Till våren är det sex år sedan jag tog min examen från den tekniska högskolan här i staden. SEX ÅR. Heeelt galet. Jag var antagligen alldeles för lat för att söka extrajobb så jag levde helt enkelt på studiemedel. Ändå, jag kan inte komma ihåg att jag någon gång upplevde att jag hade ont om pengar. Idag har jag en betydligt större inkomst. Men har jag känslan av jag har det bättre? Nej egentligen inte. Även om jag vet att jag har andra vanor, äter dyrare, köper andra kläder, reser på ett annat vis. Konstigt det där, men man mättar väl mun efter matsäck... Och blir hemmablind.
Idag kan ni mätta er mun med en lite tjusigare variant av den klassiska studenträtten tonfisk i tomatsås.
Studentmat de luxe
4 port
2 små auberginer
2 burkar skalade hela tomater
1 stor gul lök
2 stjälkar selleri
olivolja
salt
svartpeppar
en nypa socker
1 buljongtärning
2 msk kapris
1 burk tonfisk i vatten
20 gram bladpersilja
4 portioner pasta
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skär aubergine i kuber och blanda med en skvätt olivolja. Baka i ugnen i dryga tjugo minuter tills auberginen har fått rikligt med färg. Undertiden förbereder du tomatsåsen. Finhacka löken och strimla sellerin, fräs mjuk i olivolja i en traktörpanna. Tillsätt tomaterna, buljong, kapris, salt, peppar och en nypa socker. Låt puttra under lock i trettio minuter. Vänd ner aubergintärninarna, avrunnen tonfisk och grovhackad persilja.
Koka pastan, häll av vattnet och rör ner såsen. Ät och var glad!
Nu är latten urdrucken så nu ska jag se om Syster är vaken så ska hon få ta mig med ut på en utflykt. Var? Det vet varken hon eller jag, vi får se vad som faller oss in. Ha en fin helg mina vänner.
Ingen dålig studenträtt den inte.
SvaraRaderaJag åt aldrig någon speciell studentmat, för jag räknades aldrig som den typiska studenten. Pendlade alltid, varje dag, hem till Falkenberg. Var aldrig med på roliga studentgrejer, vilket jag kan sörja nu, inte då. Var ledig mitt i studierna för Ellas födelse, och efter det räknades jag ännu mindre in som en typsik student. Då var jag ju helt plötsligt småbarnsmorsa när jag kom tillbaka. Knasigt!
Kram kram
Man behöver inte alltid göra allt enligt mallen för att det ska bli bra, det är en sak som är säker!
Raderakram!
Tonfisk på burk. Är det 80-talet som spökar? ;)
SvaraRaderaHehe, ja olika är vår världsbild. Kanske upplever du inte att du har det bättre nu men jag är övertygad om att du hade känt skillnad om du år ut och år in skulle leva ensamstående på motsvarande studiemedlet.
T. ex. när visdomständerna börjar trilskas. När cykeln blir stulen. När 15:e året med samma vinterkängor kommer. När datorn pajar. När, äh du hajar.
Ha ha möjligt.
RaderaJa men visst, jag veeet ju med mig om att jag har det bättre. Men man tappar ju lite perspektivet ibland.
Visst är det så att man lägger om sina vanor när man börjar jobba och får en riktig lön...Tror det kommer smygande sådär och vips har man lagt till sig dyrare vanor utan att man märkt det:)
SvaraRaderaTonfisk i tomatsås serveras det här fortfarande emellanåt - när det är tokbråttom att få nåt på bordet och barnen ska iväg på fotbollsträning och dans åt olika håll!
Ha en fin fortsatt helg!
Snabbt och gott är ju ledordet allt som oftast!
RaderaTonfisk i tomatsås är ju inte så tokigt ändå. Studentmat är inte så tokigt om man kan laga mat och inte super bort för mycket pengar ;)
SvaraRaderaPrecis. Det blir ju lite av en utmaning att laga billig OCH god mat. Så att man har råd att köpa öl också ;)
RaderaTonfisk på burk är högst underskattat tycker jag! :-D
SvaraRaderaVisst är det?!
RaderaHelt klart blir man glad när man äter detta, helt säkra är vi på det! Och visst rättar man sig efter ekonomin, student eller inte Lite som när vi slutade röka, vi trodde helt klart att det skulle märkas i plånboken, men förmodligen läggs väl dom pengarna på något annat...
SvaraRaderaKonstigt det där... man borde väl samla dessa pengar i en sparbössa, så det blir konkret.
