För att lämna mina gamla arbetskamrater med en gott minne av mig ska jag blidka dem med bullar. Bullar högt och lågt, i alla färger och minst sagt alla former.
Vetebullar grundrecept
ca 40 st
50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl standardmjölk
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
800 gram vetemjöl
Fyllning I
2 1/2 dl frysta hallon
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
1/4 dl socker
1 msk flytande margarin
Fyllning II
75 gram rumsvarmt smör
75 gram socker
1 msk kakao
50 gram riven choklad
1/2 msk vaniljsocker
Fyllning III
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 msk kanel
Fyllning IV
50 gram rumsvarmt smör
1 msk kanel
0.5 dl råsocker
1.5 dl frysta blåbär
1 msk florsocker
1 msk maizena
Varje fyllning räcker till en halv sats av degen.
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölk och låt det bli fingervarmt. Häll mjölkblandningen över jästen och rör så att jästen löser sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och så mycket mjöl att degen släpper från bunken. Arbeta degen väl, jag brukar använda elvispen med degkrokar, det går nästan lika bra som en sådan där flådig assistens.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under handduk, det tar ca 40 minuter.
Förbered undertiden de fyllningar du vill ha. Det är bara att röra ihop till en kletig massa.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred på valfri fyllning, rulla ihop och skär i skivor. Lägg i färggranna bakformar och placera i en muffinsplåt för bästa resultat. Låt jäsa ytterligare 40 minuter under duk.
Pensla sedan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker eller strössel. Grädda i nedre delen av ugnen i 5-8 minuter.
åh vilket UNDERBART stort och varierat bullbak! :-D
SvaraRaderajag "lånade med mig" fyllningarna, skall testa blåbärsfyllningen i eftermiddag tänkte jag. och apropå den förresten; skall det vara kanel i den? jag blev lite tveksam om det stod fel eller något, tyckte det verkade lite underligt, men det kanske är gott! :) får väl ta och testa det med, haha. Skön blogg, för övrigt! Mvh Filippa H.
Hej Filippa!
SvaraRaderaJa det var verkligen en halvdag i köket, men det var kul!
Kanel stämmer, idén kommer ursprungligen från Leila L. Testa, jag garanterar att det funkar! Annars är det säkert minst lika gott utan...
Tack för att du var här inne och tittade :)