Från höstvibbar till försommarvibbar. Hittar ni liksom jag rabarber i frysen föreslår jag att ni använder dem till just det här. Ursprungsreceptet hittade jag hos Allt om mat.
Rabarberkaka med kardemummamaräng
500 g rabarber
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl (180 g)
2 tsk bakpulver
6 äggulor
1 dl mjölk
6 äggvitor
3 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Rör smör, socker och vaniljpulver poröst. Blanda ner äggulor och mjölk i smör- och sockersmeten. Sikta mjöl och bakpulver och vänd ner. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, 30 x 40 cm. Fördela rabarberbitarna över smeten.
Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum. Tillsätt sockret under kraftig vispning. Vänd ner kardeumman. Bred marängsmeten över rabarbern.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Lägg över aluminiumfolie när marängen fått färg. Låt kakan svalna och skär den i bitar.
Alltid ett litet gissel det här med när man tar med sig bakverk till jobbet som man sen vill fota. Kollegorna tittar lite snett på en när man springer runt i kontorens alla rum med en tallrik i jakt efter ett bra ljus... Ja ja, de får stå ut, de får ju kaka.
Gott, jag gjorde rabarber- och jordgubbspaj med smuligt kardemummatäcke igår, jag åt så magen stod i fyra hörn och en snibb!
SvaraRaderaLåter som något det! Gott!
RaderaRabarber är riktigt fina grejer! Tyvärr så gapar det tomt på dem i min frys och inget bra regnställ har jag heller. Det är nog lite synd om mig helt enkelt...
SvaraRaderaMen Ann-Louise, din stackare! Tur att du ska ha bröllop du, så du får ha det lite kul trots allt ;)
RaderaJag köpte en svindyr elegant regnkappa i början av augusti, när molnen hopade sig. Sedan blev det den torraste augustimånad i mannaminne i Stockholm och Roslagen... Längtar faktiskt efter regn, för utan det blir det ingen svamp. KANTARELLER - vill ha... NU! Och det är förnedrande att behöva köpa dem.
SvaraRaderaDet har du rätt i, regn är bra på några sätt. En snygg regnkappa kanske man skulle komplettera med, så man är stilig i svampskogen.
Raderadå är det din förtjänst att det ska fortsätta vara soligt och runt +20 ett tag till alltså? tack så mycket! jag får väl ta åt mig lite av äran också för vi köpte ett dyrt regnskydd till ofelias vagn igår... fast just när vi skulle betala så öppnade sig himlen och det öste ner. så det kändes som ett bra köp då iaf!
SvaraRaderarabarber är ju inte min favorit, men kardemummamaräng kan jag leva med. borde väl funka med andra frukter och bär också?
Jepp, ni kan tacka mig. Mottager presenter via post. De lär tjäna fina pengar på alla varianter av regnskydd i den här stan...
RaderaTesta med en annan syrlig frukt/bär - vinbär kanske?
I bilen på väg från landet lyssnade jag på P1. Det lugnar en viss katt Boris så att han slutar snälla i transportburen... Hörde en väldigt omfattande väder- och vindrapport där den enda orten de nämnde som har ett vattenstånd (grundvattennivån) över det normala var just: Göteborg! Så jag tror att du har gjort en bra investering!
SvaraRaderaKardemumma är en krydda som jag ratat tidigare men som börjar göra ett återtåg hos mina smaklökar. Så detta gillas helt klart!
Ha en fin vecka nu - den första i september. Men vi ska väl ändå hoppas att det regnar alltför mycket. Du kan ju testa stället i duschen :-)
Kram!
Göteborg har väl alltid ett vattenstånd över det normala. Det är heeelt normalt :)
RaderaKardemumma är mums ju.
KRAM
Så det är ett grymt regnställ man ska skaffa sig för att kunna välkomna det pissiga Göteborgsvädret?! Det låter som en mycket prisvärd metod tycker jag!
SvaraRaderaKänner mig just nu lite besviken över att jag inte sparat någon rabarber i frysen. Pajen ser alldeles förträfflig ut!
Det är ingen idé att vara motstridig - embrace it! ;)
RaderaEtt riktigt bra regnställ är värt varenda dyr krona säger hon som cyklar i urochskur. Ingen hit att komma fram i dyngsura jeans som blivit aningen tightare än det var tänkt. Eller nästan ännu värre ett ställ som inte andas det minsta.
SvaraRaderaHa ha... Både kollegor och vänner börjar vänja sig vid att snällt få vänta tills fotografen är nöjd. Till och med barnen undrar om ibland om jag pyntat färdigt. Eller så går de bananas och börjar piffa till sin mat innan de hugger in.
Jag har cyklat alldeles för länge i ett halvdåligt regnställ, det kan jag lova. Never again...
RaderaEn kan aldrig ha för många (och dyra) regnställ! I alla fall inte som cyklist i Göteborg ;-)
SvaraRaderaGissa om jag blev snopen i helgen då jag gick ut och skulle hämta in rabarber så hade nån snott dem! Och inte hade jag heller några kvar i frysen. Måste fixa och spara en påse till jul/nyår (=lyxigaste tiden på året att fixa bakverk med rabarber)
WHAT?! Rabarbertjuvar?!
RaderaVikten av bästa regnkläder skriver vi under på, långcyklaren och förskolepersonalen båda! Fast det får gärna vara uppehåll länge till, regnkläderna slipper vi gärna så länge som möjligt.
SvaraRaderaRabarber måste ju vara hur gott som helst till maräng, smarrig balansgång minst sagt.
Kramar
Man vill ju egentligen inte använda dem, men ska man göra det får de gärna hålla tätt...!
RaderaKRAM
Haha....jag tänkte på dig och ditt nya regnställ när det regnade vertikalt förra veckan. Gäller att vara redo. Skulle också behöva uppdatera mina regnkläder. Vad köpte du för några?
SvaraRaderaDet har funkat väldigt bra hittills! Köpte North Bend på Team Sportia. Jackan är till och med så snygg att jag kan använda den som vanlig jacka - win!
RaderaDenna ska mina kollegor också få smaka!
SvaraRaderaOch du, kollegorna vänjer sig vid fotandet. Jag lastar upp kakor, dukar grädde (skriver en lista så jag slipper förklara femtioelva ggr vad jag bjuder på) fotar loss med kamera och mobil och SEN är de välkomna att smaka. :)