lördag 9 oktober 2010

Kulört lax

Herr Russin har varit borta alldeles för länge, och återkom äntligen hem igår kväll till ett gul-och orangeskimrande höstigt Göteborg.

Vad kan passa bättre än en gul- och orangefärgad maträtt? Klassikernas klassiker, detta recept har vandrat så länge jag kan minnas från hand till hand, från e-mail till e-mail. Äntligen har detta recept även nått bloggvärlden! Jag ser det som en tjänst till övriga matvärlden att nedteckna denna anrättning.

Ladies and gentlemen, I give you - Lax med färg!


Jag skriver ner originalreceptet och kommer sedan att tipsa lite om alternativa tillvägagångssätt.

Lax med färg
1 lax, ca 1.5 kg
3 msk citronfast
1 tsk citronpeppar
2 purjolökar
3 morötter
2 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 tsk curry
2 tsk salt

Gör så här
Ta bort skinn och ben på laxen så att du får två fina filéer. Därnk in filéerna i citronsaft och strö över citronpeppar.
Skölj och skär purjolökarna i tunna skivor, skala morötterna. Fortsätt att skala morötterna tills de tar slut. Blanda purjon och morötterna i en ugnsfast form. Rör ihop grädde, creme fraiche, smulad buljongtärning, curry och häll över.
Ställ i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Rör om i formen, salta laxfiléerna och lägg dem på grönsakerna. Höj ugnsvärmen till 225 grader och ställ in formen i ca 20 minuter.
Servera till kokt pressad potatis.


Tips I: Inget tips egentligen, mer en uppmaning. Inget annat än pressad potatis passar bättre! Om det innebär att du måste köpa en potatispress, gör det, it's so worth it.
Tips II: Det är kanske inget att uppmuntra till, men det går faktiskt utmärkt att använda frysta portionsförpackade laxfiléer.
Tips III: Grönsaksröran (grönsakerna + såsen) blir så makalös att den med fördel kan dubblas. Det kommer gå åt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails