torsdag 5 maj 2011

Halv åtta hos Emma III

Nu är jag ju ingen expert på just italienska, men Viva Emma! Som ni kanske kan gissa bjöd Emma hem oss på Italiensk afton. Och vilken afton sen.

Precis som allra första gången vi hade halv åtta-middag så började vi med en drink på balkongen. Utsikten behöver inte skämmas för sig och inte heller drinken. Det var mousserande jordgubbsvin och mangojuice - somrigt och så gott!

Dejavu någon? Misstänkt likt den här bilden

Till drinken fick vi hemma(!)marinerande oliver och bröd med hemma(!)gjord tapenade.

Många pluspoäng där... Oliverna var marinerade i olja, vitlök, chili och timjan. Gött!Vädret tillät att vi satt ute även under förrätten. Klassikern bruschetta hade Emma tolkat på följande vis: Bröd penslas med olivolja och pressad vitlök. Hälften av bröden fick en skiva mozzarella som topping. Gratinera i ugnen ett par minuter. Hackade tomater, färsk basilika, olivolja och avokado läggs på innan servering. Klassiska smaker som gjorde sin finfint på balkongen.
Till huvudrätten flyttade vi inomhus och blev på akta italiensk manér bjudna på pasta. Närmare bestämt lasagne.

Lasagne med spenat och getost
1 pkt fryst spenat 250 gram (gärna tinad) eller två påsar färsk spenat ca 500 gram
2 klyftor vitlök
0,5 gul lök
1 dl soltorkade tomater i olja
3 krm riven muskot
2 krm svartpeppar
1 pkt färska lasagneplattor eller torkade plattor (500 gram)

tomatsås
0,5 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
2 burkar hela skalade tomater (800 g)
2 msk tomatpuré
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
0,5 tsk torkad rosmarin
1 tsk socker

ostsås
1/2 dl vetemjöl
1 liter mjölk
150 gram getost chevre
100 gram riven ost, mozzerella eller gratängost

Gör så här
Skölj färsk spenat noga. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka de soltorkade tomaterna. Gör spenatfyllningen: Fräs hälften av den gula löken och vitlöken i en gryta i lite olivolja och tillsätt spenat och fräs runt. Smaksätt spenaten med soltorkade tomater, riven muskot och svartpeppar.
Sätt ugnen på 200 grader.

Gör tomatsåsen genom att fräsa resterande hälft av den gula löken och vitlöken i lite olivolja. Tillsätt tomaterna och hacka sönder dem med en stekspade eller slev.
Tillsätt tomatpure, salt, rosmarin och socker och koka tomatsåsen i minst 5 minuter
Gör under tiden ostsåsen: Vispa ihop mjöl och kall mjölk i en kastrull. Värm och koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning. Tärna eller smula getosten och rör i den i ostsåsen så att den smälter.

Ta fram en ugnssäker form till lasagnen och smörj med lite olivolja. Lägg ett lager spenat i botten, sedan ett lager lasagneplattor och sedan ett lager tomatsås och ostsås. Gör om till ca 4 lager - spenat, lasagneplattor, tomatsås, ostsås och toppa översta lagret ostsås med riven ost.

Grädda spenatlasagnen i nedre delen av ugnen i minst 25 minuter (färska lasagneplattor) eller minst 35 minuter (torkade lasagneplattor). Ta ut spenatlasagnen när den fått fin färg och lasagneplattorna är mjuka nog att äta (al dente). De mjuknar lite till om lasagnen får stå i 10 minuter och svalna något.
Toppa med färsk timjan och en bit chevreost.
Den här lasagnen var något utöver det vanliga, och toppingen med getost och timjan satte verkligen pricken över i:et. Samtliga bad om en andra portion, trots att det vankades efterrätt.

Och efterrätten sen:

Stracciatellamousse100 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde
250 gram kesella vanilj
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
färska jordgubbar

Gör så här
Hacka chokladen. Använd en vass kniv och tryck. Vispa grädden lite lagom tjock. Blanda kesella, florsocker, vaniljsocker och drygt hälften av chokladen. Använd gärna elvispen på lägsta hastighet (visparna behöver ej göras rent emellan). Blanda samman med den vispade grädden till en fluffig och fin smet (fortsätt gärna använda elvispen på lägsta hastighet). Fördela smeten i portionsglas. Strö över resten av chokladen och toppa med färska jordgubbar. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter före servering.

Konstigt det här med att bilderna burkar bli så dåliga sent på kvällen...
Moussen var luftig och len, lite syrlig men samtidigt söt. Knaprigheten som kom med chokladen gjorde den till en riktig höjdare tycker jag. Glasen behövdes väl knappt diskas efteråt...

När vi ganska sent snubblade (rullade?) ut från Emmas port så var vi så nöjda, mätta och glada. En sjukt trevlig kväll i Italiens spår. Tack Emma.

3 kommentarer:

  1. Men herregud, det här lät ju hur gott som helst! Vill testa hela menyn från fördrink till efterrätt. Så härligt det såg ut på balkongen i kvällssolen! Träffade på en mätt Johanna på spårvagnen hem.. Själv hade jag varit på möhippa hela dagen som startade på Säve flygfält, fortsatte med pole dance vid Järntorget och avslutades med dans på Gretas. Inte fel det heller!

    SvaraRadera
  2. sv: nej inte alls faktiskt, jag använder teflonformar :)

    SvaraRadera
  3. C, Det var underbart där på balkongen! Kan ju knappt bli bättre med god drink, tilltugg och trevligt sällskap. Låter som om möhippan var festlig, hoppas ni hade det kul! Vad är oddsen för att ni träffades på spårvagnen då..?

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails