Det gäller att skilja på hem och hem-hem. Hem är där jag bor, men hem-hem kommer alltid vara hos mamma och pappa. Punkt. Mer hem(-hem) än mammas äggost blir det liksom inte. Med björnbärssylt såklart.
Äggost är den bohuslänsk specialitet och det finns antagligen lika många olika recept som det finns badjävlar (det är vad vi kallar sommargästerna) på Smögenbryggan en varm julidag. Fast eller lösare, sötad eller osötad - det är väl en smaksak. Nej förresten, stryk det där sista, det är precis så här en äggost ska vara!
Mammas äggost
3 liter röd mjölk
8 ägg
6 dl gräddfil
1 stor tjockbottnad kastrull, ca 10 liter
1 äggostform/ett durkslag
1 silduk
björnbärssylt
Gör så här
Blanda mjölk, ägg och gräddfil i kastrullen. Värm upp långsamt under ständig omrörning. Låt småsjuda och fortsätt att röra hela tiden. Det får inte koka och se till att det inte heller bränner i botten. Snart börjar vätskan att skära sig och blir grynig. Fortsätt sjuda några minuter och sedan ställer du av kastrullen från plattan. Låt den svalna i fem minuter. Sleva upp den gryniga massan i din dukbeklädda äggostform (eller durkslag). Ställ att rinna av under natten i kylskåpet.
Servera den här godingen med hemmagjord björnbärssylt. Bättre än så här blir det knappt.
Läckert :) Detta ska jag prova til helgen.
SvaraRaderaDet tycker jag Christer!
RaderaÅH! Äggost är ju så gott! Och din mammas recept ser ut att vara mycket likt min mammas recept. Men så har hon sitt påbrå från Orust också...
SvaraRaderaÄggost är givet på mitt julbord. Gröten och framför allt Ris à la Malta hoppar jag gärna över!
Orust har gett oss många bra människor ;)
RaderaKul att se att fler äter äggost på jul!
Ja, det är konstigt det där med hem, man har liksom alltid två precis som du skriver. Fast det gör ingenting, dubbel glädje då ju!
SvaraRaderaIngen av oss har någonsin ätit äggost, undrar om det är något som tillhör någon speciell landsregion?
Det är typsikt väskkustskt, men jag ser det som mitt kall att sprida det :)
RaderaNEJ!!! missade jag äggost! Jag har aldrig ätit äggost! Note to self: missa aldrig en bloggträff!!!!!!
SvaraRaderaDet är så gott! Så, nu lärde du dig en läxa ;)
RaderaDet här är något jag aldrig ätit! Ser gott ut med sylten till!
SvaraRaderaKul att få bjuda på något nytt!
RaderaÄnnu en påminnelse till mig att jag snart MÅSTE göra äggost! Det är ju så gott och jag håller helt med, det smakar HEMMA Bohuslänning som man är. Jag är t o m lycklig ägare av en riktigt träform. Får ta med en på nästa bloggträff tror jag.
SvaraRaderaTänkte att du skulle uppskatta det här inlägget! Gör en äggost i din träform till jul!
RaderaSå gott det låter, och björnbärssylt är makalöst gott, syrligt och friskt!
SvaraRaderaVisst är det! Björnbär glömmer jag ibland bort bland alla andra bär.
RaderaÄggost har jag aldrig provat men jag tror att jag skulle gilla konsistensen och sylten till. Och definitivt att det klår brallorna av julgröt som jag aldrig äter! Fast jag tror inte att jag gör en själv utan väntar tills det bjuds av ett visst russin :-)
SvaraRaderaHoppas ditt nya hem blir riktigt bra, ett hem som är bara ditt och det du gör det till. Nu är det verkligen nära! Lycka till med allt!
Kram!
Det är en fast och fin konsistens, det är allt något speceillt med äggost...
RaderaAntingen bjuder jag, eller så får mamma bjuda ;)
Tack rara du, KRAM
spännande,är oxå en som aldrig ätit äggost,men låter gott
SvaraRaderaDet här med att alla inte smakat äggost får mig att vilja mata er allihop!
Raderajag har aldrig heller ätit äggost, där ser man vad man går miste om alltså! men namnet.. har ni aldrig funderat på att tänka över det lite? (och med ni menar jag alla bohuslänningar) äggost låter ju så himla skumt..
SvaraRaderaDet här ska jag göra och införa hemma hos tobbes föräldrar i jul, sanna mina ord! Lycka till med flytten nu :) kram!
SvaraRaderaÅh gör det! Lycka till!
RaderaTack, det har gått bra. Kram!
Det här ska jag göra och införa hemma hos tobbes föräldrar i jul, sanna mina ord! Lycka till med flytten nu :) kram!
SvaraRaderaKanske ska ta dig på orden och hoppa över gröten i år. Tänk jag har aldrig ätit äggost, inte ens kommit i närheten av det i verkligheten, utan bara sett fina bilder på efterrätten. Om man nu inte har någon form för just äggost, måste man lägga något mer i durkslaget?
SvaraRaderaBara en silduk också, så ska det nog funka! :)
RaderaSpännande! Jag kan absolut tänka mig att byta ut gröten mot detta. Det är alltid kul att prova något och förnya sig. Inte minst vad gäller julbordet.
SvaraRaderaJa eller hur? Jag ser gärna fler nyheter på julbordet!
Radera