måndag 17 september 2012

Bönhörd

Måndag igen? Vad hände? Känns som om det är måndag och fredag jämt. Äre någon som sett resten av veckodagarna? I så fall, hälsa från mig och säg att de gärna får titta förbi.

I lördags kväll tog jag min syster i hand, gick till Pustervik och visade henne Jens Lekmans värld. Grymma Jens var bättre än någonsin skulle jag nog vilja påstå! Smarta, känsliga, poetiska, roliga Jens. Det är bara han som kommer undan med att sjunga om mjäll. Jag har en känsla av att den här sensommaren/hösten alltid kommer förknippas med hans senaste album.

Söndagen fylldes av helt andra aktiviteter: jag och Åsa tog på oss gummistövlar och drog till Bärby självplock. Sockermajs, svart rättika, grönkål, bondbönor, lök, rödkål, vitkål, kålrabbi, persilja, koriander, pumpa... och flera andra grödor fick jag med mig hem. Även om man åker därifrån med färre sedlar känner man sig så oerhört rik - härliga tider.

Bondbönan kräver ju lite pill och spill som ni säkert vet. Först ska de ur skidan, sen kokas, och sen pillas ur det vita höljet. Men sen mina vänner: en förträfflig böna! Jag rörde ihop en vansinnigt trevlig sallad av mina bondbönor.

Trefaldig bönsallad
2 dl "färdigpillade" bondbönor
en näve brytbönor
1 tetra stora vita bönor
1 liten fänkål + några fänkålsvippor
1 litet äpple
1/2 dl hackad färsk bladpersilja
olivolja
äppelcidervinäger
salt
peppar

Gör så här
Skölj av de vita bönorna. Blanda med brytbönor delade i mindre bitar och bondbönor. Skär fänkålen och äpplet tunt. Blanda ihop en vinägrett av olja, vinäger, salt och peppar. Dressa bönorna, fänkålen och äpplet. Vänd ner persilja och fänkålsvipporna. Låt stå en stund innan servering.


Servera som tillbehör till kött/fisk/annan proteinkälla eller som ensamrätt med lite bröd. Häpp! Fänkålen och brytbönorna är krispiga och fasta medan de vita bönorna och bondbönorna är mjälla och lite krämiga. Och så goda tillsammans.

Ps. Och vet ni? Nu har vi skickat in blanketter för ansökan om lägenhetsbyte. Jag har lyckats trolla ihop ett triangelbyte! Nu hoppas vi bara att våra hyresvärdar tycker det här är en lika bra idé som vi gör... ds.

13 kommentarer:

 1. Å, jädrans vad det gick undan för dig att få till ett triangelbyte, så länge ingen av bytarna har någon betalningsanmärkning eller någon störningsanmärkning och tjänar tillräckligt för att kunna betala hyran blir det svårt för värdarna att säga nej. Lycka till!!

  Se så, nu kan du ta och ro hit med lite självplockat godis!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmuntrande ord! Ja det gick nog ganska fort, men är man desperat så är man :)

   Tar du lyra då eller!?

   Radera
 2. Nog för att Kimpa är bra på att simma men att ro till Stockholm med böngodis tror jag kan bli lite mycket även för henne, Moma :-)

  Hoppas det går vägen med trekanten, jag menar triangeln!

  Jag vill också hoppa i gummistövlar och plocka en massa gott. Varför gör jag det inte då? Vet inte faktiskt... Lat kanske. Jag njuter av dina bilder på bönorgien, jag menar böntrilogin i stället!

  Lycka till med bytet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he jaaa, har ju inte tränat på ett par veckor nu...

   Fniss, menage a trois, kan man ju kalla det också :)

   Radera
 3. Hm, bondbönan och jag kommer inte riktigt överens. Tror det har att göra med det där pillandet. Har riktigt dåligt tålamod från tid till annan.
  Men du! Grattis till delfinal. Och heja dig!!

  SvaraRadera
 4. Spännande, spännande! Jag gjorde också fänkål häromdagen... så gott och med bönorna kan det bli bättre för en vegis som jag?

  Triangelbyte lät riktigt spännande my dear, tell us more!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde skriva att veckorna rusar fram... måndag-fredag och måndag-fredag, hur får vi stopp på det? Blinkar och några veckor har gått.... scary...

   Radera
  2. När man kollar tillbaka undrar man vad fasen vad det var som hände? Såg ditt fänkålrecept, lät jättespännande! Har en fänkål till i kylen, får kanske göra något sådant med den. Kram!

   Radera
 5. Ja, veckorna går fort och vart tar helgerna vägen? Bönsalladen ser god ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bah jag vet inte, vet du? :) Den var riktigt god och fräsch.

   Radera
 6. Älskar bondbönor! Och ingen dålig självplock ni hittade. Håller tummarna för triangelbytet - det måste ju gå vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bärby är allt en lite guldgruva! Ja, bannemig, det MÅSTE det!

   Radera
 7. I dag är det tisdag i alla fall men håller med om att dagarna och veckorna går sååååå snabbt!!
  Har fortfarande inte varit på Bärby!!!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails