torsdag 1 september 2011

Nu var den här

Den första september, kom som en chock även i år.

Jag vet att det finns flera som genuint gillar hösten. Som ser fram emot mysiga hemmakvällar med te och filtar. Innesittarhelger med film och fika. Den friska lite kyliga luften. Men tyvärr, jag köper inte det. Jag tycker inte att det här är okej, det här med sommarens slut. Så nu vet ni vart jag står i den här frågan. Dessutom gillar jag inte ens te.

Men det finns en bra grej med hösten. Tv-serier som kommer igång igen. Eftersom det här i grund och botten är en blogg om mat så bör det nämnas att både Halv åtta hos mig och Landet brunsås har börjat eller ska börja (HÅHM började den 29:e augusti och LB börjar den 7:e september). Båda underbara program tycker jag! Bäst i LB, förutom att Lotta är med då, var när Erik Haag och hans familj åt ett marsvin.


Solen har sina fläckar, och även jag. Så det är varken Helge Skoog eller Lotta Lundgren som jag ser fram emot mest den här Tv-hösten. Jag är nämligen en sucker för svenska tema-dejting-program: Bonde söker fru och Ensam mamma söker. TJOHO!

Även om jag inte välkomnar hösten med öppna armar, tänker jag bjuda på ett genuint höstrecept. Svamp, lingon, timjan.

Höstgryta
600 g fläskfilé (fast jag använde ett paket qournbitar)
1 jättelök
1 liter färsk svamp (jag hade kantareller)
olivolja
1/2 msk soja
1/2 tsk svartpeppar
flingsalt med (Karl Johansmak)
1 1/2 msk koncentrerad grönsaksfond
4 dl matlagningsgrädde
2 msk lingonsylt
massor av färsk timjan

Gör så här
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Skala och grovhacka löken. Skär svampen i bitar. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta upp köttet. Stek svampen i stekpannan och koka ur eventuell vätska. Tillsätt löken och fräs några minuter. Lägg tillbaka köttet. Smaksätt med soja och peppar. Häll i fond och grädde och låt det koka ihop ca 5 min utan lock. Rör i lingonsylten. Strö över mycket färsk timjan. Servera med kokt potatis, lite extra lingonsylt och ättiksgurka.


Receptet har jag rent krasst stulit från Arla. Det blev en mustig gryta av rang. Den färska svampen gjorde verkligen sitt. Kan tänka mig att ett och ett annat enbär eller koncentrerad svartvinbärssaft hade gjort sig bra i såsen.

10 kommentarer:

  1. sv: haha ja det är många bollar i luften just nu men det är kul :)

    SvaraRadera
  2. Oj, så gott det där såg ut! Jag hör till den konstiga skaran som prisar den höga luften, de vackra färgerna men framför allt- det är så kravfritt på hösten, inga semester- eller julångestar, inget vårljus som sipprar in genom lortiga fönster och skiner på gråblek hud, I lööv it!

    SvaraRadera
  3. Du, helt ärligt så älskar jag hösten mer och mer för varje år! Visst, det blir lite kyligare, mörkare och ruggigare i allmänhet men ååh, alla ljus man kan tända utan att det ser dumt ut för det är ju ändå så ljust att de inte behövs, alla färgglada löv på träden som lyser upp, att kura under en filt och höra regnet smattra på fönsterrutorna (ja just det, det gör jag ju på sommaren här i Sverige också...). Jo, jag vidhåller att hösten ÄR mysig, men du har en poäng.

    Och YAY! TV-serier =D YAY Halv åtta hos mig! Och YAAAAY! Landet brunsås =D

    SvaraRadera
  4. Fattar vad du menar!! Gillar också alla såpor. Halv åtta varje dag. Visste inte att det skulle komma en ny säsong av Landet brunsås. Dejtingsåpor! YES!! Och Robinson. Mest för att en gammal kollega är med. VÄlkommen hösten!!:)

    SvaraRadera
  5. Ja, nu börjar det bli dags för höstgrytor med mustiga smaker. Så gott!
    Jag jobbar ju tyvärr en del kvällar och lyckas därför aldrig följa några serier. På både gott och ont :-)

    SvaraRadera
  6. Herr Russin måste fylla i att grytan var helt fantastiskt god!

    SvaraRadera
  7. Karin, du är för grym!

    Moma, när du säger det sådär så...

    Alexandra, kanske är det så att man måste försöka gilla den för att kunna göra det. Men som vanligt sätter jag mig på tvären ;)

    Sofie, gott att jag inte är ensam att vara torsk på såpor...

    Remsan, tur att det finns dvd och hemladdning (laglig då förstås.. hrm)

    Draj, PUSS! <3

    SvaraRadera
  8. jag gillar också hösten! fast jag gillar iofs alla årstider, alla har ju sin charm.

    och så är jag väääärldens serienörd. i somras sa jag till och med till jimmy: "jag längtar till HÖST-teven börjar igen!" för att alla serier hade sommaruppehåll. fast mest sucker är jag för amerikanska ungdomsserier. tänker inte ens avslöja hur många jag följer... nu ska jag dock gå och se på robinson-avsnittet som jag missade igår. sen ska jag se på angels in america-avsnittet som jag missade igår. yay!

    SvaraRadera
  9. Jag gillar också hösten, hohoho. Lyssna på jazz, regnet smattrar mot rutan (jo, det gör det - vi bor i Göteborg...) och en bra bok och lite varm choklad med marshmallows. Dessutom får man använda fina stövlar och på söndagar kan man promenera och annat höstmysigt. PEPP PEPP!

    SvaraRadera
  10. Pernilla och Charlotta och övriga, ni är ju galna hela bunten! Eller vänta... är det kanske jag som är knäpp?

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails