söndag 22 augusti 2010

Oköttig utmaning

Det innebär en och en annan prövning att vara "den ofrivillige vegetarianen", det vill säga att bo ihop med en vegetarian. Sällan är jag sugen på att laga kött, men ibland blir jag sugen på husmanskost. Som köttfärslimpa till exempel. Egentligen är det lingon, potatismos, smörgåsgurke-kombinationen som jag i huvudsak vill åt, men ibland vill man ha hela konceptet.

Så jag antog färslimpeutmaningen, med ett varierande resultat. Konsistensen blev så bra den kan bli tror jag, men jag gjorde misstaget att anta att om jag klädde limpformen i aluminiumfolie så skulle inte limpan fastna i formen. Helt rätt, det gjorde den inte heller. Den fastnade istället på folien, och fick då en inte helt aptitlig form när jag väl fått av den därifrån.
Smaken - god, konsistens - god, utseende - mindre gott.

Vegetarisk färslimpa
1 st
1/2 gul lök
0.5 dl vispgrädde
0.5 dl ströbröd
300 gram tinad quornfärs
1 1/2 buljongtärningar
2 ägg
peppar
salt
torkad timjan
ströbröd + flytande margarin

Gör så här
Mixa löken i stavmixer, blanda i grädde och ströbröd. Mixa även färsen och blanda i tillsammans med buljongtärningar, ägg, salt, peppar och timjan. Lägg i limpform (utan alu-folie, testa istället att smörja formen, funkar nog bättre) och strö på ströbröd och lite margarin. Grädda i 175 grader i 75-90 minuter, tills det känns som om limpan har "satt" sig. Servera med potatismos, lingon, smörgåsgurka och stekt svamp*.



*Vem har sagt att kantareller inte växer i stan?




3 kommentarer:

  1. Det är väldigt trevligt att komma hem till ett dukat bord när man vart ute och lekt i leran hela dagen. Det här var fantastiskt gott!

    SvaraRadera
  2. Det är bara att bjuda tillbaka som vi brukar säga ;)

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag brukar göra köttfärslimpa på sojafärsen, med ungefär liknande ingredienser som du. Jag bara gör den till en limpa och lägger den ibland på en plåt. Du ska få ett gott recept.
    Blanda ihop till en limpa och lägg den ostekt på kortsidan i en vanlig långpanna. Skala och skiva lök, morötter och potatis. Lägg detta runt limpan. Blanda grädde med buljong och häll lite på limpan och resten på grönsakerna. Låt detta ugnsbakas och du har en hel rätt, som vi här tycker är gudomligt gott. Det är bra bjudmat, eftersom m an kan göra allt klart i förväg och bara ugnsbaka ca 30 min .
    MVH
    Ing-Marie

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails