tisdag 3 augusti 2010

På pensionat

Inte helt sällan tar vi oss utanför dörren när hungern gör sig påmind. I och med denna frekvens på uteätandet känner jag mig fullt kapabel till att risa och rosa några av dessa tillfällen. Vi öppnar starkt med något riktigt flådigt.

Under semesterns första vecka tog vi en utflykt till den berömda västkustpärlan Orust, och inkvarterade oss på Slussens Pensionat.


Grejen med Slussens Pensionat är, förutom läget, det utbud av levande musik som presenteras där. Vi bokade ett Musikpaket där det ingår logi, 3-rätters middag, frukost och konsert. 14 glada deltagare var vi vid bordet där vi efter finfin middag fick lyssna på trollbindande José Gonzáles.

I och med att vi hade bokat ett paket fick vi en förbestämd middag. Menyn var väldigt poetisk och beskrivande så jag lånar rakt av från pensionatets hemsida.

"DEN LILLA HAVSFRUNS FÖRSPEL
Svenska räkor - Handskalas och vänds i skaldjursolja och fint skuren gräslök. Solmogna tomater mixas med gurka och paprika till en mustig gazpacho smaksatt med grön chili och citron. Serveras med hembakat bröd i kuber rostade till krispiga krutonger.

VÄSTERHAVSFESKARNS HEMLIGA KÄRLEK
Sejrygg - Fisken saltas försiktigt för att bli mer smakrik och fastare i köttet. Den bakas på låg temperatur i ugn. De grönsaker som på försommaren har bäst smak och textur glaseras med saltat smör. Buljongen från blåmusslor kokas tillsammans med färsk grädde och smaksätts med lök samt rotselleri. Dill, skalet från citron och rostad vitlök blir tillsammans med kallpressad rapsolja från Dingle till en mustig gremoulata.
FRU ALFRIDAS FÖRFÖRELSE
Tiramisu - Italiensk mascarpone vispas med ägg från Tjörn till en kräm smaksatt med vanilj och apelsin. Den varvas med savoiardikex lagda i en lag av Kahlua, Grand Mariner och espresso. Det hela toppas med kakao och flagad mörk choklad.
"

Låter det gott? Det var det också! Förätten kändes modern och ganska udda, den var fräsch och fin i sommarvärmen. Den lilla hettan från chilin gav ett välkommet bit. Lite snålt med antalet räkor dock. Varmrätten var en riktig höjdare, en fast och fin bit sej, och buljongen var så god att jag fick ta till efterrättsskeden för att inte gå miste om en enda droppe. Tiramisu - känns inte det lite ute? Men den var krämig och ganska så mild i spritsmaken vilket jag föredrar.

Jag blev så distraherad av maten och människorna att jag helt kom av mig i fotograferingen av rätterna, men bjuder på en halvkass bild på sejen.

Ännu en fin grej med Slussen är att stället och restaurangen är Svanenmärkt och att maten lagas efter vad säsongen har att erbjuda. De flesta vin är ekologiska och det finns även ekologisk öl att välja på. Modern filosofi i en traditionell miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails