måndag 10 september 2012

En bra söndag

Ibland ser man frågan i intervjuer med mer eller mindre kända personer: Vad för råd skulle du vilja ge till ditt yngre jag? Då haglar klyschorna: tro på dig själv, ta ingen skit, följ dina drömmar. Bra råd förvisso, men till mitt svar vill jag tillägga: uppskatta husmanskosten du blir serverad snorunge! Prisa kokt torsk med äggsås istället för att gnälla, muttra inte över stek, potatis, sås och pressgurka som ni fick hos farmor, njut av dillköttet istället för att önska att du fick spaghetti och köttfärssås.

Med det sagt, så bjuder jag idag på husmanskostens krona - Kalops! You know you love it. Inte så mycket meat free monday här kanske, men å andra sidan var det ju igår jag och Syster njöt av denna skapelse. Vi parkerade oss i soffan från klockan 15 till 21 för filmmaraton. Endast med avbrott för toabesök, kalopsintag och Häagen-Dazs-skopning. Ett alldeles utmärkt sätt att avsluta helgen om du frågar mig.

Kalops på mitt vis

4 port

1 kg högrev
smör att steka i
1/2 msk mjöl
5 mindre morötter
2 stora gula lökar
vatten
15 kryddpepparkorn
5 hela nejlikor
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk fisksås
1 msk viltfond
4 lagerblad
1/2 msk potatismjöl

Gör så här
Putsa köttet och skär det i grytbitar. Stek lite i taget i smör, på ganska hög varme så att det får färg. Lägg över i en större gryta eller kastrull. Pudra över mjölet. Skär lök och morötter i ganska stora bitar. Lägg i grytan och häll på vatten tills kött och grönsaker är helt täckta. Tillsätt alla kryddor. Låt sjuda under lock i drygt 1 1/2 timma, gärna mer. Ju längre desto bättre är ledordet här. Ta av grytan från plattan och rör ner redningen. Servera med kokt potatis, rödbetor och pressgurka. Kan det bli bättre? Knappast.


Vadfalls, fisksås i kalopsen? Jorå, kan Heston B tillsätta den i sin köttfärssås så kan väl jag ha den i min kalops. Denna umamibomb gör sig fint i grytan ska ni se. Och vet ni vad? Det är verkligen svårt att få en skål med kalops att inte se ut som hundmat.

18 kommentarer:

  1. men eller hur! vad var man för bortskämd liten skit när man var ung egentligen? "buhu, mamma har stått och gjort ett långkok i 3 timmar, gud vad taskig hon är!" smisk skulle man haft! typ.

    de flesta långkoksgrytor är ju svåra att få vackra på bild, men man VET ju att det är gott, så det gör inte så mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stackars mammorna. Att de inte fick spel på oss (fast det fick de väl också?)

      Det var en uppmuntrande kommentar till hundmatsbilden, tack.

      Radera
  2. Då provar jag ditt kalopsrecept nästa gång.

    Lycka till med allt förresten!

    SvaraRadera
  3. Vilket bra svar, absolut det bästa vi läst! Tycker sådana frågor är så konstiga, hade man inte varit den man var när man var sitt "yngre jag" och gjort allt man gjorde då så hade man ju inte varit den man är idag...

    Låter som en helgavslutning helt i vår smak, bara fina grejer där! Kalops är en klar favorit och eftersom du gjort den skånska varianten (den med morötter i) så blir det en guldstjärna från oss till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag hängde med där ;) och håller med också!

      Aha, det är alltså skillnad på kalops och kalops, tänk vad man lär sig.

      Radera
  4. Vilket underbart slut på helgen. Älskar filmmaraton! Kalops (gärna med morötter) är också helt ok. Och Häagen-Dazs-glass...Mmm..Ha en bra vecka, tant russin :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en fin söndag! Ha en bra vecka du med tant gul.

      Radera
  5. Husmanskost är mumma, bravo Tant Russin word!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Och vet du, jag har gjort kalops med qournbitar rätt många gånger, det blir jättegott!

      Radera
  6. Hallelujah! Synd bara att snorungarna av idag troligen inte får så mycket husmanskost att uppskatta (jag raljerar men ändå...).

    Vilken rivstart med att testa klassiker! Kalops ligger högt på husmanslistan. Har nog bara gjort det själv en enda gång men det blev inte lika bra som mammas så jag lade ner. Kanske är det sin egen version av kalops man ska göra, det går ju liksom aldrig att jämföra med mammas. Fisksås och nejlikor i låter spännande och det ger mig mod att våga experimentera lite med kalopsen - fast inte för mycket...

    Den söndagen låter helt ljuvlig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det så tror du? Stackars barn... de kanske är glada nu, tills de växer upp och inser vad de gått miste om.

      Den smakade som en klassisk kalops tycker jag, men med mer smak.

      Radera
  7. Wow, är inte helt hemma på husmanskost. Imponerad! Har nog bara testat någon gång - och det var längesen. Filmkväll + kalops = vilken kul kombo:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalopsen kokar medan man betar av en eller två filmer, perfekt!

      Radera
  8. Hujedamig så gott det är med riktiga långkok!

    SvaraRadera
  9. Är du också en av delfinalisterna i ÅHK i år igen?! Me too!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes! Kul! Nu jäklar blir det final för oss båda, eller hur??

      Radera

Related Posts with Thumbnails