lördag 12 mars 2011

Vi har vår i luften

var har ni er?
De torra skämten till trots så finns det ju faktiskt ett visst mått av sanning i det. Våren, visst känns det att den är på väg? Förra helgen var som en skänk från ovan för alla ljustörstande individer. Isen på trottoarerna har nästan smält bort och nu återstår bara gruset (27 242 ton i Göteborgsregionen enligt trafiken.nu), sen kanske man kan ta sig runt obehindrat på Göteborgs gator igen.

Så, våren välkomnas väl bäst med vårrullar? Någon fritering var jag inte alls sugen på att syssla med så det blev vårrullar av filodeg som gräddades i ugnen. Vad kan sägas om detta sätt? Nyttigare och fräschare, men den förbannade filodegen var inte att leka med. Enligt föreskrift ska man lägga en fuktig handduk på de filodegsplattor som man inte använder för tillfället. Lättare sagt än gjort visade det sig, för vissa stunder blev degen för torr och gick sönder för att till nästa vårrulle bli för fuktig och kletade ihop sig. Med några svordomar och en portion tålamod så fick jag ändå ihop rullarna. Ut ur ugnen kom frasiga paket med smarrig fyllning.

Vårrullar
10 st stora

1 purjolök
300 gram räkor (kan bytas ut mot vad du gillar, tex färs eller kyckling)
300 gram morötter
200 gram vitkål
1 röd paprika
1 burk vattenkastanjer
1 burk böngroddar
3 msk soja
2 msk sambal oelek
1 paket filodeg
matolja
sesamfrön

Gör så här

Tina filodegen. Hacka lök, paprika, morötter och vitkål i strimlor och fräs mjuka i lite olja. Dela även vattenkastanjerna i bitar. Rör ner kastanjer, räkor (eller vad du väljer att ha som fyllning) och böngroddar i grönsaksfräset. Krydda med soja och sambal oelek. Låt bladningen svalna. Sätt ugnen på 200 grader.

Now, the tricky part: Separera ett filodegsark från de andra, lägg en del av fyllningen i mitten på ena kortsidan, vik över sidorna och rulla ihop. Pensla med lite olja och strö på semsamfrön. Fortsätt med resten av paketen, försök att inte tappa förståndet.

Grädda i ugnen tills rullarna fått färg, det tar cirkus 15 minuter. Servera med soja och sweet chilisås, samt med eller utan ris.


Dess bör ätas nygräddade för att behålla frasigheten, alltså rekommenderas dessa inte som lunchlåde-mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails