måndag 19 november 2012

Mera korv!

Kött och kryddor, och så lite vätska. Samt de där skräckinjagande fjälstren. Det är allt som korv ska vara. Inget potatismjöl, inget E-whatever.

Lotta och jag var som sagt på en dagskurs i korvmakeri i helgen. En rolig, charmig men framför allt kunnig kursledare hade vi i Medborgaskolans Susanna Walfridsson. Det var en salig blanding av deltagare: par, kompisar, yngre och äldre. Alla gillar ju korv tydligen!

Vi startade med nybakat surdegsbröd, kaffe och bubbel. Susanna presenterade sig själv, kursen och de fyra korvar vi skulle göra. Lammkorv med chili, Salsicce, Merques och Thüringer bratwurst. Tillsammans med en äldre herre fick Lotta och jag äran att tillverka lammkorven.

Köttet, och vilket kött sen, var uppvägt och kryddorna framplockade så det var bara att köra igång! Det är inte ofta som det förespråkas att använda torkade kryddor i mat, men när det gäller just korv är det att föredra, då hållbarheten blir bättre.


Mala, blanda, fylla, steka. Och ja, det var lite snuskigt med fjälstren, något annat kan jag inte säga. Det är ju tarm trots allt, även om den är rengjord enligt alla konstens regler. Men jag tror det bara är nyttigt att faktiskt veta varifrån maten kommer, oavsett om det är någon innanmäte eller icke. Själva korvmakeriet var lättare än vad jag hade trott även om det var lite trixigt att få alla korvar i samma storlek.Vi tillagade ett par korvar som vi sedan avnjöt tillsammans i en enda stor korvbuffé (ordet!). Lammkorven och Thüringer bratwurst blev mina favoriter.


Vi fick dessutom med oss ett gäng råkorvar, alltså otillagade, hem. Jag fick, om jag får säga det själv, en genial idé. Jag skulle på inflyttningsfest senare på kvällen, så jag plockade ihop korvbröd, ketchup, senap, rostad lök, bostongurka och ett gäng folkisar. Tillsammans med korven blev det ett bra korv-kit, och jag tror att både Ella och Mangan uppskattade det.

Korv är kul! Det var riktigt roligt att testa på, men jag tror inte jag kommer köpa en assistent just för detta ändamål... Kanske om man gör en grej av det, tillsammans med familj/kompisar. Men vilken bra dag!

16 kommentarer:

 1. Bra jobbat Kim,det är bara att komma ner till mig på jobbet och stoppa leverkorv.
  Jag behöver hjälp nu meddetsamma.
  Du behöver inte köpa en svindyr assistent, det går lika bra med gammal Husqvarna:
  http://martenssonskok.blogspot.se/2012/01/korvtillverkning-i-koket.html

  /Håkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter lockande så här ett par dagar efteråt. Var bra korv-mätt under lördagen, men nu skulle jag kunna tänka mig att göra mer korv!

   Radera
 2. Vilken kul grej att gå på korvkurs. Måste nog vara lite mer vaksam på kursutbudet här nere. Ser gott ut och jag tycker absolut du kom på bästaste inflyttningsfest gåvan jag menar vem vill äta gröt till ölen liksom ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Fast gröt är ju också gott! :)
   Jag blev jättesugen på att gå fler matrelaterade kursen jag.

   Radera
 3. Vad roligt att göra sina egna korvar!!! Vilken kul kurs!!

  SvaraRadera
 4. Vad kul, ag har försökt att övertala min mamma att vi ska ha en korvstopparkväll, men vi har inte haft det (so far !

  SvaraRadera
 5. Vilken snilleblixt med gåvan till de nyinflyttade! Fast jag skulle byta ut löspluggen (folkölen) mot skarpladdat :-)

  Rolig grej att prova på! Speciellt innan man köper på sig apparater och grejer för att göra hemma. Nu har du testat och kom fram till att det inte är investeringsläge för dig just nu.

  Korvbuffé skulle man bjuda på utan att man nödvändigtvis har gjort korvarna själv. Med en massa goda tillbehör. Den idén snor jag och spinner vidare på!

  Hoppas du är torr om byxorna nu!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha jaaa, egentligen skulle jag väl haft "riktig" öl, men inhandlingen skedde en lördag efter fem...

   Men precis så tänkte jag. När jag någon gång i framtiden har världens största kök - då blir det nog någon form av assistent.

   Korvbuffé, jag kommer på direkten! Kram!

   Radera
 6. vilken kul idé att gå på korvkurs! även om korv kanske inte är min favoritmat direkt så är det ju som du säger alltid nyttigt att se varifrån maten kommer... och inflyttningspresenten var ju klockren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att lära sig något nytt, kanske framförallt att det faktiskt blir av överhuvudtaget. Ja men jag tror att de uppskattade det, jag menar, det blev till och med instagrammat!

   Radera
 7. Men jag som så gärna vill prova att göra egen korv. Kul!! Ser också jättegott ut!

  P.S. Tack för din fina kommentar till mitt inlägg om bloggträffen D.S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste finnas korvkurser även på din sida landet?

   Radera
 8. Så jädra coolt! Jag skulle också med glädje gå en korvstopparkurs. Grymt kul att kunna bjuda på egentillverkad korv. Och som du säger, helt utan E-nummer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen rekommendera det! Speciellt då det inte är något man (eller iaf. jag) skulle ta tag i själv på hemmaplan.

   Radera

Related Posts with Thumbnails