torsdag 31 mars 2011

Skåprensarskorpor

Från en typ av skorpor till en annan. De här italienska godbitarna kom till i fredags kväll då bak-abstinensen satte in. Riktigt så taggad att jag ville gå till affären var jag inte, så det blev en liten rensning i skafferiet istället.

Kakao- och apelsinbiscotti
ca 25 st

50 gram mjukt smör
1 dl råsocker
1 ägg
2 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
100 gram hackad mandel
2 msk kakao
rivet skal av 1 apelsin

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Rör ihop de torra ingredienserna och rör ner tillsammans med apelsinskalet i äggsmeten. Dela degen i två bitar och forma två rullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite och grädda i ungefär 40 minuter. Ta ut plåten och sätt ugnen på 100 grader. När längderna svalnat något skär du dem i sneda kakor. Lägg kakorna med snittsida ner och låt dem stå i ugnen ytterligare 45 minuter. Stäng av värmen och sätt ner plåten på nedersta falsen, låt stå över natten.


Omdömet blev gott, men apelsinsmaken föll bort lite under gräddningen. Mer apelsin nästa gång och gärna hackad mörk choklad! Jag har inte superkoll på vilken konsistens en biscotti "egentligen" ska ha, men jag var mer än nöjd!
Det var perfekt att använda färdighackad mandel från Eldorado, för visst blev mönstret fint?

3 kommentarer:

  1. Spännande, just den smaksättningen har jag tänkt testa! Har även funderat kring det där med hur mycket apelsin osm skall tas i; har också erfarenhet av att en hel del smak ibland försvinner i ugnen... Men då vet jag att mer än en apelsin är att föredra, i alla fall!

    SvaraRadera
  2. Ja Filippa, enligt mitt tycke så ös på med apelsin!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails