tisdag 19 oktober 2010

Halv åtta hos Kim II

Vårat halv åtta projekt blev verkligen lyckat, det var vi alla eniga om. Så vi bestämde oss för att köra en omgång till, en höstutgåva. Så ni som läser här får följa med oss fyra livsnjutare (minst) en runda till. Först den här gången var er favoritskribent, Tant Russin!

Jag hade filat och filat på menyn och provlagat en stor del av menyn, så i lördags var jag riktigt taggad för att visa vad jag hade att erbjuda.

Gästerna välkomnades med en äpplemimosa, en cocktail med en del Kivis äpplejuice och tre delar bubbel. Det verkade som om den gick hem, jag tyckte den var söt och pigg och en bra start på kvällen.


En "Lyxig liten läckerbit" serverades till förrätt. Den bestod av västerbottenmuffins som skivades på längden och stektes i lite (äkta) smör. Tre muffinspuckar serverades med svart (tång till veggien) kaviar, fint fint hackad rödlök, riktigt fet creme fraiche och hackad avokado.
Drycken som serverades till var som sig bör champagne: Palmer Millésime Brut.

Västerbottenmuffins
24 st små

7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
150 gram grovriven västerbottenost
1 ägg
3 dl grekisk yoghurt
3/4 dl matolja

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt osten, blanda ordentligt. Vispa ihop ägg, yoghurt och olja. Häll blandningen över de torra ingredienserna och rör ihop. Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda i nedre delen av ugnen knappt 20 minuter.


Huvudrätten är om jag får säga det själv en riktig höjdare, en rätt som kommer högt upp på paradrättslistan. Torsk/halloumi som "Svävar på rosa moln". En närmare beskriving är färsk torskfilé som bakas i ugnen med riven västerbottenost och hackade pistagenötter. Till fisken serveras en härligt cerise rödbetsrisotto, även den med inslag av västerbottenost, och lättkokta sockerärtor. Rätten ankom tillsammans med ett glas Vicar's choice Sauvignon Blanc.

Torsk med rödbetsrisotto

4 port

1 stor rödbeta, ca 150 gram
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl risottoris
2 1/2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 buljongtärningar
2 dl riven västerbottenost
salt
svartpeppar

800 gram färsk torskfilé
drygt 1 tsk salt
drygt 1 krm svartpeppar
1 dl skalade pistagenötter
1 1/2 dl riven västerbottenost

Gör så här

Skala och grovriv rödbetan. Hacka lök och vitlök fint. Stek löken i smör i typ en traktörpanna, tillsätt rödbetan och riset och fräs ytterligare tills riset har blivit glansigt. Häll på vinet och låt koka in. Koka upp vattnet med buljongen, späd risotton efter hand. Sänk värmen, rör, rör, rör. Riset ska vara mjukt med ändå med lite tuggmostånd, det tar ungefär 20 minuter. Rör i osten, smaka av med salt och peppar.

Undertiden risotton tillagas, måste även fisken fixas till. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en ugnsfast form, vik filéerna så att de blir jämntjocka. Blanda ost och hackade nötter och strö över fisken. Sätt in i mitten av ugnen, fisken är klar när det nått 55 grader, det tar cirka en kvart.


En "Höstepilog" fick avsluta denna första middag. En ljummen äppelbakelse av mördeg, mandelmassa och äpplemos. Den serverades ljummen med rörd vaniljglass, små bitar av grönt äpple, chokladlöv förstås och Kopke Fine Ruby.

Äpplehinkar
(receptet hittade jag här)
12 st

4 dl vetemjöl
150 gram smör
1 dl socker
1 äggula
3 äggvitor
300 gram mandelmassa
äpplemos

Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Arbeta ihop mördegen av mjöl, socker, smör och äggula, låt stå kallt ett tag. Riv mandelmassan fint och blanda med äggvitorna. Klä 12 muffinsformar med mördegen, klicka i äpplemos i varje form. Lägg mandelmasseröran som en lock ovanpå moset. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Ju senare kväll, desto sämre bild...

Jag hoppas att mina gäster är lika nöjda med kvällen som jag är! Som alltid, trevligt med mycket skratt. Om drygt en vecka är det Lottas tur och jag är redan hungrig...

6 kommentarer:

  1. Så mumsigt! Jag gjorde risotton ikväll, sjukt god blev den :) Ska försöka leva upp till detta på lördag...

    SvaraRadera
  2. Visst är den!? Jag måste nog också göra den snart igen... och igen. Ser fram emot lördagen!

    SvaraRadera
  3. Hej Kim! Var tvungen att kika in på din blogg igen efter att flickorna (L & J) höjt din middag till skyarna! Måste nog prova ALLT! Kanske inte vid samma tillfälle (är inte tillräckligt ambitös för att laga trerätters speciellt ofta..) men ändå.. Det låter hur gott som helst! Ha det så fint! Kram Cecilia (J & Ls gamla kursare..)

    SvaraRadera
  4. Hej Cecilia!
    Vad kul att du varit här och kikat.. alltid roligt när någon lämnar en kommentar också!
    Ska du testa något så testa risotton, den är finfin!

    Välkommen tillbaka anytime :)

    Kram

    SvaraRadera
  5. Himmel vilken smarrig tre-rätters! :)

    SvaraRadera
  6. Maria - Ja jag är väldigt nöjd med utfallet. Förhoppningsvis var gästerna det med. Testa rödbetsrisotton!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails