Den göteborgska höstvinden biter i kinderna, solen är nere vid sju-tiden. Slottsskogen är för några få dagar guldgul men snart frasar det under fötterna av löv. Tur att svampen kan muntra upp en, för hösten är inte helt oväntat min favoritårstid.
Vegetarisk höstpasta
4 port
två stora nävar torkad svamp
1 stor gul lök
500 g morötter
½ msk flytande margarin
1 st vitlöksklyfta
2 jättetomater
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 rågad tsk salt
svartpeppar
3 nypor socker
1 tsk oregano
1 tsk timjan
tabasco
1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
2 dl lätt creme fraiche
4 portioner pasta, förslagsvis papardelle
Gör så här
Blötlägg svampen. Skala och riv morötterna grovt, hacka löken och vitlöken. Fräs löken och morötterna mjuka i margarinet i en panna. Tillsätt svampen och fräs på ganska länge. Hacka tomaterna och blanda i tillsammans med tomatpuré och vatten. Tillsätt även alla kryddor, kikärtorna och creme fraiche. Låt götta sig på medelvärme ganska länge. Koka undertiden pastan al dente och riv lite ost. Häpp - söndagsmiddag och två matlådor!
Rätten kanske inte såg så mycket ut för världen, men svampen lyfte en annars ganska oupphetsande pastasås. Skippar man snabbmakaronerna och satsar sina kort på en roligare pastasort så har man en succé. Glöm inte massor av svartpeppar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar