fredag 7 januari 2011

Tårta

Vi hade ett födelsedagsbarn i huset i veckan, som fyllde jämt. Ja, inte jämt tal, men dock är väl ändå 35 något att fira?! Tårta är ju obligatoriskt och detta tog jag min an med stor entusiasm. Innan har jag faktiskt fuskat med både botten och fyllningar, men jag hade bestämt mig för att göra saker och ting från grunden den här gången. Således, det bakades bottnar och förberedes fyllningar i Det Bruna Köket.

Tårtbotten

D20 cm
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
6 msk hett vatten
Jag hittade en finfin tabell hos Tårtkalas med mängder och mått till olika stora tårtbottnar.

Gör så här

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda försiktigt ner mjölblandningen varvat med vattnet i äggsmeten. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 40 minuter, 175 grader.

Fyllningen till tårtan bestod av skumbananfluff och weinernougatfluff, som gjordes på följande sätt. Dessa blev jag riktigt nöjda med, och det var inte ens svårt.

Skumbananfluff
100 gram skumbananer
3 dl grädde

Gör så här
Klipp skumbananerna i mindre bitar. Häll grädden och bananerna i en kastrull och värm på, låt det inte koka. Värm tills bananerna har smält, ställ in i kylen tills smeten svalnat, det kan ta upp till 4 timmar. När krämen svalnat, vispa upp den till ett fluff med elvisp.

Wienernougatfluff

120 gram weinernougat
3 dl grädde
1 msk marsanpulver

Gör så här
Gör likadant som med skumbananerna. När du vispar upp den kalla krämen, tillsätt marspulver för en fastare konsistens.

Hur man gör sen för att få fram en tårta kan ni nog lista ut själva.

Jag valde att, i sann arkad-anda, att göra tre mindre tårtor föreställandes Pac Man och två spöken. Färgad grädde och godis kan göra den vanligaste tårtan unik.

2 kommentarer:

Related Posts with Thumbnails