måndag 15 november 2010

Svampkramp

Paj är ju värsta superdupermatlådematen. Med lite sallad till kan man få vem som helst att oooaha och aaaha runt lunchbordet. Speciellt om man öser i egenplockad svamp (glöm inte att nämna det sådär i förbifarten). Timjan är fint med svamp tycker jag!

Svamppaj med purjolök och timjan
75 gram smör
1 dl kesella
1.25 dl vetemjöl
1.25 dl grahamsmjöl

svamp, tills du skäms! Jag tog två nävar torkad på plus ca 2 dl fryst förvälld
2 purjolökar
1 vitlöksklyfta
olivolja
3 ägg
1 burk creme bonjour örter
1 dl riven västerbottenost
1.5 dl mjölk
1 halv kruka timjan
salt
svartpeppar

Gör så här
Börja med pajbotten: nyp ihop smöret och mjölet, arbeta med kesellan ihop till en deg som ska stå i kylen ungefär 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i 5-10 minuter.
Tina svampen, eller blötlägg den eller hacka den, beroende på vilken typ av svamp du ska använda. Skiva purjolökarna och vitlöken. Fräs svampen, lägg i lökarna efter ett tag. Salta och peppra, ställ undan pannan. Rör ihop creme bonjour, mjölk, ägg, ost, salt och peppar. Hacka timjan och rör i. Häll svampfräset i pajskalet och fördela äggsmeten ovanpå. Grädda i 35-40 minuter, alltså tills pajen känns fast och har en fin färg.

Thumbs up!

4 kommentarer:

  1. 1-25dl deciliter vetemjöl. Är inte det lite väl oprecist angiven mängd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad menar du? ;) Tack för heads up, jag har ändrat till 1.25 dl nu.

      Radera
  2. Jag menade grahamsmjöl... åååå slarv....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lätt att det blir fel när man slarvar, det vet jag det ;)

      Radera

Related Posts with Thumbnails