Sen: Söndag är min bästa matdag. Ofta har jag inte så mycket planerat, så det finns rejält med tid för inspirationsresor på bloggar, i böcker och i egna hjärnan. I söndags blev det något varv kring jordklotet innan jag landade i det ljuva koriander-lime-chili-landet.
Jag veeet, alla älskar inte färsk koriander. Men jag gör det. Visste ni förresten att det spekuleras i att koriander var den manna som Gud i Bibeln lät falla från himlen för att mätta israeliterna? Hur man nu skulle bli mätt på att bara tugga några blad, det övergår mitt förstånd. För övrigt har jag liksom alltid föreställt mig att det var mannagryn som regnade... Men tillbaka till söndagsmiddagen.
Fiskgryta med mycket smak
4 port
saften av två lime
finrivet skal av en lime
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 minibit gul habanero
1 kruka färsk koriander
en skvätt olivolja
400 gram kummel
120 gram laxfilé
1 burk musslor
1 gul lök
1 stor röd paprika
1 burk körsbärstomater
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
salt
svartpeppar
4 salladslökar
Gör så här
Finstrimla chili, habanero och vitlök. Riv limeskal och pressa saften av frukterna. Hacka 3/4 av koriandern. Blanda allt med en skvätt olivolja och lite salt i en stor bunke. Skär fisken i kuber, häll vattnet av musslorna och låt dessa marineras i kryddorna i en halvtimme.
Hacka löken och paprikan. Låt fräsa mjuk i olja i en stor gryta. Häll på tomater, buljong och vatten. Låt sjuda tills fisken är färdigmarinerad. Lägg ner fisken, musslorna och kryddröran i grytan. Låt sjuda några minuter tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner resten av koriandern och strimlad salladslök. Servera med ris eller kanske bulgur.
Haha, stackars de som inte gillar't, I lööv it! Jag såg bilden din och tänkte att det var något av mina recept :-) (hade kunnat vara) GOTT!
SvaraRaderaJag var lite osäker på om det var karibiskt eller ej, men nu vet jag. Approved by Moma :)
RaderaÅh, gott! Min sambo har nu lärt sig gilla koriander, så det går att omvända de där tvivlarna.
SvaraRaderaKram kram
Det finnes hopp! kram!
RaderaI vårt kök övar vi på färsk koriander och inför det lite i taget, gillar det båda men inte i för stora lass.
SvaraRaderaKlart det var mannagryn som föll, det har vi också alltid tänkt oss:)
Kramar
Övning ger färdighet. Tur att ni är i samma läger iallafall!
RaderaHm nä koriander har jag inte lärt mig äta än. En sak i sänder liksom!
SvaraRaderaRäkor först - sen koriander ;)
RaderaWow, wow, wow vilka smaker! Fast jag måste nog byta ut firren till kyckling eller nåt...
SvaraRaderaVad härligt det låter med dina matsöndagar. Jag borde bli bättre på dem hör jag. Av någon konstig anledning är jag latare på helgerna när det gäller mat och inspiration. Som att jag kopplar bort allt då. Inte bra...
Ha en riktigt fin onsdagskväll!
Kram!
Ja men det borde väl inte vara några probs?
RaderaJag är nog tvärtom jag, på helgerna (om det finns tid såklart) händer det grejer!
Tack detsamma, kram!
Jag tycker bättre och bättre om koriander för varje gång jag smakar det så snart är jag nog omvänd. ;-) Det där såg riktigt gott ut med alla fina färger!
SvaraRaderaFärgglad mat gör en glad och mätt, eller hur?! :)
RaderaHejsan! Vilken härlig matsida du har! O det här receptet ska jag verkligen prova, ser riktigt mumsigt ut! Koriander är gott i många maträtter:-). Kommer att titta in flera ggr här! Mvh Gittan
SvaraRaderaHej Gittan, och tack så hjärtligt!
RaderaJäklar så gott det där såg ut! Koriander gillar jag:) Och gärna ihop med tomat.
SvaraRaderaHa en riktigt trevlig helg!
KRAM
Tomatsalsa med massa koriander... Mmmm.
RaderaJag gillar färsk koriander men när jag var yngre tyckte jag inte om det... och nej inte för smaken utan mer för att min kära moder hade det i all sin matlagning... ;) Nu har hon lärt sig att använda den då och då... bättre! :) Trevlig helg kära russinet, kram!
SvaraRaderaAlla har vi våra "barndomsmonster" :)
RaderaKram!