söndag 7 november 2010

Att slå ihjäl en söndag

Jag har ibland hemska bekymmer med mig själv och söndagar. Egentligen borde det vara en dag av härlig helgkänsla, men ibland blir det bara fel. Jag yrar runt runt i lägenheten och väntar på att något ska hända. Läser lite i en bok (tråkigt), kollar lite på tv (bara skitprogram), tar en promenad (kallt). Igår vägrade jag att det skulle bli en sådan dag så jag planerade för projekt laxburgare. Det innebar: Hemmagjorda laxburgare med hembakt hamburgebröd, hemmagjord coleslaw och klyftpotatis. Det tog ganska många timmar i anspråk och jag var helnöjd.

Laxburgare
6 st bautabiffar

800 gram lax
6 st salladslökar
0.5 st citron, saften
1 st röd chili
2 msk dill
salt
peppar
0.5 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena


Gör så här
Hacka laxen i mindre bitar, strimla chilin och lökarna. Blanda med hackad dill, grädden, citronsaften och maizenan i en bunke. Mixa med stavmixer till en någorlunda slät smet. Låt stå i kylen en timme eller två. Forma med blöta händer sex stycken biffar som steks ungefär 5 minuter på varje sida.

Hamburgerbröd (straight outta Vår Kokbok)
6 st

25 gram smör
2.5 dl mjölk
25 gram jäst
0.5 tsk salt
0.5 msk socker
375 gram mjöl

Gör så här

Smält smöret i en kastrull, häll sedan på mjölken. Smula jästen i en bunke, tillsätt vätskan som ska vara fingervarm. Blanda i salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som får jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Knåda degen och rulla ut den till en längd. Dela längden i 6 delar. Forma dessa till runda bullar, som du sedan plattar ut till kakor. De ska vara ungefär 1 cm tjocka. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, 10-15 minuter.

Lätt coleslaw i dubbel bemärkelse
250 gram rödkål
1 st liten rödlök
1 litet äpple
1 st stor morot
3 dl minifraiche
2 tsk dijonsenap
salt
peppar

Gör så här

Strimla rödkålen och koka upp 1.5 liter vatten. Lägg rödkålen i ett durkslag och häll det kokande vattnet över. Låt rinna av medan du river moroten, äpplet och rödlöken grovt. Blanda alla grönsaker i en bunke och sleva i senap och fraiche. Smaka av med salt och peppar, låt stå i kylen några timmar.



Laxburgarna var jag sjukt nöjd med! De höll ihop fint och var lätta att steka utan att för den delen kräva ett ton smör. Dock lade sig ett fiskos i hela köket trots att fläkten var på max.

Bröden tror jag av en sådan typ att de är goda för stunden, men blir tråkiga dagen efter (läs idag), men de fyllde sin funktion.

Coleslawen var fräsch och knaprig utan att vara för hård. Härlig/läbbig färg av rödkålen.

För att summera: det blev en bra söndag!

1 kommentar:

  1. Låter som en underbar söndag som jag absolut ska kopiera!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails