måndag 13 maj 2013

Kära ogräs

Den här långa helgen, den gav mig precis det jag behövde. Vila, sömn, avslappning. God mat, några ärendeuträttanden, solsken och träning. Nu känner jag mig tillbaka på banan.

Men nu är det ni får öka tempot! För om ni som jag vill ha ett briljant osttillbehör är det dags att skynda sig. Maskrosorna blommar ju nu och inte länge till. Hos Körsbäret fastnade min blick på ett inlägg om maskrossirap. Och någonstans i bakhuvudet lät det bekant. Jojomen, i somras var det precis det som vi fick på ostbrickan på en restaurang i en liten stad på östra Island. Skulle det här bli lika gott? JAA! Så här gjorde jag.

Maskrossirap
drygt 1/2 liter

120 maskrosblommor
1/2 liter vatten
1/2 lime
1/2 citron
1/2 apelsin
1/2 kg socker

Gör så här
Plocka maskrosblommorna och låt dem ligga i kallt vatten en stund för att få bort eventuell smuts och kryp. Häll av och lägg i en kastrull tillsammans med klyftor av citrus. Låt sjuda i drygt tjugo minuter. Ta kastullen av plattan och låt stå och dra sig över natten. Låt vätskan rinna av ordentligt och blanda den sedan med socker. Låt sjuda i dryga timmen. Häll upp på väl rengjorda burkar/flaskor.


Sött såklart men med en liten beska. Som en variant på honung. Sirapen gör sig som sagt förträffligt till ost, men passar nog som alternativ till honung i alla andra avseenden. Ringla över glass? Baka med? I teet? På (amerikanska) pannkakor!?


28 kommentarer:

 1. Vilket spännande recept, inget jag hört om tidigare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst känns det lite skumt? Men samtidigt spännande och verkligen gott!

   Radera
 2. Spännande! Då kanske vi inte ska utrota de maskrosor vi har i gräsmattan. Ska kanske i stället försöka sälja dem i butiken. ;-)

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men gör det! Kunderna kan ju till och med få plocka dem själva ;)

   Radera
 3. Tycker också detta låter spännande.
  En fråga: räknade du alla 120 maskrosblommorna? Funderar på vem som ska göra det hemma hos oss... hmmm, äldste sonen räknar ju till 100 sen får jag räknar till 20 ;) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var snabbräknat och snabbplockat! Men hyr du den tjänsten :)

   Radera
 4. wow spännande har aldrig hört om deetta förut! Tack för tipset finis! kram Sofia

  SvaraRadera
 5. Vad kul att du blev nöjd! Det fungerar absolut i te, jag använder knappt honung alls sen jag gjorde sirapen. Får nog se till att göra en omgång till snart, så det finns i vinter också ;)

  kram!

  SvaraRadera
 6. Alltså, jag hade också siktet inställt på att göra maskrossirap i helgen och när jag kommer hem på lördag efter min tävling har de haft en jäkla STÄDDAG! i föreningen och rensat bort alla maskrosor! Hmpf!

  ... som tur är finns det ju fler gräsmattor i närheten. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh NO! Tjuvar!
   Men såg att du lyckades ändå.

   Radera
 7. Men oj så gott!! Och härtigt - me likey. :)

  SvaraRadera
 8. Riktigt gott är det gjorde sirapen för några år sedan:)

  SvaraRadera
 9. Vad spännande! Någon lurade mig när jag var liten att maskroser var giftigt. Men man kan mumsa både blommor och blad tydligen!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst fick man höra det? Fast det var mycket man fick höra som barn som man märkt inte riktigt stämmer....

   Radera
 10. Koolt! Då ska jag och Vera ut och plocka 120 maskrosor, vilket det finns gott om på vår gård...

  SvaraRadera
 11. Vad fin den blev sirapen! Och skönt att du känner dig helt och hållet på banan igen. Det var inte alls dumt med en långhelg. Jag stängde av allt vad bloggar heter fast det inte var något slags medvetet beslut. Nu ligger jag lite "efter" men det ska ju inte bli någon stress med det här har vi ju pratat om! Så jag ligger inte alls efter :-)

  Ha en riktigt skön onsdag - jag ska vårstäda med föreningen. Urk...

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det så, och det kan vara rätt skönt det. Kan kännas lite stressigt ibland tycker jag... men det är bara att koppla av. Bloggarna är ju kvar!
   Hoppas städningen gick bra!
   Kram

   Radera
 12. Jag tänkte på maskrossirap när jag såg maskrosorna mellan vårt tomt och grannens för någon dag sedan, men funderade just vad jag sedan skulle ha den till. Ost äter jag ju en hel del så jag borde kanske ändå göra mig lite sirap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror man hittar på ursäkter att använda den! ;)

   Radera
 13. Och vinet då? Var är maskrosvinet??? ;)
  Tror nästan det kan vara så annars att denna maskrossirap till och med är godare än granskottssirap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Granskottssirap säger du...? är det för sent nu?

   Radera

Related Posts with Thumbnails