tisdag 26 oktober 2010

Latmanspraliner

Sugen på att göra egna chokladpraliner? Vad jag kunde utläsa efter en tids googlande var det mycket regler, tips, trix, klet och bök innan man sätta tänderna i själva pralinen. Det skulle tempereras, röras, fyllas, kletas enligt konstens alla regler.

Ska det vara så här krångligt att göra praliner kan jag lika gärna köpa dem hos ett proffs tänkte jag. Tills jag surfade på ett mycket enklare, dock aningens otjusigare, sätt.

Chokladpraliner
ca 12 st

100 gram Marabou choklad
1 msk matolja

Valfri smaksättning,
jag använde krossade polkagrisar, risbräck och pekannöt inlindad i kola*.

Gör så här
Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke tillsammans med matolja. Brassa på på full effekt i mikron i ca 20 sekunder. Rör om och kolla konsistensen, om den inte smält ordentligt så ställ in den ytterligare 10 sekunder och så vidare. Blanda ner smaksättningen i chokladen och fyll dina formar med chokladen, här kan du använda formerna från julens Alladinask, din isform eller en silikonform man gjuter tvålar i. Låt stelna i kyl, där de även bör förvaras.

*Pekannöt/kolavarianten gjorde jag på ett annorlunda sätt: Jag fyllde choklad i botten av formarna och lät stelna. Värmde på vanliga vaniljfudgebitar, som man köper som lösgodis, och klädde en pekannöt i den mjuka kolan. När chokladen i botten av formen stelnat stoppade jag en kolanöt i varje form och fyllde upp med choklad.

Mörk choklad och polka, puffat ris och mjölkchoklad, pekannöt & kola och mjölkchoklad

Antagligen bröt jag mot samtliga pralinmakarregler, men vaddå, det blev gott och de blev ju riktigt fina!

2 kommentarer:

 1. Hahaha :,) rätta takter! Har själv tänkt testa detta med "äkta praliner", men tills vidare kör jag också p ålite enklare varianter - har varken kunskapen elle rverktygen för mer avancerade grejer än. Sedan tycker jag det är roligare att göra lite "ordentligare" bakverk, än sådant supersupersuperpill.

  Åh, tack så mycket, glad jag blir :) Fast jag tycker du tar fina bilder du också!
  Hm.. ja, jag försöker att alltid fota under dagtid när det är bra ljus utan att man behöver använda lampa, blixt eller liknande till hjälp, för att slippa alla ev. fula reflektioner, "svettiga" ytor, osv.
  Vid riktiga närbilder använder jag mig av manuell zom, så jag får zom på exakt det ställe jag önskar.
  Jag brukar heller inte redigera så mycket, klippa till formatet på bilderna brukar jag göra, och kanske korrigera skärpa om det behövs eller en onaturlig nyans om det uppstått någon sådan någonstans i bilden, men annars är bilderna helt "naturella", så att säga. Vet inte om det var några direkta tips, men något annat kan jag nog itne komma på..

  Ha det fint, Filippa H.

  SvaraRadera
 2. Filippa: Härligt att höra att någon tänker likadant! Kanske tar man sig tid och ork i framtiden för sådana här projekt...

  Tack för tipsen! Jag ska försöka tänka på dessa i framtiden, speciellt det med dagsljus... Det är bara det att jag ofta bakar på kvällarna, och blir så otålig att jag inte orkar vänta med fotograferingen tills solen gått upp igen. Jag får ha lite tålamod helt enkelt.

  Hälsar Kim

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails