fredag 10 maj 2013

Långhelgen

Jag har haft två ganska tuffa jobbveckor. Ni vet den där känslan när det känns som om allt man tar i blir bajs (Inte?)? Den känslan, blandad med en näve stress, några triumfer och en och annan inför-tjänste-resa-ångest. Därför tänkte jag att jag skulle bara ta det lugnt och ha det gött under Kristi Himmelsfärdshelgen. Det första jag gör: börjar skriva en lista på vad jag ska utföra under nämnda helg. Hur dumt? Dumt. Har bestämt mig för att se den som en förslag-på-aktiviteter-lista istället. Hur smart? Smart!

Något som inte är på listan, men å andra sidan kan komma att hamna där, är långkok. Hur långt? Långt! Sedan Henrik lagade Bolognese på högrev har jag suktat efter att göra en egen variant.
 
Smakrik ragu på högrev

Jättemånga portioner

800 gram putsad högrev
1 rökig ölkorv
100 gram rotselleri
1 liten palsternacka
1 morot
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk viltfond
2 dl vitt(!) vin
2 burkar hela tomater
1 burk krossade tomater
1 msk balsamvinäger
2 svarta vitlöksklyftor*
torkad oregano
torkad timjan
2 lagerblad
1/2 tsk råsocker
svartpeppar
salt

Gör så här
Strimla köttet och korven. Finhacka rotfrukterna, lök och vitlök. Bryn köttet i omgångar och ta upp ur pannan. Bryn även korven. Fräs rotfrukter och lök mjuka i olivolja i samma panna. Tillsätt kött och korv. Häll på fond, vin, tomater, vinäger, mosad svart vitlök och kryddor. Låt sjuda i så många timmar du orkar vänta! Köttet ska bli så mört att du kan separera det det med en gaffel. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och flak(!) av parmesan.



*Jag har läst om den svarta vitlöken hos bland annat Picki picki och när jag hittade det hos Hemköp på Masthuggstorget var jag bara tvungen att slita åt mig en förpackning. Svart vitlök?! Ja alltså, en åldrad vitlök. Fermenterad som det så fint heter. En umamibomb, mjuk och krämig i konsistensen och en fyllig och lite söt smak. Balsamvinäger, lakrits och fikon är ord som slår mig.

Ragun då? Hur god? Jättegod!

Ikväll tror jag minsann det blir tv-kväll. Annat vore väl konstigt då jag just gått och köpt mig en ny tv-apparat. Jag fick testa alla Comhems kanaler gratis i två månader också. Det tar ungefär en halvtimme att bara sig zappa igenom samtliga, så jag har att göra jag...

20 kommentarer:

  1. Spännande med svart vitlök! Svartlök, hihi! Det måste jag kolla om "min" Hemköp har. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håll ögonen öppna! Annars får du åka till Masthuggstorget och handla där.

      Radera
  2. Det där ser ju vansinnigt gott ut! Men du, ingen är bättre på att lura en än en själv, så ta ett gott råd och ta det nu lite lugnt va, okej?!Pöss

    SvaraRadera
  3. Att laga lite långkok tycker jag är avslappnande. Köpte mig en hel, färsk kyckling idag som ska gotta sig i ugnen några timmar imorgon. Det blir mysigt :) Men några mer timmar av lugn och ro än det behöver man efter ett par stressiga veckor. Chilla lite, ok? :)

    SvaraRadera
  4. Mmm..vilken ragu!! Den ska jag spara ner hos mig. Svart vitlök har jag inte hört talas om!! Hoppas att du njuter av din långhelg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag njöt av både långhelg och ragu.

      Radera
  5. Du! Ta hand om dig! Aldrig bra att stressa. Så sätt dig ner nu, bums! Och ät en bit choklad :-)

    Ragun låter barnsligt god!

    Kram kram

    SvaraRadera
  6. guuuuud, vad gott. svart vitlök har jag också velat testa men aldrig sett, måste nog ta ett span på vårat hemköp också, men det är ju mest anpassat efter pensionärer så det finns mest kålrot...

    puuuh, vad mycket teve du måste titta på nudå. vad jobbigt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kålrot funkar INTE lika bra som svart vitlök... Men vi får väl ta en matvandring i Masthugget snart.

      Radera
  7. Men va f-n, vi var ju i en Hemköps-affär innan vi gick upp till dej, var det där du hittade den? Varför kollade vi inte efter den svarat vitlöken där för!!! Vi har jagat efter sån hur länge som helst, sist vi var i Malmö hade vi kollat var de sålde men när vi kom dit så hade de tagit bort den från sortimentet... Jaja, vi kommer väl till Göteborg fler gånger:)
    Och se där, man kan tydligen använda den där korven till mycket gott.
    Kramar på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller så kommer den svarta vitlöken till er ;) Fast ni är välkomna till Göteborg fler gånger ändå.

      Radera
  8. En regnig dag får det bli långkok eller så sparar jag till hösten. Så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja långkok är väl mer höstligt egentligen... Och just nu känns ju hösten sjukt långt borta!

      Radera
  9. Först tack för en fantastisk recept - redan kopierat.

    Hej Alla Svart Vitlök enthusiaster... Det är jag som är Black Garlic Sverige -

    Jag jobbar på att få nya återförsäljare - gå in på www.black-garlic.se där finns alla.

    Om ni inte lyckas maila mig då fixar jag. info@black-garlic.se

    SvaraRadera
  10. Gött!

    Det är inställningen till listor som är hela grejen och du har ju lyckats med rätt. Förslag, inte måsten :-)

    Jag har också gjort en pastasås med högrev som tillagats länge men långt ifrån med alla godsaker du har här. Herre! Man kan nog slänga ner nästan vad som helst. Den svarta vitlöken blev jag väldigt nyfiken på...

    Grattis till nya TV:n!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var bra förslag och fick gjort en hel del, roliga och mindre roliga, men framförallt så sov jag. Och åt mat.
      Kram!

      Radera

Related Posts with Thumbnails