RaderaJag tyckte inte heller jag gjorde några större utsvävningar när jag hade jobb jämfört med när jag pluggade, men så insåg jag att då la vi ungefär 2000 i månaden på mat och nu lägger vi närmare 3500 så nånting annorlunda måste vi ju äta... Måste vara Ofelia som har så dyra matvanor ;)
SvaraRaderaTonfisk på burk anser jag dessutom vara lyxmat nuförtiden eftersom jag aldrig "får" laga det för Jimmy, så alltid hemma hos mamma tvingar jag henne att laga tonfisksås och ris. Mmmm. Godaste!
Ofelia alltså, sicken lyxlirare! Men jag tänker såhär att man är ju ändå bra grejer att lägga pengar på, eller hur?
RaderaVissa rätter blir ju så goda bara för att man sällan "får" äta dem.
Det där ser mycket gott ut, jag antar att pastan gör återintåg i mitt kök nu när sonen kommer hem igen (YEY!, 3 veckor kvar!)!
SvaraRaderaÅh härligt!
RaderaEpitetet de luxe passar verkligen här! Jag har gjort tonfisksås med krossade tomater och lite lök. Det här är ju jättegoda smaker - måste prova det, tror jag. När jag är solo.
SvaraRaderaHur länge sen det är jag tog examen det tänker jag inte ens tänka på. Inte ens för mig själv :-)
Hoppas du har haft en finfin helg!
Kram Lotta
Hoppas du blir solo snart då :) (ja temporärt då alltså)!
RaderaVissa grejer ska man låta bli att tänka på.
Kram!
Studentkrubb är absolut inte fel! Minns när jag gjorde gourmetmat kl 11 på kvällen i studentkorridoren ;) Visst rättar man sig efter vilka medel man har.
SvaraRaderaHoppas helgen var kanon, kram!
Det var väl ändå något utmanande med att laga så billig och god mat som möjligt? Men är idag glad att man har andra medel nu.
RaderaJa, aubergine har jag lite hatkärlek till. Gott när det är gott! Gillar i moussaka eller grillad eller ugnsbakad och marinerad.
SvaraRaderaHoppas ni hade en trevlig utflykt!
Aubergine rätt upp och ner är ingen höjdare, men som du säger: gott när det är gott!
RaderaTänkte precis samma sak som Sofie skriver ovan - aubergine är gott men lite... konstigt. Brukar göra quornfärsfylld aub, det är gott, och såklart eggplant parmigiana. Yum.
SvaraRaderaMan vill inte ha den för mjuk och slemmig heller... en lite klurig råvara helt enkelt.
RaderaMen alltså, jag älskar aubergine så jag håller inte med er Göteborgare alls, men jag ser alltid till att den steks eller ugnsrostas mjuk. Det är ju det där mjuka man vill åt! :)
SvaraRaderaJa en träig hård aubergine är horribelt. Men föööör mjuk vill man ju inte den heller. En svår balans helt klart...
RaderaVi åt så mycket tonfisk under åren när vi pluggade min man och jag att det tog många år innan jag kunde äta tonfisk igen. Men, nu tycker jag det är så¨gott! Och, jag känner igen det där med att man anpassar sig efter inkomst. Så är det helt klart. Vi brukar dock säga att vi vet i alla falla att vi klarar oss även om vi skulle få det ekonomiskt väldigt snävt.Det bevisade vi under studieåren.Och det är rätt så skönt att veta.
SvaraRaderaJa visst är det en bra känsla. Man vet att man kan iallafall.
RaderaBra att ni har hittat tillbaka till tonfisken, för det är ju gott!
P.S Instämmer med Matarkivet. De ska stekas eller ugnsrostas mjuka. Då är aubergine såå gott! Dock inte en grönsak som är särskilt snygg att fota:-) D.S.
SvaraRaderaFärsk och med en fin lila färg, då är den ju snygg! Men grå och tillagad, ingen skönhet...
RaderaDet är helt galet så snabbt ens behov och vanor ändras efter en större kassa. Jag pluggade sent på högskolan och hade vant mig vid en lön så åt det hållet var det tufft ett tag. Men jag är varken någon spara eller slösa. Vissa saker som mat måste få kosta och gärna någon resa då och då. Men när det kommer till dyra designgrejer eller kläder så är jag helt ointresserad då är det oftast billigare saker som köps. Hade jag haft mer pengar kanske det inte hade varit så.
SvaraRaderaKan tänka mig att omvänt måste det känns rätt jobbigt ett tag, innan man vant sig.
RaderaSamma här: lägger gärna pengar på mat och resor. Dyra prylar och kläder är inte så viktigt i det stora hela.