tisdag 3 september 2013

Mot morgondagen

Jag har i ärlighetens namn haft en ganska dålig dag. Hur trött som helst i morse och sen blev jag välkomnad till kontoret av Herr Kaos och Fru Frustration (obs, fiktiva personer). De försvann någon gång efter lunch men lämnade en rejäl huvudvärk som avskedsgåva. Generöst! En låda sushi och två timmar i soffan senare känner jag mig hyfsat på banan igen. Imorgon blir bättre. Om inte, är det jag som gör #flamingofredag av onsdagen.

På tal om gott i glasen: Champagne - det är gott det. Jag drack en del av dessa bubblor i samband med min födelsedag. Om inte då, när annars? Mamman, pappan och Johannan bjöds in till försenat födelsedagsfirande och jag bestämde mig för att börja i andra änden av matplaneringen. Nämligen med drycken. Jag grabbade en flaska Legras & Haas Grand Cru Blanc de Blancs och sökte sen på Systembolagets hemsida efter passande mat. Jag föll omedelbart för följande:

Halstrad lax med gräddkokt kålrabbi, färsk spenat och rödlökschutney
4 port

500 g kålrabbi (1-2 st)
3 dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta

1/2 grönsaksbuljongtärning
svartpeppar

2 rödlökar
1 dl russin
2 msk rödvinsvinäger
2 msk råsocker
2 dl rödvin
1 tsk sambal oelek
1 msk färskriven ingefära
1 kanelstång
 

100 g färsk spenat
färskpressad citronsaft
olivolja


800 g laxfilé med skinn
salt och svartpeppar från kvarn
 

Gör så här
Börja med chutneyn: Skala och hacka rödlöken, hacka russinen och häll alla ingredienser i en kastrull. Koka på medelhög värme tills rödvinet har reducerats.

Skala och dela kålrabbin, klyfta halvorna och koka dem mjuka i grädden med skivad vitlök och buljong. Lägg upp kålrabbin på en tallrik med hålslev och koka ihop grädden till hälften. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt kålrabbin i grädden vid servering och värm på medelhög temperatur.


Dela laxfilén i 4 bitar, snitta fisken i skinnet. Hetta upp stekpannan och strö en matsked salt i den. Stek laxen på skinnsidan ett par minuter tills den fått fin färg. Baka klar i ugnen i cirka 5 minuter på 175˚. 

 
Plocka och skölj spenaten och låt den torka. Häll citronsaft och olivolja i en skål. Tillsätt spenaten vid servering, smaka av med salt och svartpeppar.


Fördela kålrabbin på tallrikar. Lägg på en näve spenat och toppa med laxen. Klicka ut chutneyn runtom och servera med bubblor.


Det var jättegott! Otippade kombos  som funkade väldigt bra ihop. Det är inte alls omöjligt att gräddkokt kålrabbi dyker upp på min tallrik fler gånger. Kålrabbin är ju ingen vanlig gäst i köket, men det kanske är dags för upprättelse?

Nä nu sätter jag stopp för den här dagen. Mot sängen. Ha en fortsatt fin vecka gott folk. Kram.

21 kommentarer:

  1. När de där typerna dyker upp, på jobbet eller hemma då är det inte kul... Men bara att bita ihop och så finns det ju alltid en lösning: Flamingo + någon dag i veckan :-)

    Jag har förstått att Systembolaget jobbar ganska flitigt med att ta fram recept som passar till olika drycker. Det här verkar ju ha varit en riktig hit. Kålrabbi ja. Nu har jag googlat på det så att jag vet hur det ser ut i alla fall. Kanske vågar jag ta med en hem snart också. Verkar hyfsat poppis i alla fall!

    Hoppas allt är bättre idag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kålrabbi är kul - try it you'll like it!

      Radera
  2. Åh så gott det där lät(och snygg bild!)! Smart att gå bakvägen och börja med drycken. Jag glömmer ofta bort att kombinera ihop maten med lämplig dryck och kommer på först när maten står på bordet att vin kanske hade passat till...

    Kålrabbi har vi provat att woka, men aldrig att gräddkoka. Det får bli nästa experiment när den icke-gräddglade sambon äter middag någon annanstans =)

    Hoppas att resten av veckan blir mycket bättre än gårdagen!

    SvaraRadera
  3. Vi använder den där tjänsten på bolaget ganska flitigt och tycker den är riktigt bra. Annars kan man alltid lita på de som jobbar där också.
    Kanoners med ett bolag där man kan "grabba" tag i en sån här flaska, på vårt system står bara de vanliga sorterna och vi har sen länge provat de 10 som finns på hyllan. Därför är det guld värt när vi får tips på nya att testa, redan testade av andra:)

    Hoppas de otrevliga typerna inte dök upp idag
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ett par systembolag i min närhet, så det finns ofta ganska mycket att välja på. Man behöver inte gå törstig helt enkelt!

      Radera
  4. Hej finis hoppas din dag blev bättre idag. Usch känner så väl igen typerna du beskriver morrrrrrr. jag byter jobb snart vilket känns både kul och ABSOLUT nödvändigt! kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jäkla typer alltså... KUL med nytt jobb!

      Radera
  5. Som anställd på bolaget måste säga att det är riktigt kul att du använder hemsidan:) Har du testat appen?

    Ha en riktigt trevlig helg!
    KRAM

    SvaraRadera
  6. Kålrabbi....nä, det är något jag aldrig använder men får nog testa då jag sett det i flera recept nu.
    Klart det ska va russin i ...:)

    SvaraRadera
  7. Ja, visst är det gott med gräddkokt kålrabbi! Testa även att göra gratäng med det. Din middag låter supergod!

    SvaraRadera
  8. kålrabbi alltså, jag har aldrig ens testat! vad smakar det? kål? rabbi?

    hoppas herr kaos och fru frustration håller sig långt borta i fortsättningen, igår var de hemma hos oss och härjade en stund på eftermiddagen. jobbiga typer det där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det smakar kål, men en liten hint av judisk förkunnare, ha ha.

      Radera
  9. Schnyggt! Kålrabbi har jag aldrig (ätit?) lagat, jag såg att Emmy också hade lagat kålrabbi i veckan som gick, det kanske är det nya macarons?

    SvaraRadera
  10. Jag har aldrig lagat kålrabbi själv. Det är nog som du skriver att denna rot inte är så vanlig i våra kök. Bra med en ändring där. Ditt recept låter fantastiskt och champagne - ja, vad ska man säga? Det funkar alltid och jag menar alltid.

    SvaraRadera
  11. lät gott med kålrabbi kram på dig finis/ Sofia

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails