söndag 29 januari 2012

Väx upp

Klassikernas klassiker i baksammanhang måste väl ändå vara chokladbollar (eller vad du väljer att kalla dem, en ganska trött diskussion eller hur?). Trots det, eller kanske just på grund av det, har jag inte bakat chokladbollar på kanske en femton-tjugo år. Men när jag tog ut havregrynspaketet till frukosten i morse, då insåg jag att det var dags att ta sig an dessa godingar. Mycket har hänt med mig på femton år, och då tycker jag att även chokladbollarna kan få bli vuxna. Och det vi ju alla vad som skiljer unga från vuxna: alkohol (eller?).

Vuxna chokladbollar
30 små

75 gram mjukt smör
1 1/2 dl socker
1 krm vaniljpulver
4 dl havregryn
2 msk kakao
3 msk Triple sec

hackade hasselnötter
kokosflingor
pärlsocker

Gör så här
Rör ihop samtliga ingredienser. Forma till små bollar och rulla i hasselnötter, kokosflingor och/eller pärlsocker. Ställ i kylen, eller frys in dem. Ja eller ät dem med en gång. Jag tycker personligen att de är godast kalla. För den som är riktigt sockersugen är väl pärlsocker det rätta valet, men jag gillade nog de nötrullade bäst: knaprigt och inte så fasligt sött.



Varsågod Söta Saker, mitt bidrag till Månadens sötsak: klassiker.

Igår var jag mogen och vuxen hela kvällen, alltså drack alkohol (och åt god mat, skrattade, pratade, partytrixade). Så idag mår man precis som man förtjänar. Over and out.

16 kommentarer:

  1. Ahh....så goda de är de små bollarna. Bjöd faktiskt på sådana på dopet. Gjorde även en annan klassiker. Får nog bli mitt bidrag till månadens sötsak...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nästan glömt av hur gott det var!

      Radera
  2. Kan bara hålla med, så trött på den diskussionen... men godsakerna, dom tröttnar vi aldrig på - med eller utan prit!
    Sen gillar vi verkligen bilderna, snacka om att bilder säger mer än 1000 ord:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att man har vett att uppskatta både med och utan! Tack, jag blev riktigt nöjd med bilderna!

      Radera
  3. En verklig klassiker och ack så god. Love the pics, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. SÅ gott! Tack, jag blev riktigt nöjd med bild-idén!

      Radera
  4. Åh hå hå... Pimpade chokladbollar. Allt blir väl godare med en skvätt alkohol i?!

    SvaraRadera
  5. Åh, chokladbollar. Det bästa av allt man åt när man var yngre. Har inte gjort det på flera år nu, skandal.

    Hoppas att ni hade en riktigt fin bloggträff, jag önskar så att jag kunde vara med men, well, humöret är inte på topp nu tyvärr. Hoppas att vi ses snart, kära du!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fattar inte hur man kunnat glömma av dem?

      Jag har full förståelse för att du höll dig hemma, ibland vill man bara dra täcket över huvudet. Ja, vi ses snart!

      Radera
  6. det är så fruktansvärt gott så att det är konstigt att man inte gör dem oftare! när och varför slutade man med det veckotraditionella chokladbollsbaket egentligen?!

    nu är jag tillbaka på svensk mark egentligen, himla skönt att förstå vad folk säger fastän att man inte har massa öl i kroppen ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske var då man började göra kladdkaka istället?

      Välkommen hem!

      Radera
  7. Med lite likör som smaksättning låter det ju riktigt gott. Detta måste väl ändå vara det bakverk som flest svenska barn knåpar ihop?

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he förhoppningsvis gör barna dem utan sprit.

      Radera
  8. Klar det är alkohol som är skillanden! Fick just ett ruskigt sug efter chokladbollar, det är ju galet gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur?
      Har man tur finns alla ingredienser hemma så det är bara att börja rulla (om ens det).

      Radera

Related Posts with Thumbnails