torsdag 6 november 2014

1/7

I helgen fick jag äran att medverka på en matbloggsträff som Matbloggspriset anordnade i samband med Mitt Kök-mässan. Det var kul! Att laga mat i Rent-a-chef-köket, lyssna på föredrag och äta Läckökringlor - javisst, men roligast är ändå att träffa nya och gamla matbloggarhomies tycker jag. Puss på er.

Gunilla Davidsson från Läckö-Kinnekulle berättade för oss om måltidsturism där hon bland annat presenterade en resa med fokus på löjrom från Spiken. Och ja, där någonstans kunde jag inte tänka på något annat än löjrom resten av dagen.

På väg hem från mässan ringde jag upphetsad till syrran och proklamerade väsande: "Vi ska äta löjrom ikväll". Och det gjorde vi: inte som tilltugg, inte som förrätt utan som middag. Frosseri? Förvisso, men jag är ju så måttlig i allt annat jag gör (ehe).

Blinier
ca 24 små

3 dl mjölk
50 gram jäst
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl special
2 st ägg (separerade)
1/2 tsk salt
50 gram smör

Gör så här
Värm mjölken till 37 grader och häll över smulad jäst. Rör om tills jästen löst sig, tillsätt de både mjölsorterna, äggula och salt. Låt jäsa under bakduk i drygt 40 minuter. Smält smöret och låt svalna. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner tillsammans med smöret i smeten. Stek små plättar. I mer smör såklart.


Jag är faktiskt inte supernöjd med det här receptet jag hittade på Tasteline. Blinierna blev inte riktigt så fluffiga som jag hade hoppats på. Kanske sitter du inne på det perfekta blinie-receptet? Speak now or forever hold your peace så att säga.

Men löjrom - det är gott det. Ofattbart gott nästan. Mums.

10 kommentarer:

 1. Actually I do, my young padawan - kolla in det här receptet: http://matrepubliken.se/2012/november/akta-blinier.html

  SvaraRadera
 2. Finns inte ett blinirecept på baksidan av bovetemjölpåsen från Risenta? Ska vara bra tror jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo! Det gör det ju, det såg jag nu. :)

   Radera
 3. Inget bra recept men tycker verkligen att vi ska dra ihop ett gäng och åka till Spiken och trycka lite rom :)

  SvaraRadera
 4. Jo tack, vi såg er nog på den ena bilden efter den andra på instagram när vi satt här hemma i soffan... suck ja, ingen avundsjuka här inte:)
  Och löjrom... pöh - vad är väl en bal på slottet:)

  Massa kramar till dej

  SvaraRadera
 5. Ja löjrom är både dyrt och gott! Själv kalasade jag på rysk kaviar i helgen! Smakade mest fisk om jag ska vara ärlig. Om jag fick välja mellan den ryska och löjrom så lätt löjrom faktiskt!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails