Jag är fortfarande trött dock. Kanske är det jetlag, för jag har nämligen varit i Somalia, Rumänien och Pakistan i helgen. Global Kitchen slog den här gången upp restaurang i Konsthallen. Konsten som presenterades var konstig, men sällskapet och atmosfären trevlig. Maten var förstås awsome. Vi serverades somaliska piroger, oxsvansgryta med rumänska smaker och pakistansk kulfi.
En citron- och marängpaj kanske inte tar en till sjunde himlen så som lördagens kardemummaglass med mangosås, kaksmulor och pistagenötter gjorde. Men med frasig botten, sötsyrlig kräm och fluffiga marängmoln kanske vi når till femte/sjätte iallafall?
Citron- och marängpaj
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
4 msk majsstärkelse
5 msk färskpressad citronsaft
3 äggulor
2 msk smör
3 äggvitor
1/2 dl socker
Gör så här
Skär kallt smör i små kuber, blanda med mjölet tills du har en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till den smidig deg. Tryck ut i en pajform (ca dia 25 cm) och ställ in i kylen en stund. Sätt ugnen på 225 grader och grädda sen pajskalet i mitten av ugnen knappt en kvart. Låt svalna.
Blanda vatten, socker, majsstärkelse och citronsaft i en kastrull. Rör medan det kokar upp och sockret löses upp, ta av kastrullen av värmen. Separera ägg. Rör ner gulorna i sockerlösningen. Låt det sjuda upp utan att koka. Rör ner smöret, ställ att svalna. Häll den sen i pajskalet och ställ in pajen i kylen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd ner socker och vispa smeten hård. Bred marängen över citronkrämen. Grädda pajen på 175 grader tills marängen fått färg.
Jo tack, det där med morgonens cykeltur känner vi igen, båda två... Fy tusan vad det regnade och stormade. Men, finns inget annat val så får det gå ändå, man får tänka på all den gratis motionen som man ju får:)
SvaraRaderaDet där globala köket låter så himla spännande, en väldigt bra idé! Fast marängpajen låter inte illa den heller...:)
Kramar
Mer motion = man kan äta mer marängpaj! kram på er.
RaderaJa, alltså fy satan vilket väder... Inatt vaknade jag flera gånger av stormen som tjöt utanför fönstret. Fast lite knäpp är jag för liiite mysigt tycker jag att det är. Men då cyklar jag inte till jobbet och fastnar inte i bilköer heller :-)
SvaraRaderaDu måste förklara det här med Global Kitchen lite mer. Det är alltså inte en hemlig klubb för inbördes beundran, utan man får vara med? Låter ju i så fall som en alldeles utmärkt start på året att vara med på en jorden-runt-resa i Göteborg :-)
Kram!
Global Kitchen är en del av föreningen Global Picnic. Alla kan och får vara med och ta del av det vi håller på med. Pop-uprestauranger, matmarknad osv. Kram!
RaderaCheezus, vad gott! Allt med maräng går ju hem hos mig, haha!
SvaraRaderaSvårt att inte gilla maräng!
RaderaJag var likadan med väckarklockan innan, haha, konstigt det där. Jag kämpade mig förbi det efter semestern. Och marängpaj är verkligen himmelskt gott!
SvaraRaderaJag kanske kan jobba bort det nästa semester ;)
RaderaJet lag är inte att leka med, inte att cykla i regn heller. Har kollegor som cyklar och jag kan inte förstå det. Hade med säkerhet gett minst en elev en örfil om min dag skulle börjat med cykling i regn och blåst. Bör med andra ord låta bli...
SvaraRaderaKram kram
Ha ha ja bäst att du undviker cykeln!
Raderawow det globala köket lät ju hur spännande som helst! Fina Kim :) kram Sofia
SvaraRaderaDet är superkul! Och gott!
RaderaVilken härlig tillställning och citronmarängpaj är en riktig favorit!
SvaraRaderaJa jäklar vad gott!
RaderaJag svär många gånger över vädret när jag far fram på cykeln, men sen är det ju så mycket smidigare än att ta sig fram med bil. Plus att jag älskar känslan av att få upp ångan/pulsen istället för att sitta i en bil och huttra om morgnarna. Som en slags hatkärlek :-)
SvaraRaderaCitronmarängpaj är en sån där ljuvlig sötsyrlig dessert som jag älskar! Dessutom grymt snygg!
I hear you!
Radera