Det som började som Pernillas thailändska linssoppa
6 port
3 mindre morötter
1 hel mindre purjolök (jodå, det gröna också)
3 vitlöksklyftor
2 msk färsk riven ingefära
olivolja
1 hel chilifrukt (hacka ner den utan att smaka: vardagsedge!)
2 tsk malen koriander
1 stor sötpotatis
1 1/2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl kokosmjölk
2 dl gröna linser
1 röd paprika
saften av 1 hel lime
salt
färsk koriander
Gör så här
Skala och grovriv morötterna. Strimla purjon, finhacka vitlöken och riv ingefäran. Fräs mjukt i olja i en stor gryta. Finhacka chilin och tillsätt tillsammans med malen koriander. Låt stekas med någon minut. Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Tillsätt vatten, buljong och kokosmjölk. Låt sötpotatisen koka mjuk, kanske 15 minuter, och vispa sedan kraftigt för att den ska mosas till. Skölj sedan linserna, tillsätt och låt sedan sjuda under lock tills de är tuggbara. De sista minuterna lägger du i finstrimlad paprika. Smaka av med limesaft, salt och hackad koriander.
Jag vet att ni vet hur mycket jag vurmar för linssoppan. Därför tänker jag härmed skapa en egen kategori för just linssopporna. Det är väl ändå det minsta jag kan göra för dem?
I helgen ska jag kramas. Tycker mig behöva det efter förra helgen då 740 mil och ungefär 65 grader Celsius skiljde oss åt. Trevlig helg på er!
Burr! Bara att läsa själva namnet Jukkasjärvi får mig att börja frysa. Så bra att du ordna en egen kategori för linssoppor. Det är ju så gott! åt just det med indiska smaksättning idag till lunch. Så gott och en lisa för en frusen kropp och själ. Din soppa ser också jättegod ut så den måste jag förstås prova. :-)
SvaraRaderaKänns nästan overkligt att jag överlevde i den kylan, när man fryser här på hemmaplan också.
RaderaKlart linssoppan ska ha en egen kategori!
Riktigt smarrig bild på soppan, nästan så det lockar till ett dopp! Så skönt att du blev varm, och säkert stiger temperaturen några grader i helgens omfamningar:)
SvaraRaderaHa en riktigt skön och kramgo helg,
kramar
Men tack, fina färger gör mycket för bilden!
RaderaJag höll på att frysa rumpan av mig idag när jag väntade på spårvagnen. Väl hemma visade termometern på -1. Jag trodde det var minst -15 ute! Göteborgsvinter alltså... Hade gärna ätit din soppa till middag ikväll!
SvaraRaderaMmmm. Göteborgsvinter... huuuu.
RaderaVad mysigt det låter! Sånt behöver man om man ska fixa den kalla och mörka säsongen i det här landet. Jag ska också laga linssoppa i helgen. Tänkte försöka återskapa den gudomligt goda jag åt på Slottsträdgården Ulriksdal förra helgen.
SvaraRaderaMassa fredagshälsningar från fröken Dill
Ska spana in och laga soppan från din blogg snart!
RaderaHu, kan bara tänka mig hur mycket du frös! Men skönt att det finns värmande mat som hjälper på studs. Ha en riktig myshelg med massa kramar. Kram
SvaraRaderaTack och kram!
RaderaBrrr, jag hade dött på stubinen! Jag fryser rysligt nu och då är det "bara" -5 grader här....
SvaraRaderaLinssoppa älskas i alla varianter... just med kokosmjölk i är så gott!
Jag trodde jag skulle dö - men det gjorde jag inte :)
RaderaLåter mysigt att kramas en hel helg! :)
SvaraRaderaHåller med om att göteborgskylan är mycket kallare än vad termometern visar. Linssoppa är en bra värmare. Står på veckans meny!
Mer kramar åt folket!
RaderaSka bli kul att se vad för linssoppa du gör i veckan.
Jag är mäkta impad över er Jukkasjärvi-resa! Jag kan skriva under på att de där smakerna är en bra kombo- några utav de bästa faktiskt! :-)
SvaraRaderaMen precis!
Raderaalltså, -38... jag kan inte ens börja föreställa mig hur det känns. vet att jag och några kompisar gick en promenad på några kilometer en gång när det var -28 ute, men jag kan verkligen inte minnas hur kallt det var... själva känslan liksom. måste varit en väldigt häftig upplevelse iaf, det blir nåt att berätta för barnbarnen!
SvaraRaderaHaha, fy fan. Man uppskattar inte värmen riktigt förrän man upplevt -38 ;) Då jäklar kan man prata om att frysa häcken av sig, istället för att gnälla om +/- 0 som det oftast är här. Nåväl... Tur det finns linssoppa!
SvaraRadera