fredag 9 september 2011

Vad jag och alla andra i Göteborg gjorde efter jobbet

Saluhallen en fredag eftermiddag, hur tänkte jag där? Rena döden klaustrofobiskt sett, samt på vippen att även bli ett ekonomiskt äventyr. Det var 35 nummer före mig när jag tog en lapp till fiskdisken. Det var trångt, det var tröttsamt. Kräftorna som jag tänkte köpa till morgondagens kräftskiva (äntligen!) kostade 309 kr/kg! Halva min genuppsättning är ju småländsk och där vaknade den till liv, vill jag påstå.

Så här öde var det inte idag. Bildkälla

Medan jag väntade på att det skulle bli min tur "strosade" (knödde) jag omkring lite i de andra butikerna. Ost, ost, ost, korv, oliver, bröd, kryddor, delikatesser, frukt och grönsaker. Jag lyckades hålla mina hästar såpass mycket att jag bara köpte två saker, men som matnörd man har ju alla möjligheter att ruinera sig där.

Med mig hem fick jag något som jag varit nyfiken på länge: Taste No 5. Den femte smaken, umami, på tub! En smakförstärkare som kan användas i det mesta, gjord utan konstigheter. "The ultimate flavor bomb" - Yeah! Den innehåller bland annat parmesanost, Karl-Johan svamp och vitlök. Tuben finns att köpa hos Ingelsta Kalkon.


Plockade även med mig en påse torkad lavendel för framtida bakäventyr.

Smålänningen i mig drog i några trådar och fixade kräftor på annat håll, men jag köpte rödtunga och lax. Dessa tillsammans med Pickis fänkålssås, som jag också varit sugen på länge, blir fredagsmiddagen.

Häll upp ett glas vin, eller vad ni föredrar, ta av er de obekväma jeansen och ta fredag!

11 kommentarer:

 1. Du får oss att längta ännu mer till vår tripp till Göteborg senare i höst, som vi ska njuta av Saluhallen!
  Umamitub har vi stått och med i vår hand, men efter lite velande så la vi tillbaka den igen... ska bli kul att se vad du tyckte och vad som ska bli gjort på den 5:e smaken.

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 2. Har inte riktigt förstått vad den här femte smaken egentligen smakar...? Jag menar, umami betyder gott på japanska, det säger mig inte så mycket ;) Och det känns som att ordet används lite överallt just nu, för att göra allt mer spännande. Du får berätta vad du tyckte!

  Jag vill också ha en saluhall!!! Var orättvist att jag inte kan gå till en, inte ens en fredagseftermiddag...

  SvaraRadera
 3. Men jag har inte dåligt samvete över det alls ;)

  SvaraRadera
 4. Åh, vad roligt! Hoppas vi ses i Stockholm då. Fast frågan är om jag vågar mig upp på scenen om jag mot all förmodan skulle gå vidare.
  Det var ena dyra kräftor. Det är ju svårt ibland och veta om det är värt pengarna när det gäller mat. Är ju inte alltid det. Ni får nog en god kräftskiva ändå. Våra här i Småland brukar bli bra utan de dyraste kräftorna ;-)
  Har inte testat umami ännu. Du får komma med ett utlåtande.
  Har en trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Umami. Smakar det inte som att slicka på en järnbit?:) Ska bli spännande att se vad du använder det till. Klart att kräftorna är som dyrast nu och ännu lite dyrare i saluhallen. Tog en promenad igenom idag. Inte mindre folk en lördag kan jag lova. Puhh....

  SvaraRadera
 6. det är när jag läser om 35 pers före i kön som jag känner mig väldigt glad över att kunna ringa ner till fiskhandlarn och fråga om han har några nyfångade kräftor till mig... ;)

  SvaraRadera
 7. Mårtenssons, Saluhallen är verkligen att rekommendera. Man blir lätt lite hemmablind, men jag ska bli bättre på att nyttja den tänkte jag.

  Alexandra, Jag lovar att återkomma med rapport! Den innehåller iofs sardeller/ansjovis tror jag, så just den tuben är inte helveggo.

  Emelie, bra! :)

  Remsan, Ja hoppas vi ses! Eller... undrar om nerverna skulle palla? Det blev goda kräftor trots allt.

  Sofie, ja lite järnigt är det väl? Jag ska göra ett noggrant test. Jag kom på mig att jag kände mig lite gnällig när det gäller saluhallen, vi får vara glada att vi har den.

  Karin, lyllos dig!

  SvaraRadera
 8. Jag köpte en påse torkad lavendel där jag med för ett tag sen, med samma syfte. Men än har jag inte använt det, så har du nåt trevligt recept får du gärna dela med dig :)

  SvaraRadera
 9. Här i Stockholm kan havskräftor lätt kosta det dubbla och då är det mer regel än undantag att de är sönderkokta också.
  Hälsar fröken Dill och längtar till västkusten

  SvaraRadera
 10. Rebecka, det har cirkulerat ett recept med vit choklad och lavendelbrownies som jag tänkte testa!

  Fröken Dill, blä för trista och dyra havkräftor...

  SvaraRadera
 11. Jag måste ha en ännu mer småländs genuppsättning för jag kokar ihop min "no 5" själv. 2000 kronor kg för något som håller högst en månad -DET är dyrt tycker jag.

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails