tisdag 13 november 2012

I begynnelsen var granatäpplet

Jag tänkte jag skulle berätta hur mina tankebanor går ibland. Hur en mat-idé kristalliseras ur minnet, sinnet och ur andras recept. Humör, tillgång, fantasi, inspiration - där har ni mina byggstenar.

Söndag är en alldeles utmärkt dag för en ny maträtt. Och det började alltså med en granatäpple. Jag fick med ett i förra veckans Lilla Mixlåda från Ekolådan.
Tänkte tabbouleh, tänkte libanesiskt, tänkte persiskt. Googla. Kom över något som heter Fesenjan, en kycklinggryta med valnötter och granatäpple. Fortsätter på det persiska spåret och hamnar vid en lammgryta med aubergine och en annan gryta med lamm och kikärtor. Det ena med det andra och det tredje gav söndagens middag:

Kyckling- och auberginegryta med persiska influenser
6 port

2 mindre auberginer
salt

450 gram kycklinglårfilé
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
rivet skal av 1 apelsin
saften av 1/2 apelsin
saften av 1/2 citron
1 tsk malen kummin
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk paprikapulver
1 tsk malen koriander
olivolja
salt
svartpeppar

3 milda turkiska paprikor (alltså sånahäringa - eller vanlig paprika)
3 dl kokta kikärtor
1 burk krossade tomater
1 tomatkross-burk vatten
salt
svartpeppar

Gör så här
Skär auberginen i "grytbitsstorlek". Lägg i en bunke, salta rejält och låt stå en timme. Torka av och grilla längst upp i ugnen tills bitarna fått färg.

Finhacka lök och vitlök. Tillsätt finrivet apelsinskal, citrussaft, resten av kryddorna och olivolja. Vänd ner kycklingen i kryddröran och låt stå dryga halvtimmen eller mer.

Fräs kycklingen och kryddpastan i olja i en större gryta. Häll på tomater och vatten och låt grytan sjuda tills kycklingen är så mör att du kan peta isär den. Tillsätt aubergine, paprika i bitar och kikärtor. Fortsätt sjud tills paprikan är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris kokt med saffran och haricots verts. Men granatäpplet då? Det toppar du anrättningen med. Schnyggt!



Det kan tyckas lite snålt med kyckling den här rätten, men kikärtor och alla grönsaker kompletterar bra tycker jag. Det är lite så jag jobbar med kött. Jag tror dessutom att grytan kan göras helt vegetarisk: mer/fler grönsaker och kikärtor.

Apelsinen blir ganska framträdande utan att bli för fruktig. Nu i efterhand skulle jag nog ökat på kryddmängden lite överlag. Kort och gott, en välsmakande gryta, men lite nya kryddkombinationer. Kycklingen blir väldigt mör och auberginen ger en fin lite rökig touch.

Så gör jag! Hur gör ni?

23 kommentarer:

  1. Gör nog lika samma. Ungefär... Snöar in på en beståndsdel och spånar vidare med hjälp av webben, kokböcker, gamla receptklipp från tidningar. Det slutar med en mix av allt möjligt eftersom jag sällan gillar allt i respektive receptidé.

    Tycker att det här låter som en väldigt god gryta! Men vad utmärker en turkisk paprika? Och visst borde man kunna använda kycklingfiléer om man låter de puttra kortare tid? Tänk att det började med ett granatäpple :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ganska dålig på just kokböcker, även om jag har massor... Ska bli bättre på att bläddra i dem!
      Filéer bör fungera väl? Inte så hemma på kyckling...

      Radera
  2. Lotta, de turkiska paprikorna (sivripaprika) är mildare i sin paprikasmak än de vanliga gröna, men kan vara vansinnigt chiliheta.
    Älskar din beskrivning om hur ett recept växer fram. Precis så är det! Ibland slutar det med en middag långt ifrån den första tanken. Det här låter supergott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var riktigt gott. Och bättre dagen efter som många grytor.

      Radera
  3. Haha....känner igen mig där. Läser mycket recept, funderar mycket och hittar en råvara som får leda vägen. Tror det är dina cykelturer. Tänker mycket på mat när jag cyklar;)

    SvaraRadera
  4. ....men mest funderar jag när jag går med barnvagn nu...:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde funka lika bra, benen sätter igång hjärnan?

      Radera
  5. Som det kan bli när man sätter en snöboll i rullning, från ett granatäpple till en smarrig gryta.
    Visst är det perfekt att blanda inspirationen man hittar överallt, det är väl ungefär så det kan gå till i vårt kök också ibland.

    SvaraRadera
  6. Känner verkligen igen det där! Men lägg till ett gäng kokböcker och mat-tidningar som också plötsligt ligger utspridda över hela köksbordet. Din söndagsmiddag blev ju då också väldigt mumsig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste bli bättre på använda alla kokböcker jag har. Men är lite lat och sitter mest vid datorn...

      Radera
  7. Haha kul att höra hur tankarna går. Så olika vi är allihop! En del kan titta på en sten och tänka Åh idag blir det spagetti och köttfärsås fast med stenfrukt;) Eller en annan kanske tittar i en tidning. Men google är fasen användbart till allt! Om man är sjuk till exempel och när man behöver inspiration!
    Ha en härlig onsdagkväll:) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha ha, nästa gång ska jag titta på en sten och se vad den säger mig :)

      Radera
  8. De allra flesta av mina rätter har tillkommit genom associationer. Jag börjar med en råvara och kommer att tänka på en annan som passar med den, och så en till som passar ihop med båda dem, och så vidare. Oftast fortsätter associationerna efter att jag börjat tillaga de första råvarorna, så rätten skapas bokstavligt talat i stunden. Eftersom jag har extremt bra råvarukännedom och koll på kombinationer blir det allt som oftast oerhört goda rätter.
    Ibland har jag faktiskt en tanke från början om att jag ska göra en viss typ av rätt, men då blir det till slut ofta något helt annat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra tycker jag, inspirerande!

      Radera
  9. Härliga tankebanor Tant Russin ;) Ibland kan faktiskt receptsökandet ta konstiga irrvägar här med...

    Fesenjan har jag hört ska vara supergott... men jag får nöja med mig att tro på det eftersom jag inte äter allt det innehåller :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan quorn funka istället för kycklingen kanske?

      Radera
  10. jag gillar hur du tänker! verkar lite mer wild n' crazy än mitt "göra en matsedel och gå och handla efter den varje måndag"-tänk. fast jag brukar å andra sidan spåra ur lite när jag väl står där och ska laga maten istället, det finns ju alltid något man kan lägga till eller dra bort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men precis, när man står där och rotar i kylen eller rör i grytan det är då det händer grejer!

      Radera
  11. Persisk mat är en favorit, gillar färgglatt och fruktigt.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails