torsdag 15 september 2011

Äta ute i Göteborg

Håll i hatten nu, för här kommer det: Tant Russins Göteborgsguide!

Björns Bar
- en trappa ner under prisbelönta Kock & Vin. Ett ställe för oss gottegrisar som gillar ost, vin och andra delikatesser. Har varje dag även två varmrätter, en vegetarisk och ett köttig.

Puta Madre - Hippt (man är ganska ohipp om man använder det ordet, eller?) ställe med mexikanskt på menyn. Och då pratar jag inte om Santa Maria kryddpåse, utan geniun mex-mat. Jag åt fish tacos där som man kunde offra ena armen för. Inredning a la burleskt 20-tal och hur många tequilasorter som helst. Passar för både middag och drinkar.

Hello Monkey - "Urban Jungle Food and Drinks" som de själva säger. Nya smaker, fin miljö och trevlig personal. Välj mellan att plocka i Dim Sum, Sashimi eller ät en av de stadiga huvudrätterna. Råbiffen med vårlökssallad och tryffelvinägrett är en höjdare! Hello Monkey är ett sådant ställe där jag vill, utan undantag, gå igenom hela menyn.

Bild från Metro

Plankan - En kvarterskrog i mina hemtrakter Majorna. Dit går vi av tre anledningar: Rödbetorna med spenat och fetaost, Boston Lager på fat och närheten hem. Plankan kommer aldrig hamna i Guide Michelin men har en evig plats i mitt hjärta.

Yamato – Sushi och annan japansk mat. Bento-lådan samt Sashimi kimchi donburi (kimchimarinerad sashimi toppad med äggula) är underbar!

Sushi Eriksberg - Göteborgs bästa sushi. Så ofta som möjligt åker jag tvärs över stan till the dark side (aka Hisingen) och äter en åtta-bitars. Bäst ingen protest. Värt att nämna är också att tjejen som står i kassan har någon form av talang som går ut på att hon vet vad du ska beställa innan du själv vet det.

Bilden har jag lånat från Sushi Eriksberg
Lilla Linné – frågar någon om var jag tycker vi ska gå och äta svarar jag åtta gånger av tio Lilla Linné. Svenska smårätter, svensk öl. De byter meny tämligen ofta så det finns ofta något nytt att testa. Bra läge, bra service! Rätt gött häng för den som bara vill dricka.

The Rover –öl i mängder. Här bör du inte beställa ”en stor stark”, ryktet säger att du åker ut snabbt som ögat. Stadiga burgare, både med kött och veggo. Här åt jag sist en ”Halv special deluxe” – hjortkorv med hembakat bröd, lyxig räksallad och hemlagat gott mos. Niiiice!

Familjen – Husmanskost med en lyxig twist. En ganska liten meny, men alltid vällagat. De har varje dag en trerätters för 325 kronor, där huvudrätten ofta är ett långkok (faller den dig inte i smaken kan du alltid byta ut huvudrätten mot någon av de andra på menyn). Lite ”fel” del av stan om du frågar mig, men ändå hamnar jag här då och då. Perfekt om man ska på något event på Stadsteatern eller Konserthuset.

Chateau Beirut – Libanesiskt. Har provsmakningsmenyer som är riktigt smakrika och prisvärda! Har du tur bjuds du på magdans. Ligger lite skakigt till på den här listan då servicen ibland lämnar lite övrigt att önska, men maten är så himla god!

Lokal
– Mycket bra drinkutbud och skickliga bartenders. Mat som är intressant, god och ofta väldigt kul. De har ett par stycken ”Reko”-märkta objekt på menyn, det vill säga som bidrar till en hållbar utveckling. (Å andra sidan har de i skrivandes stund även jätteräkor på menyn, så man kan ju börja fundera…)

Red Lion – Kvarterskrog vid Mariaplan som har ett bra ölutbud, nya gästkranar varje vecka. Ingen fine dining men bra och flötigt pub-krubb!

Sjöbaren (Haga) – Min fiskfavorit. Riktigt bra och fin färsk fisk, till bra priser! Roliga desserter har de också, vilket jag ibland kan sakna på många för övrigt bra restauranger. Bakgårdsserveringen är oslagbar en sommarkväll. De har även en systerrestaurang i Lorensberg.

Bild lånad från Sjöbaren

Bubblare: Ottomania, turkiskt kök och inrett som ett palats. That’s amore, geniun prisvärd italienare.

Jag kommer att uppdatera det här inlägget under tidens gång, vissa kanske åker ut, andra tillkommer. Du hittar det här inlägget under en egen flik längst upp i bloggen.

Vilka är dina Göteborgsfavoriter?


Är lite i valet och kvalet om jag ska hänga ut de ställen jag tycker att ni ska undvika, men tvivlar lite. Vad tycker ni?

12 kommentarer:

  1. Åh, vilket spännande inlägg, vad härligt =D Jag själv är väldigt sällan i Göteborg, så när jag väl är där är det jättesvårt att veta vart man ska gå, vad som är bra/dåligt och vad som har något för alla. Nu blir ju det mycket lättare! Bäst av allt - jag vet att du har bra smak, allt du själv publicerar är fantastiskt, så det är inga problem att lita på din guide ;)

    (klart jag vill veta vad jag ska undvika! Väntar på det inlägget också ^^)

    SvaraRadera
  2. Vi har visst väldigt lika smak när det gäller matställen! Hello Monkey och Puta Madre är två av mina favoriter också. Bland annat. Mycket bra med några tips på ställen jag inte besökt än :) Jag har till exempel inte varit på Chateau Beirut ännu, trots att jag också bor i Majorna!

    SvaraRadera
  3. Hurra! Chateu Beirut ska jag lätt prova, vi har varit på väg dit några gånger men de har alltid stängt när vi är sugna. Buhu. Jag vill också veta vilka som ska undvikas, har lätt några att fylla på i den listan också...

    SvaraRadera
  4. Åh, tack för alla tips! Vilken bra lista =)

    Jag äter inte ute så ofta (tyvärr) så jag har lite dålig koll på vart man ska gå för att äta riktigt kalasgott. Jag misstänker att denna guide kommer att komma väl till pass framöver.

    Men jag ser även fram emot ett inlägg om de mindre bra restaurangerna du nämner, sådant är alltid spännande ;)

    SvaraRadera
  5. jag vill också ha en lista på ställen att undvika :) vi är verkligen sämst på att gå ut och äta så jag har knappt varit på något av de ställena du nämner, men chateau beirut gillar jag skarpt! senast vi var där visade det sig att en i sällskapet kände servitrisen vi hade så då var det väldigt fin service och vi fick extra allt ;)

    SvaraRadera
  6. Det var en bra lista! Puta Madre och Hello Monkey är riktigt bra! Läste om Ottomania idag och blev nyfiken. Sjöbaren - mums!!

    Dinner 22 är väldigt bra. Åt renfilé där som smalt i munnen. Yammi!

    SvaraRadera
  7. Alexandra, tack snälla du! Detsamma :D Får nog återkomma till den andra listan då, den är ju nog så viktig.

    Helena, great minds think alike? Chateau B är finemang, då kan man ju rulla hem också!

    Charlotta, DO IT! Tar gärna in lite info till undvik-listan.

    Linda, hoppas den kan komma till nytta framöver!

    Pernilla, åhå positiv särbehandling är det bästa behandligen!

    Sofie, Vi verkar ha ganska lika smak, så dinner 22 kanske blir nästa stop för mig?

    SvaraRadera
  8. Alltså, du fattar inte så perfekt denna listan passar oss just nu, vi jublar här nere i Ystad! Vi styr ju stegen till Göteborg senare i höst för en liten minisemester och lär ju besöka en och annan restaurang:) Tycker också att en "akta-er"lista kunde vara bra, men förstår varför du tvekar.
    Kanske lite tips på bra affärer också, gärna matrelaterade:)

    Hoppas du får en härlig helg!

    SvaraRadera
  9. Mårtenssons, vad bra! Hoppas bara nu att vi har samma smak... :) Kommer nog att återkomma till "undvika-listan", det verkar finnas ett intresse för sådana.
    Matrelaterade affärer ska jag fundera lite på, vilken bra idé!

    Hoppas ni också får en bra helg.

    SvaraRadera
  10. Kul, man blir verkligen sugen på att åka till Göteborg. Var där för en dryg vecka sedan men bara för att byta från bil till tåg på väg mot Malmö... Jobbresa.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  11. jag vill åxå ha en undvik dessa ställen lista :-)

    jag vill slå ett slag för manana.. (spanskt tapas)
    och kråkans krog i mölndal (trevligt kvartershak)

    mataffär... ica focus finns allt och lite till
    och extremefood.
    www.extremefood.se massa roliga kryddor och skumma saker :-)

    e väldigt sällan ute å äter men tar gärna med mat hem.. så om du har några bra take-away ställen att rekommendera så hit me :-)

    SvaraRadera
  12. Fröken Dill, nu gör väl sig inte Göteborg som bäst under hösten, men det är klart att du ska åka hit!

    Diana, Manana - gott som tusan det har du rätt i! Hos Kråkan har jag aldrig varit, men tack för tipset! Låter som om jag behöver uppdatera listan med både affärer och take-away ställen. Igen, tack för tipsen.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails