Tapper som jag är bakade jag ut de stackars bullarna. Dock slängde jag halva degen av ren frustration över att den inte gick att arbeta med, och var så nära att slänga hela skiten åt h-e (märk hur frustrationen kommer tillbaka till mig). MEN när bullarna väl kom i ugnen reste de sig ganska fint och när de väl var färdiggräddade och sockerklädda så... smakade de faktiskt bra, om än att de var lite platta och väl kompakta. Nästa gång ska jag försöka sansa Fröken Otålig i mig och se till att bullarna jäser ordentligt. Fast när det gäller fyllningen så tror jag faktiskt att det finns chans att det blir en repris på den här varianten.
Äppelbullar
ca 20 st
75 gram smör
2 dl mjölk

3 msk socker
1 tsk malen kardemumma
1 ägg
25 gram jäst för söta degar
7 dl vetemjöl special
1 dl äppelmos
1 rivet äpple
socker och kanel efter smak
smör till pensling
strösocker
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner mjölk, kardemumma och socker. Låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll på degvätskan. Rör runt tills jästen smält, blanda i ägg och vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i en timma. Undertiden kan du blanda det rivna äpplet med äppelmoset, socker och eventuellt kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 5 mm tjock. Ta ett stort glas och markera rundlar på halva ytan. Lägg knappt en matsked äppelröra i mitten av rundlarna. Vik över den andra halvan och tryck glaset över höjningarna i degen. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper, tryck eventuellt till kanterna så att bullarna är täta. Låt jäsa i trekvart och grädda sedan i 225 grader i ungefär tio minuter. Låt svalna, sedan penslar du bullarna med lite smör och doppar ovansidan i strösocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar