbet, det måste ju bara vara det bästa av två världar, ja för oss som gillar choklad och sorbet förstås!

    Kram på dej!

    SvaraRadera
  4. Aha! Säsongsuppehåll? Det skulle jag aldrig klara om jag var med i ert gäng :-) Saganaki har jag inte testat ännu men det måste verkligen bli av. Och risotto äter jag gärna i alla former. Ah, va tusan - allt är så gott här! Och så låter det så mysigt att "ta färjan över älven" :-)

    Klart det jämnar ut sig med in- och uttag av energi. Plus och minus. Enkel matte. Oavsett så låter det inte dumt alls att köra ett rejält pass på lördagsförmiddagen när man har sovit ut ordentligt och ätit en rejäl frukost. Kanske att jag testar det. Men bara kanske...

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ta färjan är hundra gånger mysigare än fullknökad buss! Kram!

      Radera
  5. Jag älskar era Halv Åtta Middagar!!

    SvaraRadera
  6. låter fantastiskt gott, kan man boka er en fredag eller? :P

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails