onsdag 17 april 2013

Italienska för nybörjare

Fredagspasta är det nya tacos, det är vad som sägs både här och där. Passade mig utmärkt i fredags för jag hade nämligen tänkt på gnocchis hela dagen. Dessutom: jag har snöat in på citron och vill ha det i allt, gärna ofta och mycket. Vad min kropp vill säga mig med det, det har jag inte den blekaste aning om. C-vitaminbrist? Vår-längt?

Bäst att lyda både Pernilla, Mårtenssons och kroppen. Ergo:
(obs! Håll i fredagshatten, för det här går nämligen galet fort!)

Gnocchi al limone con spinaci e funghi 
1 port

1 port färsk gnocchi
1/2 vitlöksklyfta
5 färska champinjoner
smör
1/2 dl grädde
1 stor näve spenat
salt
svartpeppar
1/2 - 1 msk citronzest
1-2 msk citronsaft (här får man liksom testa sig fram)

parmesanost
rödvin

Gör så här
Skiva svampen och riv vitlöken. Fräs mjuka i smör. Koka under tiden gnocchin. Tillsätt grädde, spenat, citronzest och -saft till svampen. Vänd runt spenaten några varv. Låt koka upp och stäng av plattan. Smaka av med salt och peppar. Häll av pastan och spara lite kokvatten. Häll gnocchin i pannan och vänd runt den i såsen, tillsätt eventuellt lite pastavatten. Hyvla över parmesan och njut med rödtjut.


Nu tänker jag ta mig en promenad. I vårjackan. Med vita sneakers. Och lyssna in mig på Håkans nya. Det ni. Vår i Göteborg.

25 kommentarer:

  1. Ljuvlig mat, helt i min smak! Gnocchi är verkligen toppen och citron har jag blivit mer och mer förtjust i att använda i maten.

    Underbart med rödvin i ingredienslistan :-)

    Det där sista om vad du ska lyssna på, "la-la-la-la-la" - jag varken ser eller hör... :-) Får man trots det komma in över tröskeln till russinlyan?

    Kram kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är ju rödvin obligatoriskt!
      Det gick ju rätt bra att ha flera Håkan-o-frälsta i lägenheten tro det eller ej...

      Radera
  2. Absolut, pasta och Italiensk är det nya svarta - förlåt, tacos:) Citron har du en här också som är helt beroende av, frun pressar det både här och där.
    Angående rödvinet så håller vi med Lotta!

    2 dagar, and counting!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rödvin och citron bara kanske...? Huuuuu.

      Radera
  3. Ja, det låter mycket fräscht och citron är gott både i mat och bakverk! Njut av promenaden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det, har precis bakat mjuk kaka med citron.

      Radera
  4. Tror kroppen säger att du ska bli lite sur ;) NOT! Låter hur gott som helst den här gnocchin, sparar det för senare bruk!

    Hörde jag vår i Götet? Hold your horses, I am coming to town!!! ;)

    SvaraRadera
  5. Gott! Både maten och att det är vår. :)

    SvaraRadera
  6. yes! du har fattat saken rätt! fredagspasta it is. men eftersom vi ska äta ute imorgon så tog jag fredagspastan idag istället. för jag tror inte de har pasta på chateau beirut...

    jag och håkan ska försöka dyka upp runt 19-tiden imorgon, kanske blir lite senare beroende på när jimmy lyckas sluta jobba. men sen kommer vi, jag tar med håkan och håkan tar med gitarren ;)

    vad är det för klädkod? odd molly och please jeans?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du, var gjorde du av Håkan egentligen?!

      Radera
  7. Jag undrar bara en sak: varför har jag a-a-a-aldrig ätit gnocchi?

    SvaraRadera
  8. Citron är lite vår tycker jag. Helt normala känslor du har!:)
    Låter så smarrigt! Gärna pasta på fredagar! Men inte imorrn!

    SvaraRadera
  9. Gnocchi är supergott! Jag har gjort egen en gång och det var enklare än att göra vanlig spaghetti, men även köpt är himmelsk.

    Vårvindar friska var det i dag, så mina nya vita Converse fick stanna hemma. Hoppas på ny värme imorgon. Jag ser fram emot kvällen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste testa att göra hemmagjord, och det snart!

      Radera
  10. Sol i Göteborg. Helg. Trevliga övernattningsgäster (hoppas vi du tycker...) God mat. Häng med matbloggare. Ah... Ljuvligt ;-) Ses! Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så bra det blev! Tomt sen ni drog.... buhu. Kram.

      Radera
  11. Låter grymmegott! Och vår i Götet är det bästa (och Håkan gör det inte sämre heller!)

    SvaraRadera
  12. Nästa gång tjingar jag platsen bredvid Flemming!

    SvaraRadera
  13. Perfekt med snabblagade rätter, inte minst när man är fredagstrött! Det ser väldigt gott ut, så jag måste absolut testa receptet. Tack för tipset!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails