lördag 20 mars 2010

Burriga Bamse Bagels

Som utlovat kommer här ännu ett recept från Matildchen. Bagels blev det, två olika sorter dessutom. En sats vanliga med lite mumsiga frön och nötter på och en sats med kanel och russin i.
Receptet kommer från tant russins favorit Leila. Själv är jag inte så förtjust i Leilas bak utan föredrar Jamie Olivers, men som sagt smaken är ju som baken: delad.
Hur som helst blev baglarna mycket lyckade, en av provsmakarna beskrev det som en fantastisk explosion av smaker i munnen. Vill du också explodera i munnen? Följ då detta recept:

Ingredienser
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13.5 dl vetemjöl special Vatten till kokningPensling och garnering
1 st Uppvispad äggvita
1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön

Till Kanel & russinbagels
1.5 dl russin
1 msk malen kanel 1 dl vetemjöl special (kanel & russinbagels behöver mer mjöl)

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. (vill man göra kanel & russinbagels ska russin och kanel tillsättas nu) Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter(jag knådade ca 10 minuter för hand). Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader.. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön). Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Resultatet:

1 kommentar:

Related Posts with Thumbnails