torsdag 8 augusti 2013

Hos Martin

Vi pratade ganska mycket innan resan till Sab Seb att det hade varit häftigt att äta på en av de trestjärniga restaurangerna i regionen. San Sebastian har man nämligen flest Michelin-stjärnor per kvadratmeter än någon annan stad i hela världen.

Men dagarna gick och av ren lättja blev ingen restaurang bokad. I ren panik slängde jag iväg mail till tre av stjärnrestaurangerna kvällen innan avfärd och hoppades på det bästa. Vi fick napp på Restaurante Martín Berasategui, och blev inbokade en fredag kväll. 

Jag ska inte påstå att jag har någon vana av såna häringa ställen, men jäklars vilken upplevelse! Från första stund (när vi möttes av en herre med paraply, då det duggade lite) till vi steg ut genom dörren nästan fyra timmar senare.

Vi valde den stora avsmakningsmenyn som vi njöt av på terrassen under gröna vinrankor. Personalen rörde som ett väsen runt oss, hade en sjuklig precision samtidigt som jag ändå upplevde de som ganska så lättsamma.


Men maaa-haaaten då? Ja vad sägs om bland annat:

                "Squid soup, creamy squid ink ravioli served with squid crouton"


"Oyster with cuecumber, kafir and lime"


"Roast foi gras with seaweed resting on horseradish cud, fermented soy broth and hazelnut salt"


"Gorrotxategi egg resting on a herb liquid salad and dewlap carpaccio"

"Roast pigeon and onion with iberian pig's snout, ginger juice and caper"

"Mist of coffee and cacao over banana with whisky sorbet and slush"

Andra godsaker som bjöds på var bland annat svart vitlök, fänkålsemulsion, "eatble sclae crystals" och sellerisorbet.

Galet på många vis. Vackert. Spännande. Från och till helt gudomligt gott. Efterrätten här ovan - det var nog den godaste desserten jag ätit i hela mitt liv.

Avslutningsvis, jag är glad att vi tog chansen att uppleva det här. Vem vet, det kanske dröjer ytterligare trettio år till nästa gång?

Och glöm inte: en stor avsmakningsmeny kräver en stor pappersmeny!12 kommentarer:

 1. Fantastiskt häftigt! Ny smakinspiration är underbart...

  SvaraRadera
 2. Men åh nu blir jag så avundsjuk. Vilken meny. Och så tjusigt upplagt. Det är så häftigt när mans verklgien ser att de lägger ner tid och energi på att det ska se vackert och inbjudande ut. Om det dessutom smakar gott så...Mmm.

  SvaraRadera
 3. Wow vilken meny! Vilken upplevelse! Även om jag ryggar lite inför några av ingredienserna i maten så skulle jag glatt äta av allt och våga prova på ett sånt ställe. Vilken tur att ni fick plats! Älskar menyn - ha ha :-)

  Vi får väl se vad vi kan skrapa ihop på tallrikarna nästa vecka!

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Ha ha... Vilken stooor meny. Så otroligt kul att få uppleva ett sånt här restaurangbesök! Allt ser fantastiskt ut. Kanske är once in a lifetime.
  Jag är så sugen på att haka på nästa v att jag på allvar funderar på att lösa det på något vis.

  SvaraRadera
 5. måste ha varit svårt för tant att se i den där lilla menyn ;)

  men vad mycket gott! och så fint upplagt också, det är annat än en kebabtallrik det, man förstår ju varför de tjatar så mycket upp presentationen på Masterchef..

  Grattis igen på din dag! Kramar!

  SvaraRadera
 6. Vilken meny wow GRATTIS fina Kim på din födelsdag. 30 är det nya 20 : ) kram Sofia

  SvaraRadera
 7. Så häftigt! Maten ser ju ut som konstverk! Hemma skulle jag dock aldrig vågat kombinera vissa av de där smakerna (och vissa saker förstår jag ärligt talat inte ens vad det är och kan inte alls föreställa mig hur det smakade ;))men jisses så spännande det måste ha varit att äta en sådan meny. Kul att se den =)

  SvaraRadera
 8. Wow, häftigt! Kan tänka mig att det var en upplevelse utöver det vanliga. Men blev man mätt? Det såg lite lite ut på tallrikarna, fast det vara ju klart några olika rätter.

  Kram kram

  SvaraRadera
 9. Mylord, vilken meny! Calle är grön av avund. Och jag med, för den delen. Blir akut sugen på att återvända till San Seb!

  SvaraRadera
 10. Oh my! Vilken upplevelse. På alla sätt.
  Vågar dock (nästan) satsa min högra arm på att de inte hade någon vegetarisk meny ;-)

  SvaraRadera
 11. Alltså, vilken grej! Hälften av rätterna hade man förmodligen inte ens vågat beställa på egen hand när man läser vad de heter... Att bara säga namnen tar ju lite tid:)
  Klart man ska passa på, det är ju precis som du skriver så att man inte vet när man har möjlighet nästa gång.
  Riktigt kul att läsa om!

  Kramar

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails