lördag 5 mars 2011

Frukt är det nya svarta

I ett hälsoryck bestämde vi att den vanliga fruktyoghurten som åts till helgfrukost skulle ut och fil och fruktsallad skulle in. Bra beslut! Fruktsallad på en apelsin, en halv ananas, ett äpple och en banan räcker bra till två personer i två dagar. Men lite mer substans krävs i frukostfilen. Hemmagjord müsli känns spontant som det enda rätta. Receptet har jag fått från kära mamma för ett tag sedan. Lite småändringar har smugits sig in för att passa dagsformen och skafferiet.

GI-müsli från mamma

4 dl blandade nötter (idag blev det cashew-, para- och hasselnötter)
4 dl boveteflingor
3 msk kanel
1 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1 1/2 dl vatten
1/2 dl matolja
1 msk honung
1-2 dl torkad frukt (idag tranbär, russin och aprikoser)

Gör så här
First thing's first: det blir så himla dumt om du köper påsar med blandade torkad fukt och nötter, då dessa inte ska i samtidigt. Så, gör inte det. Don't be stupid, be smart (som de säger i Hong Kong). Klipp större frukter i bitar.


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda vatten, honung och olja en annan bunke. Blanda ihop innehållet i de två bunkarna, se till att det är ordentligt blandat. Bred ut i en långpanna och rosta i drygt en halvtimme. När müslin svalnat blandar du i den torkade frukten.


Häll upp på en snygg burk!


Jag gissar att det går att variera det här receptet på många sätt och vis. Ta vad du har hemma, fyll på, plocka bort, smaksätt. Den här varianten blir crunchy av nötterna och len av kanel.

Bara att hugga in!

2 kommentarer:

  1. Mmm, hemmagjord müsli är bäst!!! Och fruktsallad är aldrig heller fel, mums.

    SvaraRadera
  2. Visst är det? Nu finns det alltså fler anledningar att längta till helgen!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails