onsdag 28 november 2012

Hem ljuva hem

Det fanns egentligen inga tveksamheter what-so-ever vad jag skulle bjuda på då Johanna öppnade sin dörr och famn för oss med temat "Hem ljuva hem". Mitt hem har under de senaste månaderna varit allt annat är ljuvt så därför kände jag lite extra för temat.

Det gäller att skilja på hem och hem-hem. Hem är där jag bor, men hem-hem kommer alltid vara hos mamma och pappa. Punkt. Mer hem(-hem) än mammas äggost blir det liksom inte. Med björnbärssylt såklart.

Äggost är den bohuslänsk specialitet och det finns antagligen lika många olika recept som det finns badjävlar (det är vad vi kallar sommargästerna) på Smögenbryggan en varm julidag. Fast eller lösare, sötad eller osötad - det är väl en smaksak. Nej förresten, stryk det där sista, det är precis så här en äggost ska vara!

Mammas äggost
3 liter röd mjölk
8 ägg
6 dl gräddfil

1 stor tjockbottnad kastrull, ca 10 liter
1 äggostform/ett durkslag
1 silduk

björnbärssylt

Gör så här
Blanda mjölk, ägg och gräddfil i kastrullen. Värm upp långsamt under ständig omrörning. Låt småsjuda och fortsätt att röra hela tiden. Det får inte koka och se till att det inte heller bränner i botten. Snart börjar vätskan att skära sig och blir grynig. Fortsätt sjuda några minuter och sedan ställer du av kastrullen från plattan. Låt den svalna i fem minuter. Sleva upp den gryniga massan i din dukbeklädda äggostform (eller durkslag). Ställ att rinna av under natten i kylskåpet.

Servera den här godingen med hemmagjord björnbärssylt. Bättre än så här blir det knappt.


Men vad smakar äggost då? Egentligen inte så fasligt mycket. Men det är krämigt och lite gräddigt men samtidigt fräscht. Brytningen med den söta sylten är...  bara så gott. Skippa gröten till jul - satsa era kort på äggost, det är mitt tips!

26 kommentarer:

  1. Läckert :) Detta ska jag prova til helgen.

    SvaraRadera
  2. ÅH! Äggost är ju så gott! Och din mammas recept ser ut att vara mycket likt min mammas recept. Men så har hon sitt påbrå från Orust också...

    Äggost är givet på mitt julbord. Gröten och framför allt Ris à la Malta hoppar jag gärna över!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Orust har gett oss många bra människor ;)
      Kul att se att fler äter äggost på jul!

      Radera
  3. Ja, det är konstigt det där med hem, man har liksom alltid två precis som du skriver. Fast det gör ingenting, dubbel glädje då ju!
    Ingen av oss har någonsin ätit äggost, undrar om det är något som tillhör någon speciell landsregion?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är typsikt väskkustskt, men jag ser det som mitt kall att sprida det :)

      Radera
  4. NEJ!!! missade jag äggost! Jag har aldrig ätit äggost! Note to self: missa aldrig en bloggträff!!!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så gott! Så, nu lärde du dig en läxa ;)

      Radera
  5. Det här är något jag aldrig ätit! Ser gott ut med sylten till!

    SvaraRadera
  6. Ännu en påminnelse till mig att jag snart MÅSTE göra äggost! Det är ju så gott och jag håller helt med, det smakar HEMMA Bohuslänning som man är. Jag är t o m lycklig ägare av en riktigt träform. Får ta med en på nästa bloggträff tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte att du skulle uppskatta det här inlägget! Gör en äggost i din träform till jul!

      Radera
  7. Så gott det låter, och björnbärssylt är makalöst gott, syrligt och friskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Björnbär glömmer jag ibland bort bland alla andra bär.

      Radera
  8. Äggost har jag aldrig provat men jag tror att jag skulle gilla konsistensen och sylten till. Och definitivt att det klår brallorna av julgröt som jag aldrig äter! Fast jag tror inte att jag gör en själv utan väntar tills det bjuds av ett visst russin :-)

    Hoppas ditt nya hem blir riktigt bra, ett hem som är bara ditt och det du gör det till. Nu är det verkligen nära! Lycka till med allt!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en fast och fin konsistens, det är allt något speceillt med äggost...
      Antingen bjuder jag, eller så får mamma bjuda ;)

      Tack rara du, KRAM

      Radera
  9. spännande,är oxå en som aldrig ätit äggost,men låter gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här med att alla inte smakat äggost får mig att vilja mata er allihop!

      Radera
  10. jag har aldrig heller ätit äggost, där ser man vad man går miste om alltså! men namnet.. har ni aldrig funderat på att tänka över det lite? (och med ni menar jag alla bohuslänningar) äggost låter ju så himla skumt..

    SvaraRadera
  11. Det här ska jag göra och införa hemma hos tobbes föräldrar i jul, sanna mina ord! Lycka till med flytten nu :) kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh gör det! Lycka till!
      Tack, det har gått bra. Kram!

      Radera
  12. Det här ska jag göra och införa hemma hos tobbes föräldrar i jul, sanna mina ord! Lycka till med flytten nu :) kram!

    SvaraRadera
  13. Kanske ska ta dig på orden och hoppa över gröten i år. Tänk jag har aldrig ätit äggost, inte ens kommit i närheten av det i verkligheten, utan bara sett fina bilder på efterrätten. Om man nu inte har någon form för just äggost, måste man lägga något mer i durkslaget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara en silduk också, så ska det nog funka! :)

      Radera
  14. Spännande! Jag kan absolut tänka mig att byta ut gröten mot detta. Det är alltid kul att prova något och förnya sig. Inte minst vad gäller julbordet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja eller hur? Jag ser gärna fler nyheter på julbordet!

      Radera

Related Posts with Thumbnails