lördag 17 september 2011

Kex/chex

För ett par veckor sedan vann jag en stor kartong med kex hos Coquina. Veckan därpå vann jag en likadan kartong från en tävling hos matklubben.se. Vårt skafferi höll alltså på att svämma över av alla sorters olika kex. O detta i-landsproblem!

Får det lov att vara ett kex eller två?

Igår kväll hade jag PF (pojkvänsfritt), då Michael var iväg och lirade flipper. Av någon anledning blir flippersuget inte mättat av de två spel som redan står hemma i lägenheten... Massa kex + PF = ostochvinkväll med mina trevliga unga damer!

Frukt, grönt, något sött, kex, marmelader och så ost såklart. Falbygdens ost har precis släppt en ostbricka med fyra ostar och ett frågespel som går under namnet Sällskapsbrickan. Vi testade inte spelet, men brickan var riktigt bra! Speciellt en getost med honung föll oss i smaken. Testa om du har möjlighet, brickan var bra mycket roligare än de "vanliga" ihopkomponerade ostbrickorna. Förutom den gudomliga getosten består brickan även av en extralagrad herrgårdsost, en fransk brie och en kittost. Jag kompletterade brickan av en grönmögelost och en bredbar färskost. Man kan väl aldrig ha för mycket ost, eller hur?


Ost kräva marmelader, det vet vi ju. Och ingen ostkväll utan min specialare, fikonmarmelad med portvin.

Den bästa fikonmarmeladen
250 g torkade fikon
3 dl rött portvin
1 dl ljust muscavadosocker

Gör så här
Skär fikonen i bitar, några grova, andra mindre. Släng stjälken. Lägg dem tillsammans med sockret och portvinet i en kastrull. Låt koka på svag värme tills den liknar en marmelad, det tar ungefär 20 min. Undertiden kan du ställa in din glasburk i ugnen på 100 grader i ca 15 min för att sterilisera den. Låt de båda svalna och häll sedan upp marmeladen på burken.


Jag kokade även en päronmarmelad med smak av rosmarin. Samma marmelad, fast med äpplen fick jag av mamma för något år sedan. Receptet hittar du här.


Jag hade kvar några av de små chokladganachepajerna som jag bakade förra helgen och tillsammans med ett gäng cake pops fick de fylla våra sötsaksmagar.

Rödvin till det, och kvällen var komplett!

10 kommentarer:

  1. Åh, det låter hur mysigt som helst! Och vilken tur du hade - att vinna samma pris två gånger är det nog inte många som lyckas med ;) Fikonmarmeladen låter helt fantastisk, jag ÄLSKAR fikon och skulle absolut kunna tänka mig att prova det receptet. Och chokladganachepaj... YUM!

    SvaraRadera
  2. oj jäklar vad mycket kex! och vad gott det låter med marmeladen :)

    SvaraRadera
  3. Den där marmeladen låter deliiiiciooous! Idag ska jag förresten göra dina piroger med kidneybönor. HURRA!

    SvaraRadera
  4. Alexandra, ja ibland har man flyt! Fikonmarmeladen är ett av mina ess i kockarmen om man säger så, så den rekommenderar jag!

    Karin, Ja jag fick till och med truga på ett paket eller två på varje besökande, som det fick ta med sig hem. Marmeladerna är toppen!

    Charlotta, testa testa! Oh, pirogerna..! Det vill jag med!

    SvaraRadera
  5. Sv: Tack så mycket!

    Åh vilken lyx! :D

    SvaraRadera
  6. Oj så mycket kex, inte helt fel :-)

    SvaraRadera
  7. Victoria, lyxigt var ordet!

    Cupcakesfluffan, Nix inte dumt alls!

    SvaraRadera
  8. Pojkvänsfri vinkväll med tjejerna är ju bland det bästa som finns! Icke att förringa min makes sällskap, men ändå! Imorgon ska jag after worka med min tjejkompis. Vi ska dricka vin. Min man ska vara hemma och äta blodpudding. Hihi!

    SvaraRadera
  9. Mmm... Vilka goda tillbehör du gjorde. En sån trevlig kväll! Jag har en ostbricka från Falbygdens ost med tre ostar som jag inte smakat på ännu. ser goda ut iallafall fall.

    SvaraRadera
  10. Helena, japp det är inte dumt det. Och ibland är det allra bästa att hänga med killen.

    Remsan, ja en riktigt mysig kväll. Testa ostarna med fikonmarmeladen vetja!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails