torsdag 13 juni 2013

På tal om regn

Göteborg har inte varit sig likt på sista tiden. Något har varit annorlunda, konstigt, udda. Det har varit... torrt. Men i morse var allting sig likt igen - regnet med stort R drog in och det var bara att packa extra ombyte och dra på sig regnkläder och stövlar (som om det skulle räcka, ha ha).

På tal om regn. Midsommar är på ingång! Vad ska ni göra? Jag ska till Stockholm skärgård jag, mocklis mig. Ska äntligen få återse min kompanjon Matilda och hennes familj. Nu ska jag ta flyget dit, annars hade jag nog tagit med mig en burk av den här grymma laxen! Den har kommit in i mitt liv via Johanna som i sin tur fått den av sin mamma. Sist den åts var på påskbordet och blev extra populär hos unge herr Johansson som erbjöd Johanna diverse tjänster för en alldeles egen burk lax. Nu är det eran tur! Den kräver ett par dagar, så tänk på det.

Ingvors inlagda lax

1 kg laxfilé utan skinn och ben

socker-saltblandning
3 msk salt
2 1/2 msk socker

inläggningslag
3 dl ättikssprit (12%)
6 dl vatten
8 dl strösocker

1 msk gula senapsfrön
1 msk bruna senapsfrön
1 msk hel kryddpeppar
3 st lagerblad
2 st rödlökar
4-5 dillkvistar
3-4 persiljekvistar

Gör så här
Skär laxfilen i kuber med två centimeters sida. Lägg laxbitarna i en kraftig plastpåse, frys i drygt ett dygn.Blanda socker och salt. Häll blandningen i plastpåsen dag 2 och förslut. Lägg påsen i kylen för upptining.

Koka upp lagen, se till att allt socker har lösts upp, låt svalna helt.

Lägg laxen i ett durkslag, spola av den hastigt med kallt vatten. I en stor glasburk: varva laxen med skivad rödlök, lagerblad, dill, persilja, senapsfrön och kryddpeppar. Slå över lagen och ställ sedan burken i kylen ett dygn innan den serveras. Laxen håller i drygt 3-4 dagar efter att den är serveringsklar. Bli inte rädda om ni tycker laxen blir "hård", den ska vara fast!


Se så nu är ni redo att fira midsommar! Men först: en helt vanlig härlig helg. Jag vet inte riktigt ännu vad som händer, men må det inkludera ett eller ett par glas vin. Kram på er!

16 kommentarer:

  1. eller hur! har inte behövt använda paraply eller stövlar på flera veckor, nåt lurt har det ju varit. men nu verkar det ordna upp sig ;)

    vi åker upp till dalarna på tisdagkväll och firar midsommar nästan hela veckan, yr.no säger att det ska vara 21 grader och sol på midsommarafton. hohoho. det tror jag som jag vill!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Puh, ordningen återställd.

      Ojojoj, Yr.no alltså, vilka skojare. Nä men det hoppas vi väl på!?

      Radera
  2. Eh... hjälp ett par ovetande skåningar, vad 17 betyder mocklis? Vi misstänker att betyder lyllos, säg är vi på rätt spår?

    Inlagd lax, skojar du? Hur gott låter inte det och bilden får oss ännu mer sugna på att prova, så prova vi skall!

    Midsommar här bli helt enligt traditionerna firad i glada vänners lag, knytkalas och god mat/dryck. Nytt för året är nya varianten av förrätten, vi som alltid brukar göra matjessilltårta ska minsann prova nåt nytt:)

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he, precis - bra gissat!

      Inlags lax är grymt gott! Om man inte gillar sill (haha) men ändå vill ha något inlagt. Och om man älskar sill och vill ha ännu mer inlagt!

      Ser fram emot att läsa om den nya förrätten, kram kram!

      Radera
  3. Men ahhh!! Kanske ett bra alternativ på midsommar då vi är flera som inte äter sill! Ska försöka hinna göra det nästa vecka!

    SvaraRadera
  4. Oh, kul att åka till skärgården! Hoppas att du har det toppen, kära Russin!

    SvaraRadera
  5. Vi har haft bra väder här fram tills ikväll. Men kollade prognosen för midsommar och då är det våtdräkt som gäller. Laxen måste jag testa. Jag kanske ska ta med mig lite som bidrag till "sillunchen" på midsommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Laxen är ett bra komplement, alla gillar ju inte sill... har jag hört.

      Radera
  6. Vilket jättegott tips! Vi brukar fira midsommar här hemma. Det finns e gammal fin hembygdsgård här där vi bor och där håller man traditionellt midsommarfirande. Dans, fika så klär vi förstås midsommarstången.

    SvaraRadera
  7. Vi ska fira midsommar här hemma med några från familjen som kommer förbi. Alltid trevligt att fira med nära och kära :) Ja, flyget säger du... skärgården är ju fin oavsett om det är Västkusten eller Ostkusten även om vissa kan bråka om detta!

    Lärde mig ett nytt ord härinne, mocklis ;)

    Önskar dig en fin söndag och hoppas att du får en fin kommande vecka, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu får ostkusten visa sig från sin bästa sida om den ska slå västkustens skärgård! :)

      Radera
  8. Vädret är helknasigt... Idag har jag upplevt hagelstorm både på landet och sen hemma i stan. Vräkande regn varvat med solsken. Jag tror att väderguden får ta och bestämma sig... Strongt att cykla i ur och skur måste jag säga!

    Tror inte man kan fira midsommar på en bättre plats än i Stockholms skärgård, fast det kan ju finnas en och annan göteborgare som kan tycka att någon annan skärgård är minst lika bra :-) Jag vet inte hur min midsommar blir ännu. Jag ser fram emot nästa års midsommar istället...

    Sköt om dig - vi hörs!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hagel!? Sååå galet har vin nog inte här.

      Jag har aldrig varit i Stockholms skärgård (tror jag) så det ska bli riktigt kul!

      Vad du är tar dig för hoppas jag du har många nära omkring dig. Stor kram!

      Radera
  9. Det kom övar runt 43 mm regn de där 24 timmarna då "regnet kom till stan" efter torra våren. Hrm. Nu räcker det väl ändå för ett tag tycker jag. Har bara två par regnställ som inte hinner torka mellan cykelturerna

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails