Det bakas alldeles för sällan nuförti'n. Tur att jag har fikavecka på jobbet iallafall var 9:e vecka, annars hade jag väl inom kort glömt av vad både vaniljpulver och strösocker är...
Citron- och vallmokaka
50 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjölk
1 citron, saft och zest
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1/2 dl blå vallmofrön
3 dl vetemjöl
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölk, smör, citronsaft och -zest. Vänd ner vaniljpulver, bakpulver, vallmofrön och siktat vetemjöl. Häll i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
Som den citronjunkie jag nu råkar vara var denna kakan en dröm. Vallmon må kanske inte smaka så mycket, men den är dekorativ och trevlig att tugga på. Testa!
Nu får vi väl hoppas att inte Leila Lindholm läser den här bloggen, för då kommer väl en stämning eller ett rasande brev på mailen inom kort. Det var ju nämligen kombon citron + vallmofrön som skapade "Leila-gate" under Hela Sverige Bakar. Det här receptet hittade jag icke hos Leila, men däremot hos Sara som för övrigt har en massa andra recept som jag också vill prova. In och läs ni med!
Gahhhhh Kim vad det låter gott : )) mums mums mums kram Sofia
SvaraRaderaTesta!
RaderaSyrliga bakverk är min grej om jag får välja bland verken och det får jag ju! Sött är inte så mycket min grej.
SvaraRaderaJag var tvungen att följa länken och uppdatera mig om Leila och Hela Sverige bakar. Hörde bara talas om det men förstod inte riktigt hur löjligt det var. Nu vet jag!
Chocka på jobbet förresten, baka igen om tre veckor så att du inte glömmer hur man gör :-)
Kram!
Syrligt OCH sött tycker jag :D
RaderaDet var nog en liten skandal som blåste över rätt snabbt... men den är lika knäpp för det!
KRAM
Syrliga bakverk går om choklad nu på våren!
SvaraRaderaJapp! Även denna!
RaderaSer jättegott ut!
SvaraRaderaOch jag håller med, jag hade heller inte bakat så mycket om jag inte bakade till jobbet en gång i månaden. :)
Kram
Det var en väldigt fin kombo, och dessutom blev kakan snygg!
RaderaNä, någon måste ju äta grejerna också...
kram!
Jag har länge velat testa kaka med vallmofrön i, men inte kommit till skott. Vem vill bli jagad av Leila lixom... :-S Jag har hört flera som lovordar kakan dock så jag får se till att testa och ta risken. Eller köra safe och använda ditt/Saras recept.
SvaraRaderaJag chansar! Ingen Leila än så länge... :)
RaderaJa citron är gott och i bakverk blir det riktigt smarrigt. Ett litet träd skulle man ju ha... det är dock svårt med citrusträd och få de att växa här i vårt kalla klimat (även om vi fuskar inomhus). Men tycker gott du ska testa, kram!
SvaraRaderaCitron är bäst. Vet bara inte riktigt vart jag skulle ha mitt träd, men man ska aldrig säga aldrig...
RaderaMmm gottigt!!
SvaraRaderaHa en fin Valborg
Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Hoppas din Valborg var fin Victoria!
RaderaOh yes, ett eget träd är precis vad man skulle haft. Ankis syrra har ett i sitt uterum och vi blir lika förvånade varje gång vi ser hur många citroner det faktiskt växer på det. Och goda blir dom... perfekt när det ska drickas tequila där:)
SvaraRaderaHa en finfin valborg!
Coolt! Ett uterum får bli nästa grej på måste-ha-listan!
RaderaJa, lite olika citrusträd skulle man ha, de fick gärna ta upp lite plats de är ju så fina!
SvaraRaderaHm, det har du rätt i!
RaderaTack för länkkärleken!! Hoppas att kakan blev som du hoppats!
SvaraRaderaKram
Sara http://cookiecrumble.se
Det är du som ska ha tack! Kakan blev förträfflig!
RaderaKram