söndag 3 oktober 2010

5 timmar och 100 bullar senare

Som de allra flesta i min närhet känner till så ska jag ju byta jobb. Denna världsomvälvande händelse, som kan liknas vid när man upptäckte att jorden var rund eller kanske när man fick veta att Niel Patrick Harris är gay, kommer att inträffa nu på fredag.
För att lämna mina gamla arbetskamrater med en gott minne av mig ska jag blidka dem med bullar. Bullar högt och lågt, i alla färger och minst sagt alla former.

Bullar så långt ögat når

Vetebullar grundrecept

ca 40 st

50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl standardmjölk
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
800 gram vetemjöl


Fyllning I
2 1/2 dl frysta hallon
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
1/4 dl socker
1 msk flytande margarin


Fyllning II
75 gram rumsvarmt smör
75 gram socker
1 msk kakao
50 gram riven choklad
1/2 msk vaniljsocker


Fyllning III
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 msk kanel


Fyllning IV
50 gram rumsvarmt smör
1 msk kanel
0.5 dl råsocker
1.5 dl frysta blåbär
1 msk florsocker
1 msk maizena











Varje fyllning räcker till en halv sats av degen.

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölk och låt det bli fingervarmt. Häll mjölkblandningen över jästen och rör så att jästen löser sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och så mycket mjöl att degen släpper från bunken. Arbeta degen väl, jag brukar använda elvispen med degkrokar, det går nästan lika bra som en sådan där flådig assistens.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under handduk, det tar ca 40 minuter.

Förbered undertiden de fyllningar du vill ha. Det är bara att röra ihop till en kletig massa.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred på valfri fyllning, rulla ihop och skär i skivor. Lägg i färggranna bakformar och placera i en muffinsplåt för bästa resultat. Låt jäsa ytterligare 40 minuter under duk.

Pensla sedan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker eller strössel. Grädda i nedre delen av ugnen i 5-8 minuter.

Blåbär, choklad, kanel och hallon

2 kommentarer:

  1. åh vilket UNDERBART stort och varierat bullbak! :-D

    jag "lånade med mig" fyllningarna, skall testa blåbärsfyllningen i eftermiddag tänkte jag. och apropå den förresten; skall det vara kanel i den? jag blev lite tveksam om det stod fel eller något, tyckte det verkade lite underligt, men det kanske är gott! :) får väl ta och testa det med, haha. Skön blogg, för övrigt! Mvh Filippa H.

    SvaraRadera
  2. Hej Filippa!
    Ja det var verkligen en halvdag i köket, men det var kul!
    Kanel stämmer, idén kommer ursprungligen från Leila L. Testa, jag garanterar att det funkar! Annars är det säkert minst lika gott utan...
    Tack för att du var här inne och tittade :)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails