lördag 8 december 2012

Grinchen light

Jag är inte överförtjust i julen. Mest för att jag tycker det mesta julpyntet är rätt fult och att julen råkar infalla på vintern vilken är min sämsta årstid (vilket i sin tur i och för sig beror på att det är så kallt). Och julmaten överlag, det är gott endast första tallriken. Fast jag älskar ju julledighet. Och sill. Och när man får hänga med sin familj.

Och en äkta tysk julmarknad, det kunde inte ens jag motstå. Vi hade turen att under torsdagskvällen få flanera omkring i Frankfurt. Det luktade mat och socker. Vi åt rostade kastanjer, kanderade mandlar och drack Glühwein.

Jag får nog påstå att Glühwein är snäppet godare än glögg. Mer vinsmak och mindre socker. Och dessutom får man ju större muggar.

Glühwein
1 dl strösocker
1 tsk rivet apelsin-/citronskal
1 bit hel kanel
10 kryddnejlikor
1 cm färsk ingefära
1 flaska rött vin

Gör så här
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och värm upp tills det nästan sjuder. Ställ av plattan och det gärna stå och dra i några timmar. Vid servering hettar du upp det igen och silar bort "böset". Namnam.


Detta är säkert ett av många recept. Man får nog testa sig fram för att hitta den variant man gillar bäst. Men det gäller att hitta en bra balans mellan sötman, kryddiorna och "vinigheten". Jag har sett recept med både vanilj och kardemumma - så möjligheterna är många. Just det här receptet hittade jag på recept.nu.

Det är skönt att vara hemma igen. Jag försöker bo in mig så mycket som det bara går. Pillar och fnular och grejar och donar. Ger just nu ugnen ett mastigt uppdrag i form av Pulled beef i lergryta. Om det luktar gott? You bet.

28 kommentarer:

  1. Sill, hänga med familj, ledigheter och alla ljus överallt, precis det är det bästa med julen. Fast i år har nåt hänt med pyntdelen hos oss, vi har nästan inte ens framme en 10-del av vad vi brukar ha... Men godis och bakar, det gör vi som aldrig förr...?
    Och Glüwein, ja tack gärna! Fast det smakar bäst på tysk julmarknad, inte tu tal om det:)

    Happy fortsatt fnulande och smaklig spis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det räcker med en tiondels pynt jag :)

      Radera
  2. Jag gillar ju egentligen både jul och vinter, fast i lagom dos så vi körde en julafton light 24 nov. och smiter iväg till sol och värme över jul o nyår. Får passa på att äta mycket sill innan för det är min favorit också. Tysk julmarknad o gluhwein hade jag inte tackat nej till heller ;). Hoppas du får boat in dig riktigt bra i nya lyan. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det låter som något som skulle passa mig det! Får förankra den idén till nästa år tror jag!

      Radera
  3. Har nog inte gjort eget gluwein men det låter helt okej! Böset haha :D

    Jag tycker om julen för själva känslan av jul... tända ljusen, advent, lucia, pynt etc. :) Fast jag är ju en sådan människa som inte gillar när det är kallt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det allt lite för kallt va? Fast tända ljus är inte så dumt det.

      Radera
  4. Gillar allt som lyser upp runt julen. Både snö och adventstjärnor gör ju det lite trevligare nu. Och häng med nära och kära. Och julklappar!!:)
    Glyyywein har jag nog bara druckit den där massproducerade i Sälen. Vet inte om jag gillade den speciellt mycket. Tycker ofta att glögg blir lite väl sött!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nära och kära är det bästa med julen! Och tillsammans med en kopp Glühwein :)

      Radera
  5. men det finns ju jättefint julpynt nuförtiden, man behöver ju inte ha pappstjärna och den där trekantiga ljusstaken i fönstret (inser nu att vi har pappstjärna och en variant av den trekantiga ljusstaken i fönstret. men man BEHÖVER ju inte.) och tääänk så lång vintern skulle vara utan julen. puh.

    varken glühwein eller glögg går ner i min mage, men jag såg jamie oliver göra en variant med varm äppelcider igår, den såg riktigt mumsig ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, precis de två julprylarna jag har! Kanske ska jag ta och köpa något snyggt nästa år?
      Varm äppelcider... låter gott!

      Radera
  6. Själv älskar jag julen men känns tvärr inte riktigt så i år. Hoppas könslorna hittar tillbaka. Men julmarknad i Tyskland måste varit en höjdare!

    SvaraRadera
  7. Låter spännande! Kanske kan bli av med en flaska fulvin på detta viset. För inte ska man väl behöva använda Amaronevin till detta...

    Kram kram

    SvaraRadera
  8. Exakt! Det är ledigheten som är det bästa med julen. En julstjärna och en ljusstake har jag för att lysa upp. Bra extrabelysning!

    Tyvärr funkar varken glögg eller glühwein. Tror det är kryddorna som min mesiga mage protesterar emot. Det är synd för det har så hög mysfaktor att dricka dessa varma drycker. Jag fokuserar på tillbehören i stället :-)

    PS
    Maila mig info om hur jag kan betala för Robbiebiljett! Mailadress hittar du på min blogg.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej okej, snart har ni övertygad mig att julen är bra!
      Mycket goda julöl finnes ju också, som tur är :)

      Jag mailar!

      KRAM

      Radera
  9. Välkommen hem igen. Glühwein har jag faktist funderat på att prova och göra. Nu blev jag allt ännu mer inspirerad när jag läste ditt inlägg. Ha en bra vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men testa! Kanske inte smakar som på tysk julmarknad, men nästan :)

      Radera
  10. Åhhh vad mysigt tyskarna kan det här med julen ; ) Gluwein har jag aldrig provat tack för receptet : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  11. Jag gillar julen! Och jag gillar Grinchen. Massor. Och jag gillar dig! :=)

    SvaraRadera
  12. Du, jag tror jag behöver mer alkohol än vad både glühwein och glögg innehåller tillsammans, i alla fall om jag ska ta mig fram helskinnad till jul(läs LEDIGHET), jag är så galet trött nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller huuur? Men nu kör vi några dagar till!

      Radera
  13. Ha ha... Du är för söt du, Grinchen light. Jag gillar inte när julen blir överdriven, som åt det amerikanska hållet. Jag pyntar inte så mycket utan ställer mest fram mer ljusstakar. Ja, gran vill jag så klart ha. Men annars tycker jag om jul bara för att alla samlas och myser ihop. Jag firar hellre på en annan dag (så blir det i år) och vi kan vara tillsammans än att fara runt och stressa på julafton.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det allra bästa, att träffas och ha det bra, oavsett dag!

      Radera

Related Posts with Thumbnails