Ta mig tusan - jag älskar musslor! Dessa filtrerande blötdjur vars huvudsakliga föda är plankton. Mums!
En typ av Moules marinières
2 stora portioner
1 kg färska blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
smör
1 dl grovhackad persilja
3 dl vitt vin
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar
(redning)
Gör så här
Tvätta musslorna under kallt vatten. De musslor som inte stänger sig när du knackar på dem slänger du. Finhacka lök och vitlök, strimla chilisarna. Stek lök och chili i smör, så att löken mjuknar. Tillsätt persilja, vin, grädde, creme fraiche och musslor. Låt sjuda under lock tills musslorna öppnar sig - kanske fem minuter. Släng de musslor som inte öppnat sig. Ta upp musslorna och låt såsen koka in. Red eventuellt av den så att den tjocknar. Vänd till sist ner musslorna i såsen igen. Servera med bröd och bubblor!
Åh vad jag önskade att jag gillade whisky. Verkligen. Men trots kunnig provningsledare, flera olika doft- och smakprov, test med eller utan vatten så är jag fortfarande jää-hä-häkligt skeptisk. Men övning ger väl färdighet. Det är bara att nöta på.
alltså nej. känner jag till whisky. drömmer fortfarande mardrömmar och whiskyprovningen jag var på i skottland, för SJU år sen. så det där ger jag upp.
SvaraRaderamusslor är nog lika samma. fast jag har bara testat en halv gång iofs. du får gärna bjuda mig på musslor så kanske jag vågar testa igen. just sayin'...
Ja men vi ska kanske ha blötdjurstema på nästa MBT?!
RaderaÄlskar musslor, men gör det inte alls särskilt ofta. Typ aldrig, men har som ambition att göra det iaf. Alltid något. Whisky gillas inte här heller, inte heller öl. Öl tycker jag hade varit trevligt att tycka om. När det är sommar framför allt, på en uteservering. Men men bubbel funkar överallt när som helst.
SvaraRaderaKram kram
Så sant som det är sagt: mer bubbel! Oavsett årstid och väder och kläder och dag och....
RaderaÅh, jag älskar whisky. Ju mer rökig, desto bättre...Musslor däremot, rrrrrys! :=)
SvaraRaderaHe he där är vi olika kompis! :)
RaderaHåller helt med dig! Jag älskar musslor!
SvaraRaderaWhisky går däremot inte hem. Jag tackar hellre ja till en konjak. Och som de romälskare vi är bjuds det på lagrad rom hos oss som avec om man så önskar.
Rom blir jag lite sugen på att utforska. Känns som om det kan falla mig i smaken bättre...
RaderaMusslor är lite läskiga tycker jag, gillar bara de små, hjärtmusslor (heter de så?), fast jag har aldrig lagat själv, ännu. Hoppas du får en fin helg!
SvaraRaderaDe är inte så läskiga när man väl lärt känna dem...;)
RaderaDet låter gott!
SvaraRadera...och det var det!
RaderaJag är vansinnigt galen i musslor. Och när jag var i Frankrike, ja då åt jag det nästan varje dag. Varvade lite med vitlökssniglar men annars åt jag det som förrätt hela tiden. Hemma blir det 2-3 ggr och året om man har tur. Här i Småland vimlar det inte av musslor tyvärr.
SvaraRaderaEn partner in crime! Gött!
RaderaJag gillar musslor och försöker äta det när jag är på semester vid medelhavet. Min sambo är inte lika förtjust så får ha dem för mig själv....
SvaraRaderaHan gillar whiskey, det gör inte jag....
Ni kompletterar varandra bra! :D
RaderaMenar du att Göteborg inte kunde leverera musslor när du ville ha det?! Det finns alltså små fläckar även på Göteborg :-)
SvaraRaderaDu, jag tycker som du om whisky. Det går-bara-inte... För mig räcker det att lukta på det och jag får rysningar i hela kroppen. Tur det finns annat :-)
Hoppas du har en fin höst!
Kramar!
Visst är det skandalöst!?
RaderaKRAM
Men usch vad segt! Jag har lust att lägag mig på butiksgolvet och skrika som en tvååring när sånt händer, men gött att du kan förbeställa nu. Måste med äta musslor snart - så himla gott!
SvaraRaderaJa när man väl är bespetsad på något...! Fyfan.
RaderaYessss, äntligen musselsäsong igen!!!!
SvaraRaderaJa Hurra!
RaderaSamma här - Whiskey nej, nej (om inte i en Irish coffee då!), konjak däremot är en annan grej...
SvaraRaderaMums för musslor!
Trevlig helg!!
Konjak, det kanske man skulle försöka ge sig på!
RaderaJag gillar inte "vanliga" musslor, men just när dom är vitvinskokta, då älskar jag dom. Det ger en helt annan smak och konsistens när dom är tillagade på det viset!!
SvaraRaderaKram
Jag älskar alla varianter jag :)
Radera